Volkswagen logo
Üzlet

Rekordbírságot kapott a Volkswagen a dízelbotrány miatt

Portfolio
Újabb bírságot kapott a Volkswagen a dízelbotrány miatt, ezúttal Kanadában büntették meg a német autógyártót 196,5 millió kanadai dollárra, ami egyébként a környezetvédelmi témában kirótt bírságok között ottani rekordnak számít, miután a bíróság bűnösnek találta a céget számos dízelkibocsátással kapcsolatos ügyben.
Érdekel, hogy mi a véleménye a szakembereknek a globális és a magyar járműipar legnagyobb kihívásairól és az azokra adható legjobb válaszokról, megoldásokról? Jelentkezz még ma a Járműipar 2020 konferenciára!

A Volkswagent decemberben vádolták meg azzal, hogy közel 128 000 járművet importált Kanadába, megsértve a károsanyag-kibocsátási előírásokat. A Volkswagen bűnösnek vallotta magát, miután 60 esetben vádolták meg a kanadai környezetvédelmi törvény megsértésével és félrevezető információk közlésével.

Az ügyészek szerint a 196,5 millió kanadai dolláros bírság messze a legnagyobb, környezetvédelemmel kapcsolatos büntetés volt Kanadában, a bírság 26-szor nagyobb, mint a valaha kiszabott legmagasabb szövetségi környezetvédelmi bírság. A Volkswagen közleménye szerint a társaság által fizetett összeget a kanadai környezetvédelmi projektek támogatására fogják felhasználni. A Volkswagen korábban 2,4 milliárd kanadai dollárt fordított 125 000 dízel jármű visszavásárlására és javítására, illetve a kanadai tulajdonosok kompenzálására, továbbá 17,5 millió kanadai dollár büntetést fizetett Kanadában a versenyhivatal nyomozását követően.

A dízelbotrány eddig  összesen 30 milliárd euró költséget jelentett a Volkswagen számára büntetések, bírságok, és visszavásárlási költségek formájában, legutóbb múlthéten írtunk róla, hogy Lengyelországban 120 millió zlotyira büntették a céget. 2019 májusában a cég további 5,5 milliárd eurót különített el, mivel további perekre és büntetésekre számít.

A Volkswagen 2015-ben beismerte, hogy csalást követett el az amerikai károsanyag-kibocsátási tesztjein. Egy szoftver gondoskodott arról, hogy a benzines autóknál a váltó minél gyorsabban a lehető legmagasabb fokozatba kapcsoljon, ezzel lehet ugyanis a benzinfogyasztást és kibocsátást csökkenteni, a dízeles autóknál azonban pont fordítva működött a szoftver, igyekezett a váltót mindig lehetőleg olyan alacsony fokozatban tartani, hogy a magas fordulatszám mellett megváltozzon az üzemanyagkeverék, hogy emiatt korábban elinduljon a kipufogógáz-tisztítás a katalizátorban.

A Volkswagennel kapcsolatban ma több hír is megjelent, a Barclays megemelte a célárát, ami miatt az árfolyam egy ideig emelkedett is, azóta viszont lejjebb került az árfolyam, jelenleg 0,2 százalékos mínuszban áll.

(Reuters)

Címlapkép: Florian Gaertner/Photothek via Getty Images

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT