Frankfurti tőzsde
Üzlet

Emelkedéssel zárt a BUX, felpattant az OTP

Portfolio
Estek az európai tőzsdék csütörtökön, miután a piaci kommentárok szerint a befektetőket a koronavírus terjedése aggasztotta. A magyar tőzsde végül mérsékelt erősödéssel zárt, az OTP felpattant, míg a Mol nagyot esett.

Emelkedéssel zárt a BUX, felpattant az OTP

Előző napi záróértéke közelében fejezi be a csütörtöki kereskedést a BUX, a hazai részvényindex mérsékelt 0,2 százalékos emelkedéssel vett búcsút a hét negyedik napjától. A blue chipek szinte kivétel nélkül emelkedtek, az OTP felpattant a nap végére és 1 százalékkal került feljebb, míg a Richter 0,9 százalékot erősödött. A Magyar Telekom árfolyama 0,4 százalékot emelkedett, a legnagyobb elmozdulást mutató haza blue chip a Mol volt, amelynek árfolyama 1,6 százalékkal került lejjebb. A legjobban teljesítő magyar papír a SET Group volt, amelynek 6,8 százalékkal került feljebb az árfolyama, a leggyengébben teljesítő hazai részvény pedig a 4iG, melynek árfolyama 5,5 százalékot gyengült.

Kulcsszinten a Mol árfolyama

Ismét adják az olajpapírokat a befektetők, melyek közül a Mol sem kivétel. Még az ág is húzza az olajcégeket, mert minden fontosabb értékvezérlő rosszul alakul, esik az olaj, gyengék a finomítói és petrolkémiai marzsok, ráadásul a PKN Orlen is csalódást keltő gyorsjelentést tett közzé. Azonban kisebb felpattanás jöhet a Mol árfolyamában, mert fontos támaszhoz érkezett a jegyzés.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Eséssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,2 százalékkal került lejjebb, az S&P 500 0,3 százalék körüli mínuszban kezdi a csütörtöki kereskedést, úgy tűnik, hogy a sem a vállalati gyorsjelentések, sem a vártnál erősebbre sikerült évesített amerikai GDP adatok sem tudják feledtetni a befektetőkkel a koronavírus terjedése miatti aggodalmakat.

Nagyot esett a Mol

Nagyot esett a Mol árfolyama a délutáni kereskedés első felében, az olajtársaság árfolyama 1,7 százalékkal került lejjebb. 

Az esés mögött több tényező is állhat, hiszen a Kínában kitört koronavírus nagy ütést mért az olaj keresletére, a fekete arany árfolyam 1,5-2 százalékos negatív elmozdulást mutat, az európai olajcégek árfolyama kivétel nélkül esik. Emellett szektorspecifikus tényezők is közrejátszhatnak, miután a Mol lengyel szektortársa, a PKN Orlen ma érkezett gyorsjelentése is gyengére sikerült.

Esnek az európai részvényindexek

Továbbra sem javul a hangulat az európai tőzsdéken, a DAX 1,2 százalékkal került lejjebb a CAC 1,5 százalékot esett a délután kereskedés első felében. A kereskedésre a koronavírus terjedése miatti aggodalmak nyomják rá a bélyegüket. A szlovén az egyetlen olyan európai börze, amelyik határozottan emelkedik, a kontinens börzéi szinte kivétel nélkül esnek.

A Tesla leszállította, amit Musk megígért, felrobbant az árfolyam

Óriásit emelkedett a Tesla árfolyama, miután a cég a tegnapi tengerentúli piaczárás után közzétette a negyedik negyedéves számait. A befektetők annak örültek, hogy a Tesla több soron is felülmúlta az elemzői várakozásokat, már zsinórban második negyedéve tudott profitot elérni, és a cég menedzsmentje 2020-ra több mint 30 százalékos növekedést jelzett előre az értékesítésben.

Tovább a cikkhez

Nem örülnek a befektetők a PKN Orlen gyorsjelentésének

29 százalékkal csökkent a PKN Orlen készletátértékelési hatásoktól tisztított EBITDA-ja éves alapon a negyedévben, melyhez a vállalat mindkét fő szegmense jelentősen hozzájárult. A szűkülő finomítói és petrolkémiai marzsok, illetve a kiskereskedelmi tevékenység csökkenő üzemanyagárrései voltak a felelősek a gyengébb teljesítményért.

Tovább a cikkhez

Véget ért a Facebook aranykora?

Azt követően, hogy a rendes kereskedés során új történelmi csúcsra ment a Facebook árfolyama, a zárás utáni kereskedésben 7 százalékot zuhant a részvény a cég negyedéves gyorsjelentésére reagálva. A világ legnagyobb közösségi média vállalata mind a bevétel, mind a profit szintjén felülteljesítette az elemzői várakozásokat, viszont a meredeken emelkedő költségek megijesztették a befektetőket és a menedzsment kommentárja is óvatosságra int.

