cimlap_Orlen0129
Üzlet

Lengyelországban terjeszkedhet a Mol

Portfolio
A Világgazdaság értesülései szerint Mol töltőállomásokat vásárolhat Lengyelországban, kihasználva a PKN Orlen-Lotos fúzió következtében versenyjogi szabályok miatt adódó kötelező értékesítési lehetőséget. A Molt érdeklik a lengyel eszközök, azonban az sem kizárt, hogy végül töltőállomáscserére kerül sor a PKN és a potenciális vásárló között.

A lengyel lehetőség

Már korábban is volt róla szó, hogy a lengyel piacon a PKN Orlen ás a Lotos összeolvadna, aminek a következményeként kénytelen lehet az Uniós versenyhatósági szabályok miatt a PKN megválni pár töltőállomásától. Ratatics Péter, a Mol fogyasztói szolgáltatások divíziójának vezetője szerint idén 200 millió dollárt is fordíthat a Mol az üzletág fejlesztésére, és hozzátette, hogy a magyar olajtársaság érdeklődik a lengyel kiskereskedelmi piac iránt.

A PKN tavaly márciusban írt alá szándéknyilatkozatot, hogy felvásárolná a lengyel társát, a Lotost. Versenyjogi aggályok miatt az egyesített kúthálózat legalább harmadától, azaz 700-800 kúttól válhat meg a PKN. Az európai hatóságnak a múlt héten kellett volna döntenie a két lengyel olajtársaság összeolvadásáról, azonban a versenyjogi eljárást meghosszabbították.

Pletser Tamás, az Erste elemzője szerint 1,5-2 millió dollárba kerülhet átlagosan egy töltőállomás, és így a jövőbeli vevő egész Lengyelországra kiterjedő kúthálózattal rendelkezne. A Mol mellett a norvég Statoil és az orosz Lukoil érdeklődhet a lengyel eszközökért, melynek értékesítésére 2020 második felében kerülhet sor.  

Daniel Obajtek, a PKN Orlen vezérigazgatója szerint több lehetőség is szóba jöhet a versenyhatóságnak való megfelelés érdekében, így a kutak értékesítése mellett szóba jöhet a töltőállomások konkurensekkel való elcserélésére, akár a Mol kútjaival is.

Hatalmas falat lenne a Molnak

Amennyiben az összes lengyel töltőállomásra bejelentkezne a Mol, az hatalmas portfolióbővülést jelentene a jelenlegi 1919 darabos hálózathoz képest, egész pontosan 40 százalék körülit. Ezzel még a magyar kúthálózatnál is jóval nagyobb mennyiségű töltőállomást szerezne a magyar olajtársaság mely aligha lehet cél, főleg amennyiben a 200 millió dolláros Ratatics Péter által említett keretet is figyelembe vesszük. Az előbb említett összegbe nagyságrendileg 100 lengyel kút férhet.

Illeszkedhet a stratégiába

A Mol dinamikusan szeretné bővíteni fogyasztói szolgáltatások üzletágát, ugyanis ezzel egyre jobban függetlenedni tudna a tradicionális olajipari tevékenységektől, mint a kutatás-termelés, vagy a finomítás. Már jelenleg is a CCS EBITDA 20 százalékát adja a fogyasztói szolgáltatások üzletág, mely az új potenciális akvizíciókkal tovább növelhetné részesedését a Mol eredményéből. A fogyasztói szolgáltatások szegmens még az olaj alapú üzemanyagkorszak leköszöntével is értéket képviselhet, ugyanis folyamatosan nő a nem üzemanyag alapú termékek értékesítése a szegmensen belül, amely jelenleg már elérte a 29 százalékot, másrészt egyre értékesebbé válhatnak az ingatlanok az elektromos autózás terjeszkedésével, ugyanis a tankolási idő jelentősen megnövekedhet.  

Az, hogy a Mol ténylegesen megvenne pár lengyel töltőállomást még csupán spekuláció, azonban a fogyasztói szolgáltatások szegmens potenciális új akvizíciója eltörpülne a 2019-es Azeri ACG mező 1570 millió dolláros vételára mellett, vagy a 2019 év végén bejelentett 600 millió dolláros INA finomítói beruházásokhoz viszonyítva is.   

Idén rendkívül rosszul teljesít a hazi olajpapír, közel 9 százalékot veszített az értékéből.

Címlapkép: Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT