GettyImages-1194865995
Üzlet

Emelkedéssel zárta a hetet Európa

Portfolio
Az elmúlt napokban a Kínából indult koronavírussal kapcsolatos hírek mozgatták a tőzsdei árfolyamokat, ma valamelyest enyhült a nyomás, a fontosabb európai részvényindexek ma emelkedtek, közülük kimagasló a DAX. A magyar tőzsde tegnap felülteljesítő volt, ma azonban eséssel zárta a napot a BUX.

Jól zárta hetet Európa

Eséssel fejezte be a napot a BUX, az index 0,7 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül az OTP 1,3 százalékot esett,  a Mol 0,4 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,5 százalékot esett, és a Magyar Telekom 0,3 százalékos mínuszban szintén eséssel zárta a napot, a legjobban teljesítő hazai részvény az Opus volt, amelynek árfolyama 6,2 százalékot emelkedett.

Nem igazán lehetett érezni Európán a koronavírus negatív részvénypiaci hatását, DAX kiemelkedően teljesített az egyébként szinte kivétel nélkül emelkedő európai részvényindexek közül, a német tőzsde emelkedése mögött elsősorban német beszerzési menedzser index állhat, ami megmutatta, hogy a német gazdaság magánszektora fellendülést mutat és a feldolgozóipari visszahúzás is enyhült.

Vegyesen teljesítenek az irányadó amerikai részvényindexek, az S&P 500 stagnálása mellett a Dow mérsékelten emelkedik, míg a Nasdaq feljebb került. Az amerikai indexeket elsősorban az Intel erős emelkedés húzta fel.

Esik a Renault

Újabb és újabb mélypontra kerül a Renault részvényárfolyama, utoljára 2012 végén járt a mostani szinten a cég papírjának árfolyama, az autógyártó részvényárfolyama 2,7 százalékkal került ma lejjebb ami mögött, a Renault csoport szintű jármű értékesítésének 3,4 százalékos tavalyi esése, valamint a Barclays és a Citigroup célár csökkentése áll, hiszen a Barclays 59 euróról 45 euróra csökkentette a Renault célárát, a Citigroup pedig 52 euróról 30 euróra csökkentette a célárát a francia autógyártóra.

Felpattant a DAX

Tovább emelkedik a DAX, a német részvényindex több mint 1,5 százalék körüli emelkedéssel, azaz több mint 200 ponttal került ma feljebb, akár még új csúcsra is kerülhet. Az emelkedés mögött a német beszerzési menedzser index állhat, ami megmutatta, hogy a német gazdaság magánszektora fellendülést mutat és a feldolgozóipari visszahúzás is enyhült. A legjobban teljesítő DAX komponensek az Infineon, Siemens és a Bayer részvényei, mind 2 százalékosnál magasabb emelkedést produkálnak.

A nyitás óta tovább emelkedtek az irányadó európai részvényindexek, a német és francia index is 1,4 százalék körüli pluszban van, a DAX emelkedését vállalati hírek is segítették, hiszen a több mint 8 százalékos indexsúllyal rendelkező Bayer közölte, hogy a közel áll egy 10 milliárd dolláros megállapodás megkötéséhez az Egyesült Államok igazságszolgáltatásával, ahol rákkeltőnek mondott gyomirtója miatt indítottak eljárást a német vegyipari céggel szemben.

Kifejezetten jó a hangulat az európai tőzsdéken, az irányadó európai részvényindexek 0,6-1 százalékos emelkedéssel indították a napot.

A DAX-ot részben az egyik legnagyobb komponens, a több mint 8 százalékos indexsúllyal rendelkező Bayer húzza, a vegyipari cég árfolyama több mint 3 százalékot emelkedett, de miután több lapban is megjelent, hogy a rákkeltőnek mondott gyomirtójával kapcsolatban megegyezés születhet az Egyesült Államokban.

Tovább emelkedik a magyar tőzsde

A magyar tőzsde tegnap felülteljesítő volt, az emelkedés ma is folytatódik a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A blue chipek jól indítják a napot a Mol 0,3 százalékos emelkedése mellett, a Richter 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékot emelkedett, az OTP a tegnapi 2,6 százalékos emelkedés után ma mérsékelt 0,1 százalékos eséssel kezdte a napot.

Csütörtökön 0,5-1 százalékot veszítettek értékükből a vezető európai részvényindexek, a fontosabb amerikai részvényindexek csak mérsékelten mozdultak el.

A határidős részvényindexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdéken is emelkedés jöhet, a német DAX index közel 100 pont pluszban nyithat, ami részben annak tudható be, hogy az egyik legnagyobb súlyú indexkomponenssel, a Bayerrel kapcsolatban jó hírek érkeztek, a vegyipari cég árfolyama közel 6 százalék pluszban nyithat.

A holdújév miatt több ázsiai tőzsde is zárva tart, ezért onnan nem érkeznek impulzusok.

A befektetők ma az eurózónából és az Egyesült Államokból érkező BMI-adatokra figyelhetnek.

A forint a tegnapi gyengülés után valamelyest erősödött ma reggel, jelenleg 336,80-on állnak a jegyzések az euróval szemben, egy dollárért 304,80 forintot kell adni.

Címlapkép: Karl-Josef Hildenbrand/picture alliance via Getty Images

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény