cimlap_wuhan
Üzlet

Közel tíz százalékos esés egy hét alatt

Portfolio
Fokozódik a koronavírus terjedése körüli aggodalom, melynek következtében 40-50 millió embert vontak karanténba, aminek a következményeként csökken az olajfelhasználás legjelentősebb részét adó közlekedési aktivitás, és ezzel párhuzamosan az üzemanyagfogyasztás is. Az újabb líbiai exportcsökkentés rémét pedig meg sem hallja a piac.

Három hónapos mélypontra esett az olaj ára, miután a hivatalos adatok szerint már meghaladta a száz főt a koronavírus áldozatainak száma. Ezzel idén már 12 százalékot veszített az értékéből a Brent, heti szinten pedig 9 százalékot meghaladó szintet, mely már 2019 májusa óta nem látott súlyos esésnek felel meg. Jelentős támasz-szintekhez közeledik a Brent jegyzése, az 57-58 dolláros sáv megfoghatja legalább időlegesen az árfolyam szakadását.

A kínai hatóságok már 40-50 milliónyi embert zártak karanténba a járvány epicentrumának tartott Wuhan városának környékén, és a külföldi vállalatok már megkezdték helyi alkalmazottaik evakuálását is, élükön a Hondával. Azonban a Starbucks kávézói és a Wework is bezárta kapuit. Az Egyesült Államok nem ajánlja állampolgárainak, hogy Kínába utazzanak, és Hongkong pedig szerdától időlegesen bezáratja az összes kulturális- és sportlétesítményét.

A vírus az olaj piacát is gyengén érinti, ugyanis Kínában jelentősen csökkenhetnek az utazások a félelem miatt, és a szállítási szektor adja a világ olajkeresletének nagyságrendileg 70 százalékát, a globális olajkereslet pedig több mint 13 százaléka pedig Kínából származik. Tegnap még a szaúdiak is megszólaltak a zuhanó kőolajárak láttán, azonban igyekeztek nyugtatni a kedélyeket, és azt hangsúlyozták, hogy a vírusnak csupán igen csekély hatása lehet a globális olajkeresletre.

A szingapúri Oanda elemzője szerint

amennyiben az emberek nem járnak bevásárlóközpontokba, kevesebb villamosenergiát használnak fel, a gyárak elkezdenek kevesebbet termelni, a légitársaságok drasztikusan csökkentik járataikat, aminek a következményeként kevesebb üzemanyagot használnak fel, ez mind-mind lassítja a gazdasági növekedést.

A gyengülő keresletet valamennyire kompenzálhatja a kínálati oldalt várhatóan szűkítő újabb líbiai akció, melynek keretében a líbiai nemzeti olajtársaság figyelmeztette a partnereit, hogy Khalifa Haftar az ország északi felét uraló tábornok újabb 200 ezer hordóval csökkentheti az ország olajexportját a kikötők blokádjaival.

Címlapkép: China/Barcroft Media via Getty Images

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény