GettyImages-1196881639
Üzlet

A felhő húzza a legnagyobb európai techcéget

Portfolio
Erős negyedik negyedévről és erős évről számolt be az SAP ma reggel közzétett gyorsjelentésében, valamint a menedzsment optimista az idei évvel kapcsolatban is. Ennek ellenére esik az SAP árfolyama a ma reggeli kereskedésben a német tőzsdén.

A főbb adatok:

  • A cloud bevétel 35 százalékkal emelkedett az SAP-nál az október-decemberi negyedévben az előző év azonos időszakához képest (IFRS szerint) és a teljes bevételben már 24 százalékos arányt képviselt
  • A szoftverlicensz és támogatások adták még mindig a bevételek háromnegyedét, ahol 1 százalékos bevételnövekedést könyvelt el a német cég (konstans devizaárfolyamok mellett pedig 1 százalékos visszaesést)
  • Az SAP teljes bevétele 8 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti szinthez képest, 8 milliárd euróra
  • A működési eredmény szintjén 2,1 milliárd eurós nyeresége volt a negyedévben az SAP-nek, ez 11 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, az egyszeri tételeket és a devizaárfolyam-változások hatásait kiszűrve viszont 9 százalékos volt a növekedés
  • Az eredményt csökkentő egyszeri tételek nagy részét a reorganizációs költségek tették ki, valamint a Qualtrics 2018-as felvásárlásával kapcsolatos költségek. Az SAP egy komoly reorganizációs programot hajtott végre a hatékonyságjavítás érdekében és az organikus növekedésen alapuló hosszú távú stratégiát vezetett be, ennek ára az volt, hogy alkalmazottainak mintegy 4 százalékát elbocsátotta
  • A negyedik negyedévben az egyszeri tételektől tisztított működési eredményszint (a devizaárfolyam-változások hatásaitól tisztítva) 35,2 százalék lett, ami kismértékben felülteljesítette az elemzői konszenzus mediánját (35%)
  • A teljes 2019-es évben 27,5 milliárd eurós bevétele volt a cégnek, ami 12 százalékos növekedés az előző évhez képest
  • A cloud bevételek 39 százalékkal nőttek tavaly, a devizaárfolyamok hatásaitól tisztítva 35 százalékos volt a dinamika
  • Az SAP működési eredménye 21 százalékkal csökkent a reorganizációs költségek miatt, a tisztított profit 15 százalékkal (konstans devizaárfolyamok mellett 11 százalékkal) lett magasabb.

Az SAP két nemrég kinevezett vezérigazgatója, Jennifer Morgan és Christian Klein optimista a kilátásokkal kapcsolatban, a cloud üzletágban a marzsok felfutását várják, ennek megfelelően megemelték az idei profitvárakozásukat. A vállalat működési eredménye 2020-ban 8 és 13 százalék közötti ütemben emelkedhet és megerősítették, hogy 2023-ra 35 milliárd eurós bevétel a cél.

A tisztított üzemi eredmény 8,9 és 9,3 milliárd euró között lehet, a bevétel pedig 6 és 8 százalék közötti ütemben emelkedhet, elérheti a 29,2-29,7 milliárd eurót. A középértékkel számolva ez 30,9 százalékos marzsot jelent, ami 120 bázispontos javulás (tavaly 80 bázispontos emelkedést tudott felmutatni a cég).

A jó negyedéves jelentés és a megemelt várakozások ellenére az SAP árfolyama esik a ma reggeli kereskedésben, 2 százalékos mínuszban állnak a papírok. Az SAP a legnagyobb európai technológiai vállalat piaci kapitalizáció szerint.

Címlapképő: Uwe Anspach/dpa (Photo by Uwe Anspach/picture alliance via Getty Images

japan01
koronvavirus
bkv troli
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Cimlap_Shell