hacker jelszó biztonság privacy
Üzlet

Magyarországon árulta el a brit kormány kiberbiztonsági guruja, milyen a tökéletes jelszó

Portfolio
Azt gondolod, hogy feltaláltad a tökéletes jelszót? Pillanatok alatt feltörheti egy rutinosabb hacker vagy egy egyszerű algoritmus. 2020-ra rengeteget változott a kiberbizonság: még aktívabbak az állami szereplők, okosabbak a hackerek és gyakran már egy papírra leírt jelszó is biztonságosabb lehet, mint egy digitálisan tárolt megoldás.

Sok ember úgy gondolja, hogy nagyon okos jelszót választott, de valójában rengetegen választanak hasonló jelszó-kombinációkat világszerte

– ismertette Dirk Yoni Danino-Forsyth, a brit miniszterelnöki kabinetiroda munkatársa budapesti látogatása során.

A szakember kitért arra, hogy milyen egy jó és egy rossz jelszó is: ismertette, hogy semmivel nem vagyunk beljebb, ha egy nemzeti sajátosságnak számító karaktert, például magyar esetben ű vagy ő betűt használunk a jelszóban. Ez nem biztonságosabb, mint egy „sima” latin ABC használat, hiszen számos hacker dolgozik az országon belül, és ha valaki az országon kívülről támad, többnyire tisztában van a nemzeti sajátosságokkal.

Nagyon gyakori, hogy valaki a születési dátumát használja jelszóként,  és ezt variálja attól függően, hogy milyen platformot használ, például a Facebookon F19800815k alakban, Instagramon pedig I19800815m szerepelteti a születésnapját. Emellett sokan a saját, vagy a gyermekük nevét használják jelszóként, ám könnyen kitalálhatják a jelszót illetéktelenek szimplán az alapján, hogy egy adott évben mely nevek voltak népszerűek. E cikk szerint Magyarországon a leggyakoribb jelszavak: tamas, lacika, attila.

Danino-Forsyth a legbiztonságosabb megoldásnak egy úgynevezett „jelszótárca” (password wallet) használatát tartja: ez úgy működik, hogy automatikusan frissíti a jelszónkat különféle weboldalakra és csak a tárcához való hozzáférés őrzéséről kell gondoskodnunk. A szakember nem javasolja a rendszeres jelszóváltoztatást manuális úton, mert nagy az esélye, hogy el fogjuk felejteni.

Megjegyezte azt is, hogy célszerű minden felületen más-más, erős jelszót használni, és nem mindenhol egyetlen jelszót, amit fejből tudunk. Mivel a sok különböző jelszót nehéz fejben tartani, célszerű jelszótárcát használni, ám ha valaki ezt nem szeretné, akkor még az is jobb, ha a jelszavait leírja papírra, és megfelelő helyen tárolja, mintha egyetlen jelszót használ, vagy többet, amelyeket esetleg elfelejt. Manapság már kisebb az esélye annak, hogy a papír alapú jegyzeteinket illetéktelenek megszerzik, mint egy digitálisan tárolt jelszót.  A lényeg, hogy a jelszó bonyolult legyen, mégpedig annyira, hogy szinte képtelenség legyen fejben tartani – és őrizzük biztonságos helyen, akár digitálisan, akár papíron.

Danino-Forsyth a különböző vírusirtók biztonsági réseire is figyelmeztetett: azt javasolja a felhasználóknak, hogy válasszanak megbízható vírusirtó megoldásokat az okos készülékeikre, és amikor nyilvános wifi-hálózatra csatlakoznak, akkor azt VPN-en keresztül tegyék.

koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
cimlap_paksII
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Budapest