cimlap_Davos0124
Üzlet

Greta azonnal kivégezné az olajcégeket, de Trump megmentheti őket

Portfolio
A héten Davosban igencsak két tűz közé szorultak a nagy olajtársaságok, ugyanis Greta Thunberg a fosszilis üzemanyagok felhasználásáank azonnali felfüggesztését követelte, ezzel szemben Donald Trump pedig bátorítja a szénhidrogének felhasználását. Ezzel párhuzamosan európai olajcégek élen járnak a zöldülésben, míg amerikai társaik igencsak lemaradóak, nem is beszélve arról, hogy amennyiben Ázsiát és Afrikát nem sikerül érzékennyé tenni az üvegházhatású gázok kibocsátása kapcsán, addig az európai intézkedések hatásai eltörpülhetnek globális szinten.

Greta vagy Trump?

A héten a svájci Davosban két tűz közé szorultak az olajcégek, ugyanis Greta Thunberg a fosszilis operáció azonnali felhagyására buzdította a világot, ezzel szemben Donald Trump viszont éppen ellenkezőleg az olaj és a gáz fontosságát hangsúlyozta a gazdaságban.

A nagy olajtársaságok lényegében csapdahelyzetbe kerültek, ugyanis ahhoz hogy ambiciózus befektetéseket eszközöljenek az alacsony karbonkibocsátású technológiákba, ahhoz növelniük kellene a bevételeiket a hagyományos olaj- és gázértékesítésből, amik iránt még mindig erős globális kereslet mutatkozik, azonban ez pedig a környezeti aktivisták nemtetszését váltaná ki.

Befektetői megközelítésből is megfogalmazható a dilemma, a nagy részvényesek díjazzák az egyre zöldebbé váló vállalatokat, azonban azt már nem nézik jó szemmel, ha csökkentenének az osztalékkifizetéseiken. Így az energiatársaságok jövőbeli sorsát rendkívüli mértékben fogja meghatározni, hogy hogyan képesek lavírozni a két elsőre egymásnak ellentmondónak tűnő elvárás között.  

Al Cook, a norvég Equinor elnökhelyettese így fogalmazta meg a problémát:

Úgy tűnik a vita középpontjába kerültünk. Egy részről az energiaigények kiszolgálását, másrészről a klímaváltozás csökkentését is elvárják tőlünk.

Trump_davos
Donald Trump beszéde a davosi Világgazdasági Fórum első napján. Forrás: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

Az európai olajtársaságok élen járnak a zöldülésben

Széles a skála, hogy az olajcégek az előbb említett két irány közül eddig melyiket választották. A Repsol inkább a klímaváltozás megfékezése irányába indult el, és célul tűzte ki, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik. Egyébként ennek köszönhetően a Norvég állami alap meg is duplázta a részvénykitettségét a spanyol energiatársaságban.

A norvég Equinor céljául tűzte ki, hogy 2050-ig a tengeri szénhidrogéntermelés karbonlábnyomát nulla közelébe szorítsa le, és emellett társbefektetője egy 10 milliárd dolláros brit szélerőműpark építésének.

A francia Total idén jelentette be, hogy részt vesz befektetőként a világ egyik legnagyobb naperőműberuházásában Katarban. Emellett 20 ezer elektromos töltőállomást tervez telepíteni Hollandiába, és több millió fát készül ültetni Peruban.

Egyre növekvő társadalmi nyomás

Összességében megállapítható, hogy az európai olajcégeknek mind van szén-dioxid-kibocsátás csökkentő terve. A héten a Reuters hozta le, hogy a BP is szigorítana saját emisszióján, illetve a Shell is megcélozta, hogy a végfelhasználóknak értékesített üzemanyagok és termékek kapcsán felezné le 2050-ig a karbonkibocsátását.

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség első embere azt hangsúlyozta, hogy bár jelentősek az iparág zöldenergetikai beruházásai, azonban ez még mindig csak a töredéke a büdzséjüknek.

Tavaly a tőkebefektetések csupán 1 százaléka áramlott tiszta technológiákba. Azonban ezek a beruházások növekedni fognak a jövőben, mivel az olajtársaságoknak egyensúlyozniuk kell a rövid távú profitcéljaik és a hosszú távú társadalmi elfogadottságuk között.

- hangsúlyozta Birol.

Véleménye szerint egyik olajtársaság sem kerülheti el a jelenleg zajló méretes energetikai átalakulást. Állítása szerint a nagy olajtársaságok első körben a saját működésük során keletkező metánkibocsátás visszavágásával kezdhetnek zöldülni, mely relatíve a legolcsóbb lenne számukra, és ez a globális üvegházhatású gázkibocsátás 15 százalékát teszi ki. A következő lépések már jóval drágábbak lesznek, mellyel a légkörben levő szén-dioxid kivonására és tárolására, illetve a tengeri szélfarmok telepítésére és a hidrogén megnövekedett jövőbeli használatára utalt.

Európa egyedül kevés lesz

A klímaváltozás kapcsán egy másik jelentős probléma, hogy nincs globális egyetértés a kérdésben. Az Egyesült Államokban, ahol Trump bátorítja az olaj- és gázkitermelést, és nem mellesleg kilépett a Párizsi Egyezményből, az olajtársaságok jócskán az európai riválisaik mögött kullognak a karbonvállalásaikat tekintve. A Chevronnak legalább van egy visszafogott karbonkibocsátási célkitűzése, azonban az Exxonnak egyáltalán nincs semmilyen vállalása. Azt se feledjük el, hogy az amerikai palaolaj forradalom az Egyesült Államokat a világ legnagyobb fáklyázójává tette, mely lényegében az olajtermelés során melléktermékként keletkező földgáz elégetését jelenti.

Greta_Trump_reaction
Greta Thunberg reakciója Trump beszéde közben Davosban a Világgazdasági Fórumon. Forrás: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

Majid Jafar, a Crescent Petroleum vezére szerint amennyiben a világ összes széntüzelését gázalapra helyeznénk át, akkor már csak ennyivel teljesíteni tudnánk a Párizsi Klímaegyezményben foglalt célkitűzéseket. Azonban ez nem annyira egyszerű, hiszen Kína és India világ legnagyobb szénfelhasználója, őket kellene valahogy meggyőzni és leginkább ösztönözni a váltásra.

A nyugatiak erőfeszítése mit sem érhet, amennyiben nem sikerül Ázsiát és Afrikát maguk mellé állítani, akik elsődlegesen felelősek a világ energiafelhasználásának növekedéséért és az ezzel járó emissziókért.

  - állítja Jafar.

Richard Herrington, a Londoni Nemzeti Történelmi Múzeum földtani kutatások részlegének vezetője szerint a Greta által vázolt gyors energetikai átalakulás fizikailag lehetetlen.

Amennyiben az Egyesült Királyság holnap az összes autóját elektromos hajtásúra cserélné, abban az esetben kétszer annyi kobaltra és feleannyi rézre lenne szükségünk, mint a világ éves termelése. Ezek után már talán könnyebb elképzelni, mi történne, amennyiben a világ teljes autós közlekedését szeretnénk most rögtön zölddé változtatni.

- jelentette ki Herrington.

Címlapkép: Christian Minelli/NurPhoto via Getty Images

(Reuters)

Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Koronavírus