cimlap_0123
Üzlet

A koronavírus az olajat is megfertőzte

Portfolio
A koronavírus terjedése az utasforgalom csökkenésén keresztül szűkülő üzemanyagkeresletet jelent, ráadásul még a kínálati oldal is bőségesnek mondható a legutóbbi olajkészlet adatok alapján, mindez pedig nyomást helyez a kőolaj árára.

A tegnapi közel 3 százalékos esés után ma újabb fél százalékos lejtmenetben tartózkodik a Brent olaj ára, mellyel 7 hete nem látott mélypontra esett a jegyzés. Kínában terjed a koronavírus, mely aggodalmakat okoz a piacon, hogy visszafoghatja a globális üzemanyagkeresletet.

A koronavírusnak már 17 áldozata van, mely kórokozó 2019 év végén tűnt fel Wuhanban, mely Kína középső részén található és egy 11 milliós lakossággal rendelkező város. Már 600 fertőzöttet azonosítottak eddig, a hatóságok pedig lezárták a közlekedési útvonalakat, gyakorlatilag karanténba helyezték a várost, ezzel próbálva megfékezni a vírus terjedését.

AZ új vírus a 2002-2003-as SARS járványhoz hasonlítható, mely szintén Kínában ütötte fel a fejét, és negatív gazdasági hatásai is voltak, többek között az utazásra gyakorolt kedvezőtlen következményei okán.

A JP Morgan árupiaci elemzői szerint a kőolaj árában akár 5 dolláros esést is okozhat a fertőzés, amennyiben hasonló következményei lesznek a koranavírusnak, mint a korábbi SARS kórokozónak.

A keresleti oldal mérséklődése egy dolog, azonban a kínálat is bőséges jelenleg a kőolaj piacán. A kedden megjelenő API adatok szerint 1,6 millió hordóval nőtt az Egyesült Államok kőolajkészlete, holott a várakozások a tartalékok mérséklődésére számítottak.  

Címlapkép: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény