elon musk_getty_editorial
Üzlet

A klímaharcon tollasodtak meg: 10 ember, aki így lett milliárdos

Portfolio
Egyre több az olyan dollármilliárdos a világon, aki a klímaváltozást lassító vagy visszafordító megoldásokból szedte meg magát. A legnagyobb tíz ilyen vagyon tavaly év végén 61 milliárd dollárt tett ki, de a Bloomberg számításai szerint ez jóval több lesz a következő években.
Már itthon is hódítanak a zöld és környezettudatos befektetések, ezekről bővebben a Portfolio március 10-ei IWS konferenciáján lesz szó. Ne maradj le róla! Részletek itt:

Egyre több a zöld gazdasággal foglalkozó cég a világon, és egyre több pénz áramlik az olyan cégekbe, amelyek a klímaváltozás elleni harcot hirdetik és fenntartható megoldásokat kínálnak. Ezt bizonyítja, hogy a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat (ESG) is figyelembe vevő befektetések vagyona tavaly jelentős ütemben nőtt.

A Bloomberg cikke kiemeli azt is, hogy ez az új vagyonosodási irány teljesen más, mint ami a 20. századot meghatározta. John D. Rockefeller volt az első dollármilliárdos a világtörténelemben, aki a Standard Oilnak köszönhette vagyonát, őt olyan családok követték, mint a Fordok vagy a DuPontok, akik szintén környezetszennyezőbb termékekből és gyárakból szedték össze vagyonukat.

Annak ellenére, hogy a zöld gazdaságban tevékenykedő cégek száma egyre növekszik, a széngazdaság továbbra is domináns. A Bloomberg gyűjtése szerint a világ 500 leggazdagabb emberének több mint negyedét továbbra is olajmágnások, iparosok és autóipai üzletemberek teszik ki. Szakemberek szerint nincs könnyű dolguk azoknak, akiknek „zöld” a vagyona, ugyanis ennek megtartása nagyban függ attól, mennyire lesz sikeres az általuk képviselt termék vagy technológia.

Jelenleg ők a leggazdagabb, zöld dollármilliárdosok a világon (a zöld vagyonuk szerinti sorrendben):

1. Zeng Yuqun, Huang Shilin, Pei Zhenhua, Li Ping, CATL, Kína, 16,7 milliárd dollár

A CATL Kína vezető elektromos akkumulátorgyártója, olyan cégeknek szállít be, mint a Daimler, a Toyota, a BMW és a Volvo. A céget 2011-ben alapították, a céget 2018 júniusában vezették tőzsdére, azóta részvényeinek árfolyama több mint négyszereződött. A Bloomberg szerint az elektromos autók akkumulátor piaca 2050-re 500 milliárd dollárt is elérhet.

catl_getty_editorial
Forrás: Getty Images/Bloomberg

2. Elon Musk, Tesla, USA, 14,6 milliárd dollár

Elon Musk tulajdonában van az elektromos autókat gyártó Tesla nagyjából ötöde, nem mellesleg pedig a cég vezérigazgatója. Musk Gigafactory 1 nevű gyára a világ legnagyobb akkumulátorüzeme. A Tesla kocsikkal eddig több mint 10 milliárd mérföldet tettek meg, ezzel 4 millió tonna széndioxid-kibocsátást spórolva meg.

2_musk
Forrás: Getty Images/NurPhoto

3. Aloys Wobben, Enercon, Németország, 7,3 milliárd dollár

A magánkézben lévő Enercon a világ egyik legnagyobb szélenergiacége, a 2018-ban a világon újonnan kihelyezett szélturbinák 6%-a köthető a céghez. Wobben első szélturbináját az 1970-es években építette fel, az Enercont 1984-ben alapította.

3-enercon_getty
Forrás: Getty Images/picture alliance

4. Anthony Pratt, Pratt Industries, Ausztrália, 6,8 milliárd dollár

Anthony Pratt vezeti a családja által 1948-ban létrehozott vállalkozást, így ő a vezetője a Visy Industriesnak és a Pratt Industriesnak is, ez utóbbi a világ legnagyobb, magánkézben lévő, 100%-ban újrahasznosított papírral és csomagolással foglalkozó cég. A cég elmondása szerint tevékenységével napi szinten 68 ezer fát ment meg, 4000 tonna üvegházhatású gáz kibocsátást akadályozzák meg és 28 millió gallon vizet spórol meg.

4_pratt_getty
Forrás: Getty Images/FairFax Media
Már itthon is hódítanak a zöld és környezettudatos befektetések, ezekről bővebben a Portfolio március 10-ei IWS konferenciáján lesz szó. Ne maradj le róla! Részletek itt:

5. Li Zhenguo, Li Chunan, Li Xiyan, Longi, Kína, 3,4 milliárd dollár

A Longi Green Energy Technology a világ legnagyobb, csúcsminőségű monokristályos napelemgyártója. A céget 2000-ben alapították, évente globálisan több mint 30 gigawattnyi napelemparkot lát el, tehát világkereslet mintegy negyedét biztosítja. A Longi egyben a világ legértékesebb napenergiacége 16 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával.

5_napelem
Forrás: Getty Images/Universal Images Group

6. Jose Manuel Entrecanales, Acciona, Spanyolország, 2,9 milliárd dollár

Az Acciona energia üzletága szél, nap, fotovoltaikus, víz, és biomassza energiát is felhasznál az áramtermeléshez, ami 6 millió háztartást szolgál ki az országban. A céget nagyapja alapította, de mióta 2004-ben átvette a vezetést Entrecanales, az építkezési cég tevékenységébe beépítette a megújuló energiaforrásokat is. Az Acciona 2016 óta karbonsemleges.

6_entrecanales
Forrás: Getty Images/Bloomberg

7. Lin Jianhua, Hangzhou First Applied Material, Kína, 2,9 milliárd dollár

A Hangzhou First Applied Materialt 2003-ban alapították és főleg napelempanelekhez gyárt félvezető filmrétegeket, mellyel a globális kínálat több mint felét teszi ki. A cég 3,7 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bír.

7_first
Forrás: firstpvm.com

8. Wang Chuanfu, BYD, Kína, 2,4 milliárd dollár

Wang Chuanfu 1995-ben alapította a BYD-t, ami mára az ország legnagyobb elektromos autógyártója. A cégben lehet potenciál, ugyanis Warren Buffett Berkshire Hathawaye 2008 óta rendelkezik a cégben részesedéssel.

8_byd
Forrás: Getty Images/VCG

9. Somphote Ahunai, Energy Absolute, Thaiföld, 2,4 milliárd dollár

Somphote Ahunai 2006-ban indította el az Energy Absolute-ot, hogy pálmaolajat állítson elő. Ezt követően bővítette üzletét a biodízelgyártásra, aztán pedig megújuló energiák felé 2011-ben.

9_energy
Forrás: energyabsolute.co.th

10. Trevor Milton, Nikola Motor, USA, 1,3 milliárd dollár

Az amerikai stratup Nikola Motor olyan hidrogénüzemű teherautókat fejleszt, amelyeknek üzemanyagköltsége 20-30%-kal olcsóbb, mint a dízel. A technológia napenergia segítségével választja ki a vízből a hidrogént, amit aztán az üzemanyaggyártáshoz használnak fel.

10_nikola
Forrás: Getty Images/SOPA Images

Címlapkép: Getty Images/NurPhoto

Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Koronavírus