cimlap_hidrogen
Üzlet

Olajtársaságok: zöldülni kell, nincs mese

Portfolio
Közvéleménykutatást végeztek az olajtársaságok szakértői és vezetői körében, mely alkalomból több mint 1000 embert kérdeztek meg. A válaszadók nagyrésze szerint a bizonytalan gazdasági környezet és olajárak ellenére növelheti a szektor a zöldenergiába tett beruházásait, és emellett jelentősen emelkedett a hidrogén népszerűsége a tavalyi évhez képest.

A DNV GL vállalat végzett egy felmérést az olajtársaságok körében, melynek keretében több mint 1000 szakértőt és vezetőt kérdeztek meg a fosszilis szektorból. A menedzserek több mint 70 százaléka voksolt arra, hogy a tavalyi évhez képest növelni fogják a zöldenergiába pumpált befektetéseiket. 2019-ben még csupán 54 százalék válaszolta azt, hogy növelnék a megújulóenergia beruházásaikat, dekarbonizálnák az olaj- és gáztermelésüket illetve egyéb új alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiába fektetnének.

A megkérdezettek kevesebb mint fele vár hatalmas, tőkeintenzív beruházásokat idénre, köszönhetően a gazdaság és a olajárak körüli bizonytalanságnak, holott tavaly nagyságrendileg még a kétharmad volt optimista. A hidrogén azonban egyre szimpatikusabb alternatívává vált az idővel, ugyanis 42 százalék szerint jó ötlet növelni a hidrogénbe való befektetéseket, míg tavaly csak a kutatásban résztvevők 20 százaléka gondolta így.

A szektor növekedési kilátásait tekintve romlottak a várakozások, a megkérdezettek kétharmada vár már csak növekedést idén, míg tavaly még 76 százalék volt optimista. A kutatásban résztvevők fele állította azt, hogy amennyiben 50 dollár alá nézne be a Brent olaj ára, még akkor is profitábilis lenne a társaságuk. Jelenleg 65 dollár körül kereskedik az északi-tengeri Brentet.

A megkérdezettek nagyrésze a jelenlegi árakhoz hasonló olaj- és gázár környezetre számít a jövőben, míg véleményük szerint a megújuló energiaforrások költsége folyamatosan csökkeni fog az elkövetkező harminc évben, mely erősen versenyképessé fogja tenni a zöld technológiákat. Összességében a kutatás eredményeként megállapítható, hogy a bizonytalan piaci környezet ellenére központi kérdés az olajtársaságoknak a zöldülés.  

Címlapkép: Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images

koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
cimlap_paksII
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Budapest