cimlap_szoja
Üzlet

A mezőgazdaságot is elérte a koronavírus

Portfolio
A szója idén már 6 százalékot esett, mely lényegében a koronavírus terjedésének köszönhető. A többi mezőgazdasági termék ára is csökkenést mutat, ugyanis a piaci szereplők jelentős élelmiszerkereslet- visszaeséstől tartanak. Hiába az amerikai-kínai kereskedelmi háború első fázisának a lezárása, ha a koronavírus eltűnteti a fogyasztókat.

Az élelmiszereket sem kíméli a kornavírus, ugyanis a járványnak köszönhetően csökkenhet a lakossági fogyasztás. Egyre gyorsabban terjed a koronavírus Kínában, már 2800 fertőzöttről van tudomásunk világszerte, és 80 halálos áldozatot követelt eddig az új járvány.

A szójabab világpiaci ára vékánként 900 dollárcent alá esett, mellyel az évben már közel 6 százalékos csökkenést szenvedett el az árfolyam idén.

A búzát és a kukoricát kevésbé viselte meg a koronavírus, előbbi bár az elmúlt napokban esett, de idén még így is 1 százalékos pluszban tartózkodik, míg a kukorica már 2 százalékot veszített az értékéből 2020 első kereskedési napja óta.

A kínai városok karanténba tételének és az utazási korlátozásoknak köszönhetően a járvány kitörése óta jellemzően otthonukban maradnak az emberek, kevesebbet étkeznek étteremben, mely mind visszafogja a mezőgazdasági élelmiszerek iránti keresletet. Az elmúlt évben az afrikai sertésinfluenza jócskán megnyirbálta a kínai sertésállományt, melynek következtében a takarmányok kereslete - mint a szója és a repce - is jelentősen visszaesett.  

Kína a világ legnagyobb rizs és búzatermelője és fogyasztója is egyben, a kukorica tekintetében pedig a második legméretesebb. A járvány keresztbe tehet a frissen aláírt első körös amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásnak, melynek keretében Kína a korábbinál jóval több amerikai mezőgazdasági termék importja mellett kötelezte el magát.

Vasárnap a kínai hatóságok még azt nyilatkozták, hogy egyelőre nem sikerült megállítani a vírus terjedését, hiába tettek agresszív lépéseket annak érdekében, hogy komoly mobilitási korlátozásokat vezettek be a betegség epicentrumának környékén.  

Címlapkép: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Budapest