Huawei
Üzlet

A német kormánynak bizonyítéka van a Huaweijel szemben - A cég tagadja a vádat

Portfolio
A Reuters szerint a német kormánynak bizonyítéka van arra nézve, hogy a Huawei együttműködött a kínai titkosszolgálattal. A Huawei közleményben reagált a lap vádjára.

A német kormánynak bizonyítéka van arra, hogy a Huawei együttműködött a kínai titkosszolgálattal, számolt be róla német lapértesülésre hivatkozva a Reuters. Az idézett bizalmas külügyminisztériumi dokumentumok alapján az Egyesült Államok olyan információkat adott át, amely szerint a Huawei bizonyítottan együttműködik a kínai biztonsági szolgálatokkal.

A német kormányzat megosztott azzal kapcsolatban, hogy a Huawei eszközei veszélyt jelentenek-e Európa legnagyobb gazdaságára, ahol a három mobilszolgáltató is a kínai cég vásárlója. A külügyi tárca azonban szkeptikus, és a minisztérium szerint az amerikai bizonyíték alapján a kínai cégek nem megbízhatók ahhoz, hogy segítsék az új 5G-hálózatok kiépítését.

Az idézett dokumentum szerint a kínai vállalatok nem tekinthetők elég megbízhatónak ahhoz, hogy megfeleljenek az 5G -hálózatok kiépítéséhez szükséges biztonsági előírásoknak.  

A brit kormány tegnap jelentette be, hogy hogy limitált mértékben, de a magas kockázatú beszállítók is részt vehetnek a brit 5G-hálózat kiépítésében. A brit miniszterelnök elmondta, hogy a magas kockázatot jelentő beszállítóknak engedélyezik, hogy hálózati eszközöket szállítsanak be az 5G-hálózatok nem érzékeny részeihez, és a szerepüket 35 százalékban korlátozzák. A kizárás a core hálózatra vonatkozik, és speciális létesítményeknél, mint a nukleáris erőművek vagy katonai bázisok sem szállíthatnak be a magas kockázati besorolású szolgáltatók. A brit kormány által kiadott dokumentumokban név szerint nem említik a Huaweit, de brit kiberbiztonsági vezetők mindig is magas kockázatú beszállítónak tekintették a kínai vállalatot.

Az Európai Unió szerdán tesz közzé egy úgynevezett eszköztárat, ami ajánlásokat ad a magas kockázatú gyártók kezelésére vonatkozóan, azonban várhatóan egy céggel szemben sem kerül majd sor tiltás alkalmazására.

A mai megjelent Handelsblatt cikkben elhangzott vádakra reagált a Huawei: 

„A Huawei Technologies soha nem tett és nem is fog olyat tenni, ami ügyfelei hálózatainak és adatainak biztonságát veszélyeztetné. A Handelsblatt cikke, és néhány ez alapján megjelent hír ezt sugallja, ezt kategorikusan visszautasítjuk. A cikk azt állítja, hogy az Egyesült Államok kormányzata december végén bizonyítékot nyújtott be ellenünk. Érdekes módon azonban a német kormányzat azóta sem változtatott álláspontján a Huaweit illetően, ahogy azt magas rangú német tisztviselők nyilvános nyilatkozatai is alátámasztják. A Handelsblatt megalapozatlan vádakat ismételget, bármilyen bizonyíték felmutatása nélkül.”

Címlapkép forrása: Paco Freire/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
scarlet lady_virgin