GettyImages-1194063232
Üzlet

Soha nem volt még ilyen negyedéve az Apple-nek

Portfolio
Az iPhone 11-nek köszönhetően rekord negyedéves bevételt és profitot könyvelt el az Apple az október-decemberi időszakban – derül ki a társaság tegnap, piaczárás után közzétett gyorsjelentéséből. Az Apple részvényei 2 százalékos pluszba ugrottak a zárás utáni kereskedésben, a jó eredményeket beárnyékolja, hogy a koronavírus terjedése az Apple üzletére is hatással lehet.

Az iPhone

Az Apple legfontosabb terméke az okostelefon, mind a bevételben, mind a profitban képviselt súlya alapján, ezért kulcsfontosságú, hogy mi történik a termékkel. Az ősszel piacra dobott iPhone 11 széria a vártnál erősebben debütált, annak ellenére, hogy az igazi nagy termékmegújulást az idei évre várható az 5G-s telefonnal, ami elemzők szerint egy új „szuperciklust” indíthat el a terméknél.

Értékesítési volument már egy ideje nem közöl az Apple a termékeire, a gyorsjelentésből annyi derül ki, hogy az iPhone eladásaiból közel 56 milliárd dollárnyi bevétele volt az Apple-nek 2019 negyedik negyedévében, az 7,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az elemzők „mindössze” 51,62 milliárd dolláros bevételt vártak az iPhone-ból.

A többi termék

A szolgáltatások üzletág, amely például az Apple Music, az Apple Pay, az iCloud és az Apple alkalmazásboltjának bevételeit foglalja magában, közel 17 százalékos bevételnövekedésről számolt be a negyedik negyedévre az előző év azonos időszakához képest és már a teljes bevétel 14 százalékát adta. A negyedik negyedévben elindult az Apple streaming szolgáltatásai is, az Apple TV+, bár egyelőre még csak mérsékelt hatásai lehettek a bevételre, mivel az új Apple-terméket vásárlók egy évig ingyen használhatják a szolgáltatást. Jelenleg közel 480 millióan fizetnek elő valamelyik Apple-szolgáltatásra (egy éve 360 millió volt), a cél 600 millió a 2020-as pénzügyi év végére.

A hordható és otthoni termékek bevételei, ami például az Apple Watch okosórát tartalmazza, szintén dinamikus, 36 százalék feletti növekedést mutattak. A cégvezér szerint nem tudtak a negyedévben annyi AirPodot és Apple Watch 3-at gyártani, amekkora kereslet lett volna rá és a közeljövőre is készlethiánnyal számolnak. Közben a Macintosh számítógépek és az iPadek bevételei csökkentek, 3, illetve 11 százalékos volt a visszaesés.

Minden régióban növekedett az Apple termékeket használók száma, az aktív készülékek száma eléri az 1,5 milliárdot – kommentálta a negyedéves eredményeket az Apple vezérigazgatója, Tim Cook.

Az eredmények

Nem csak a bevétel, de a nyereség is új negyedéves csúcsot döntött az Apple-nél a negyedik negyedévben, ami a karácsony miatt hagyományosan a legerősebb negyedéve a cégnek és az egész szektornak is. A működési eredmény 9 százalékkal a nettó eredmény 11 százalékkal, az egy részvényre jutó eredmény pedig 19 százalékkal ugrott meg. Az EPS közel 20 százalékos növekedése a saját részvény vásárlások részvényszám-csökkentő hatásának is köszönhető.

4,99 dollárra rúgott az Apple nyeresége részvényenként, ami kellemes meglepetést okozott, az elemzők ugyanis 4,55 dollárt vártak.

A profitráták is javulnak, a bruttó fedezeti szint 40 bázisponttal 38,4 százalékra emelkedett, a működési eredményszint 20 bázisponttal javult, 27,8 százalékra.

Osztalék és saját részvény vásárlások

Az Apple 25 milliárd dollárt juttatott vissza részvényeseinek a negyedik negyedév folyamán, ebből 20 milliárd dollárt tett ki a saját részvény vásárlás, ezen felül 3,5 milliárd dollárnyi osztalékot kaptak a részvényesek. Az erős készpénztermelő-képességgel működő cég készpénzállománya még így is 207 milliárd dollár volt a negyedév végén, nettó készpénzállománya pedig 103 milliárd dollár volt.

Mit hoz a jövő?

A szokásához híven az Apple most is megfogalmazott számszerű várakozásokat a folyó negyedévre, a január-márciusi időszakra:

  • A bevétel 63 és 67 milliárd dollár között lehet (elemzői várakozás 63,6)
  • A bruttó fedezeti szint 38 és 39 százalék közé eshet (elemzői várakozás 38,3%)
  • A működési költségek 9,6 és 9,7 milliárd dollár között lehetnek
  • Az effektív adókulcs 16,5 százalékra rúghat.

De Tim Cook hozzátette, hogy a megszokottnál szélesebb sávokat határoztak meg, elsősorban a koronavírus okozta bizonytalanság miatt. Az Apple-nek több beszállítója is van Vuhan környékén, de hozzátette, hogy vannak alternatívák. Tegnap már ázsiai lapok arról írtak, hogy az iPhone első féléves gyártási tervei is veszélybe kerülhetnek a járvány miatt.

Eddig egy üzletet zárt be az Apple Kínában, több üzletben pedig csökkentette a nyitvatartási órákat az alacsonyabb látogatószám miatt. Kína a cég harmadik legnagyobb piaca, a teljes bevétel 15 százalékát adja. 

Árfolyamreakció

A negyedéves gyorsjelentés közzétételét követően 2 százalékot emelkedett az Apple árfolyama a zárás utáni kereskedésben. Az elmúlt napokban nyomás alá kerültek a papírok a koronavírus terjedése és annak reálgazdasági hatásaival kapcsolatos aggodalmak közepette, az egész részvénypiaccal együtt. De a tavalyi, közel 90 százalékos árfolyamemelkedés után ez még csak egy kis korrekciónak tekinthető.

Címlapkép: Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Budapest