Frankfurti tőzsde
Üzlet

Alulteljesített kedden a BUX

Portfolio
Európában a jelentős hétfői esés után a kontinens irányadó részvényindexei emelkedtek a nap második felében. A magyar tőzsde eséssel zárt, a hazai blue chipek közül az OTP teljesített a leggyengébben.

Eséssel zárta a keddi kereskedést a BUX

Annak ellenére, hogy a Kínából indult koronavírus terjedésének veszélye beárnyékolja a világ kereskedésének képét, az európai tőzsdék a délutáni iránykeresés után végül a záráshoz közeledve emelkednek, a DAX 0,8 százalékkal került feljebb, míg a CAC 1 százalékot tudott erősödni ma.

A BUX alulteljesítő volt ma a kontinens irányadó indexeihez képest, a magyar tőzsde 0,6 százalékos eséssel zárta a napot. A blue chipek közül a Mol 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékot emelkedett, a Richter 0,5 százalékot gyengült, a legrosszabbul teljesítő hazai blue chip az OTP volt, a bankpapír 1,2 százalékkal került ma lejjebb.

A legjobban teljesítő hazai papír ma az Akko Invest volt, a cég részvényei 8 százalékos pluszban is voltak ma, azonban visszarántották a papírt, ami végül 5,6 százalékos emelkedéssel fejezte be a keddi kereskedést. A Kartonpack nagyot esett, a cég árfolyama 11,5 százalékkal került lejjebb, míg a NordTelekom 3,8 százalékot esett, az Őrmester árfolyama 3,5 százalékkal került lejjebb a keddi kereskedésben.

A hétfő esés után felfelé kapaszkodnak a tengerentúli tőzsdék

A hétfői, jelentős esés után mérsékelt erősödéssel vágtak neki a keddi kereskedésnek az amerikai tőzsdék, a tengerentúli részvényindexek a keddi piacnyitástól távolodva továbbra is emelkednek, a Dow 0,3 százalékos erősödése mellett az S&P500 0,4 százalékkal került feljebb. A koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmak továbbra is árnyékot vetnek a hangulatra, emellett a befektetők a vállalati gyorsjelentési szezon eredményeire figyelnek, a Pfizer 3,5 százalékkal került ma lejjebb, miután a cég bevétele 9 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben, a Harley-Davidson árfolyama 2,1 százalékkal került lejjebb, miután a cég a motorkerékpárokból származó bevétele a vártnál nagyobb mértében esett vissza.

A BorgWarner megvásárolja a Delphi Technologies-t

A BorgWarner felvásárolja a Delphi Technologies-t, a Reuters szerint az amerikai autóalkatrész gyártó 3,3 milliárd dollár értékű tranzakció keretében veszi meg a Delphi-t, miután a BorgWarner bővülni kíván hibrid- és az elektromos járművek piacán. A Delphi részvényesei 0,4534 BorgWarner részvényt kapnak minden egyes részvényükért cserébe, ami több mint 77 százalékos prémiumot jelent a Delphi hétfői záróárához képest. A Reuters szerint a BorgWarner nagyjából 84 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik majd az egyesített vállalatban a tranzakció lezárása után, amire 2020 második felében kerül majd sor várhatóan. A BorgWarner árfolyama 7,5 százalékot esett a keddi, nyitás előtt kereskedésben, míg a Delphi Technologies árfolyama 61,5 százalékkal került feljebb a New York-i tőzsdén, a  nyitás előtti kereskedésben.  

Rángatják az Alteot

Nagyot esett ma az Alteo árfolyama, a papír 3,9 százalékos mínuszban is volt, néhány hete megírtuk, hogy a részvény technikai képe alapján érdemes lehet profitot realizálni. A nagy esés után komoly fordulat következett, az árfolyam a korábbi esés jelentős részét ledolgozta, az Altero 0,5 százalékkal került ma lejjebb.

Update (13:44): Bár az Alteot nem sokkal korábban visszarántották, azonban néhány perccel később az árfolyam ismét lefordult, az Alteo 3,9 százalékkal került lejjebb.

Mi ez az őrület a tőzsdéken?

Nagyot estek az elmúlt két napban a világ tőzsdéi, ami első körben a koronavírus terjedésével kapcsolatos bizonytalansággal magyarázható, de az is igaz, hogy sérülékeny állapotban kapta el a vírus a tőzsdéket, ugyanis a befektetők egy ideális világot áraztak ebbe a képbe rondított bele a halálos járvány.

Tovább a cikkhez

Nem találja az irányt Európa

Nem találják az irányt az irányadó európai részvényindexek, ahogy ráfordulunk a keddi kereskedés második felére, a koronavírus miatti befektetői aggodalom rányomja a bélyegét a térség kereskedésének képére. Amíg a DAX és a CAC tegnapi záróértékük környékén járnak, addig a régióban 1,5 százalékos esésével a cseh tőzsde teljesít a leggyengébben, a BUX ma a második leggyengébben teljesítő régiós részvényindex.

