cimlap_szoja
Üzlet

A mezőgazdaságot is elérte a koronavírus

Portfolio
A szója idén már 6 százalékot esett, mely lényegében a koronavírus terjedésének köszönhető. A többi mezőgazdasági termék ára is csökkenést mutat, ugyanis a piaci szereplők jelentős élelmiszerkereslet- visszaeséstől tartanak. Hiába az amerikai-kínai kereskedelmi háború első fázisának a lezárása, ha a koronavírus eltűnteti a fogyasztókat.

Az élelmiszereket sem kíméli a kornavírus, ugyanis a járványnak köszönhetően csökkenhet a lakossági fogyasztás. Egyre gyorsabban terjed a koronavírus Kínában, már 2800 fertőzöttről van tudomásunk világszerte, és 80 halálos áldozatot követelt eddig az új járvány.

A szójabab világpiaci ára vékánként 900 dollárcent alá esett, mellyel az évben már közel 6 százalékos csökkenést szenvedett el az árfolyam idén.

A búzát és a kukoricát kevésbé viselte meg a koronavírus, előbbi bár az elmúlt napokban esett, de idén még így is 1 százalékos pluszban tartózkodik, míg a kukorica már 2 százalékot veszített az értékéből 2020 első kereskedési napja óta.

A kínai városok karanténba tételének és az utazási korlátozásoknak köszönhetően a járvány kitörése óta jellemzően otthonukban maradnak az emberek, kevesebbet étkeznek étteremben, mely mind visszafogja a mezőgazdasági élelmiszerek iránti keresletet. Az elmúlt évben az afrikai sertésinfluenza jócskán megnyirbálta a kínai sertésállományt, melynek következtében a takarmányok kereslete - mint a szója és a repce - is jelentősen visszaesett.  

Kína a világ legnagyobb rizs és búzatermelője és fogyasztója is egyben, a kukorica tekintetében pedig a második legméretesebb. A járvány keresztbe tehet a frissen aláírt első körös amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásnak, melynek keretében Kína a korábbinál jóval több amerikai mezőgazdasági termék importja mellett kötelezte el magát.

Vasárnap a kínai hatóságok még azt nyilatkozták, hogy egyelőre nem sikerült megállítani a vírus terjedését, hiába tettek agresszív lépéseket annak érdekében, hogy komoly mobilitási korlátozásokat vezettek be a betegség epicentrumának környékén.  

Címlapkép: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

japan01
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Cimlap_Shell