cimlap_libia
Üzlet

Újabb izgalmak az olaj piacán

Portfolio
Egy líbiai katonai vezető blokkolta az ország főbb olajtermelő létesítményeit, így napi szinten 800 ezer hordó termeléskiesést okozott a világ olajtermelésében. Egyelőre a konfliktus még nem került feloldásra, azonban az olajár a kezdeti emelkedést visszakorrigálta a nap végére.

Újabb löketet kaptak az olajárak a mai napon, miután a hétvégén egy líbiai katonai vezető lezárta az ország olajexportját. Ez naponta 800 000 hordó kiesést jelent a világ olajellátásában, mely nagyságrendileg a globális fogyasztás 0,8 százalékát teszi ki. A hírre jelentős emelkedéssel nyitott a mai kereskedésben az olaj ára, azonban a nap végére visszakorrigált a jegyzés a pénteki záróár közelébe.

Líbiában két vezető áll egymással szemben, az egyik Khalifa Haftar, aki nyomásgyakorlás céljából blokád alá vonta az ország keleti részén található olajmezőket. Haftar az ország keleti részét uralja, és mindezt azért tette, mivel külföldi államok Berlinben tárgyaltak a líbiai helyzetről és annak rendezéséről abból a célból, hogy megállítsák Haftar közelgő katonai invázióját, mellyel Tripoli városát venné be. Haftar az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom támogatását élvezi.

A másik líbiai vezető Fayez al-Serraj, aki nem más, mint az ország miniszterelnöke, és Törökország támogatja a háttérből. Serraj hallani sem akar róla, hogy Haftarral közös tárgyalóasztalhoz üljenek. A fő probléma, hogy a 2011-ben a NATO által elűzött Kadhafi óta nincs stabil központi kormánya Líbiának.

A líbiai olajtársaság a NOC, melyen keresztül az olajszállítmányoknak köszönhetően befolyó pénzösszegek nagyrésze a líbiai központi bankba kötött ki. Ezzel szemben Haftar a NOC megkerülésével próbálta exportálni az ország kőolajtermelését, azonban ezt egy ENSZ határozat meghiúsította.

Címlapkép: Sam Tarling/Corbis via Getty Images

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
scarlet lady_virgin