Közel tíz százalékos esés egy hét alatt

Fokozódik a koronavírus terjedése körüli aggodalom, melynek következtében 40-50 millió embert vontak karanténba, aminek a következményeként csökken az olajfelhasználás legjelentősebb részét adó közlekedési aktivitás, és ezzel párhuzamosan az üzemanyagfogyasztás is. Az újabb líbiai exportcsökkentés rémét pedig meg sem hallja a piac.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai közműcégek

A koronavírus terjedése miatti aggodalmak behálózzák a világ befektetői hangulatát, az ilyen bizonytalan időkben jellemző az, hogy a befektetők a hagyományosan defenzív szektorok felé fordulnak, mint a közműcégek, vagy a telekommunikációs szektor vagy az alapvető fogyasztási cikkek szektora. A DAX jelenleg közel jár előző napi záróértékéhez, azonban a német tőzsde komponensei közül jól teljesítenek a közműcégek, több európai közműcég részvényárfolyama is 1 százalék fölötti emelkedést mutat.

A felhő húzza a legnagyobb európai techcéget

Erős negyedik negyedévről és erős évről számolt be az SAP ma reggel közzétett gyorsjelentésében, valamint a menedzsment optimista az idei évvel kapcsolatban is. Ennek ellenére esik az SAP árfolyama a ma reggeli kereskedésben a német tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Lefordult a BUX, esik az OTP

Lefordult a magyar tőzsde, a BUX 0,8 százalékot gyengült délelőtt, a nemzetközi befektetői hangulat általában az OTP részvényein látszik meg a legjobban, és most sincs ez másképp, hiszen a bankpapír 1,5 százalékkal került lejjebb, amivel a legrosszabbul teljesítő hazai blue chip ma. A bankrészvényen kívül a többi hazai nagypapír árfolyama is lejjebb került.

Esik a 4iG

Nagy meglepetést okozott, amikor a 4iG december elején közölte, hogy nem veszi meg a T-Systems Magyarországot, a meghiúsult üzlet hatására a 4iG részvényárfolyama nagyot esett, majd az év utolsó napjaiban az árfolyam felpattant, a 4iG részvényárfolyama ezt követően az elmúlt hetekben oldalazott, azonban ma 3,5 százalékos esésével az egyik legrosszabbul teljesítő hazai papír.

Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék

Tegnap nagyot estek az európai tőzsdék, a befektetők a koronavírus globális terjedése miatt aggódtak, ma azonban mérsékelt emelkedéssel kezdték a napot az irányadó európai részvényindexek, a DAX és CAC is közel 0,5 százalékkal került feljebb.

Az irányt keresi a magyar tőzsde

Stagnálással indítja a reggelt a magyar tőzsde, a blue chipek közül a legnagyobb elmozdulást az OTP mutatja, a 0,3 százalék körüli eséssel, a Magyar Telekom is esik, a Mol és Richter mérsékelten emelkedik. A régió tőzsdéin sem alakult ki határozott irány, egyedül a cseh börze mutat 0,6 százalékos esést.

Mindegy milyen a globális hangulat, az arany emelkedik

Az arany árfolyama profitál a koronavírus okozta helyzetből, ugyanis ezáltal a lassuló kínai és ezzel a globális gazdaság egy újabb ütést szenved el, habár a hatások mértékét még igen nehéz számszerűsíteni. Mindenesetre a vírushelyzet aktuális bizonytalansága tovább segíti az arany árfolyamának emelkedését, mely már december végén elkezdődött, amikor még szó sem volt sem a vírusról, sem a fokozódó iráni-amerikai feszültségekről.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt erősödéssel indulhat a keddi kereskedés az európai tőzsdéken

  • Hétfőn nagyot estek a tengerentúli tőzsdék, ezt követően Ázsiában nem javult a hangulat, a Nikkei 0,6 százalékos esése mellett az ünnep után újra nyitó dél-koreai és szingapúri tőzsdék hatalmasat estek, miután a befektetők a koronavírus terjedése miatt aggódtak. Európában a jelentős hétfői esés után mérsékelt emelkedéssel indulhat a hét második napja, a határidős DAX 63 pontos plusza 0,5 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra
  • Nem javult a hangulat az ázsiai tőzsdéken, a piaci kommentárok szerint a befektetőket a koronavírus terjedése aggasztja, a japán tőzsde 0,6 százalékkal került lejjebb, míg az ünnep után kedden újranyitó dél-koreai és szingapúri börzék hatalmasat estek, a Kospi 3,1 százalékot zuhant, míg a szingapúri részvényindex 2,2 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 63 pontos plusza 0,5 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra, bár érdemes megemlíteni, hogy a hét első napján az irányadó európai részvényindexek jelentős esése mellett a tengerentúli tőzsdék is nagyobb eséssel zárták a hétfői kereskedést.
  • A hét második napján az MNB kamatdöntő ülésére figyelnek majd a befektetők, a jegybank várhatóan nem változtat a kamatkondíciókon, az viszont érdekes lehet, hogy a közleményben bármilyen módon reagálnak-e az infláció emelkedésére és a forint gyengülésére. Az Egyesült Államokból a decemberi tartós cikkek rendelésállománya mellett a novemberi Case-Shiller lakásárindexeket publikálják, emellett a januári fogyasztói bizalmi indexet is közzéteszik majd.
  • A forint hétfőn 338,74 forintnál új történelmi mélypontra gyengült az euróval szemben, majd a hétfői kereskedés második felében a hazai fizetőeszköz minimális erősödést követően sem tudott érdemben eltávolodni az új mélypont közeléből. Kedden reggel a forint kissé erősödött mind az euróval, mind a dollárral szemben. Egy euróért 337,03 forintot kell fizetnünk ma reggel, míg egy dollár 306,02 forintba kerül.

Kedden teszi közzé gyorsjelentését többek között az Apple, az eBay és a Starbucks is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Koronavírus
Volkswagen
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Koronavírus