Tovább a cikkhez

Lejjebb került a BUX, esik a 4iG

Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek csütörtökön, a hangulatra a koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmak nyomták rá bélyegüket, miután Kínában 170-re emelkedett a vírus halálos áldozatainak száma, míg a hírek szerint a vírus Indiában is megjelent. A piaci kommentárok szerint a hangulatra a felemás vállalati gyorsjelentések is árnyékot vetettek. A DAX 0,9 százalékos esése mellett a CAC40 1,2 százalékkal került lejjebb.

A magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX 3,8 milliárd forintos forgalom és 101 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek az OTP kivételével esnek. A BUX komponensei közül a 4iG részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Jön a következő lakossági részvénykibocsátás a magyar tőzsdén

Tavaly december közepén sikeresen zárult a DM-KER zártkörű részvénykibocsátása, a vállalat közel egymilliárd forint friss tőkéhez jutott, a vállalat tőkeemelését idén január elején jegyezték be, ma pedig megindult a kereskedés a vállalat részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriájában. A mai tőzsdei csengetést a DM-KER vezetői végezték el, akik az azt követő sajtótájékoztatón elmondták, hogy még az idei második negyedévben lakossági részvényjegyzésre kerülhet sor.

Tovább a cikkhez

Nagyot esett a 4iG árfolyama

Az európai tőzsdéken a koronavírus terjedése miatt rossz hangulatban telik a csütörtöki kereskedés, bár a hazai részvényindex is esik, azonban a BUX 0,2 százalékos esésével gyakorlatilag felülteljesítő a régiós börzék között. A blue chipek felemásan teljesítenek ma, míg a BUX komponensei közül a 4iG részvényei teljesítenek a leggyengébben.

A 4iG decemberben nagy meglepetést okozott, miután a cég bejelentette, hogy nem veszi meg a T-Systems Magyarországot, a meghiúsult tranzakciót követően a 4iG részvényárfolyama nagyot esett. Az év utolsó napjaiban az árfolyam felpattant, a 4iG részvényárfolyama ezt követően az elmúlt hetekben oldalazott, majd a részvény a múlt héten ismét lefordult. Az árfolyam ma hatalmasat esett, a 4iG 6,7 százalékkal került lejjebb, a részvény az átlagosnál magasabb forgalom mellett esik. Amennyiben a lejtmenet folytatódik, a 4iG hamarosan a tavaly decemberi, 540 forintos lokális mélypontja közelébe érkezhet meg.

4iG Forgalom

Esnek az európai tőzsdék, aggódnak a befektetők

A tengerentúli tőzsdék végül minimális elmozdulás mellett, előző napi záróértékeik közelében zárták a szerdai kereskedést, Ázsiában estek az irányadó részvényindexek csütörtökön. A hangulatromlást a piaci kommentárok a koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmaknak tulajdonították. Az ünnep után újranyitó tajvani tőzsde több mint 5 százalékot zuhant, a Nikkei 1,7 százalékot esett, míg a hongkongi börze 2,6 százalékkal került lejjebb.

Európában is eséssel vágtak neki a hét negyedik napjának az irányadó részvényindexek, a CAC40 1,1 százalékos esése mellett a DAX 1 százalékot esett, míg a milánói börze 0,6 százalékkal került lejjebb.

Lejjebb került a magyar tőzsde a csütörtöki piacnyitás után

Lejjebb került a magyar tőzsde a csütörtöki piacnyitás után, a BUX 110 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. A Magyar Telekom 0,2 százalékos emelkedése mellett az OTP 0,1 százalékkal került lejjebb, a Mol 0,2 százalékost esett, míg a Richter 0,7 százalékkal került lejjebb.

Új nemzetközi operációs üzletágvezető a Waberer’s-nél

A Waberer’s bejelentette új nemzetközi operációs üzletágvezetőjének kinevezését.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a nap Európában

  • Az ázsiai kereskedésben lejjebb kerültek az irányadó részvényindexek csütörtökön, a részvénypiaci hangulat ismét elromlott, miután a piaci kommentárok szerint a befektetők a koronavírus terjedése miatt aggódtak. Kínában a hatóságok tájékoztatása szerint 170-re nőtt a vírus halálos áldozatainak száma, míg a bizonyítottan a koronavírustól megfertőződöttek száma 7711-re nőtt. A Nikkei 1,7 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 2,4 százalékot esett. Ázsia más részein is rossz hangulatban telt a hét negyedik napja, az ünnep után újranyitó tajvani tőzsde több mint 5 százalékot zuhant, a dél-koreai Kospi 1,7 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri tőzsde 0,5 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 135 pontos mínusza nagyjából 1 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.
  • Csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart. A hét negyedik napján a Bank of England kamatdöntő ülése mellett a januári, előzetes német inflációs adatsorokra figyelnek majd a befektetők. Emellett az Egyesült Államokból a negyedik negyedéves, előzetes GDP adatot publikálják.
  • A forint szerdán erősödéssel próbálkozott meg az euróval szemben, csütörtök reggel a hazai fizetőeszköz kissé gyengült az euróval szemben, egy euróért 337,99 forintot kell fizetnünk, míg egy dollár 306,96 forintba kerül.
  • A tengerentúli befektetők a vállalati beszámolókra és a Fed kamatdöntő ülésére figyeltek szerdán, az amerikai jegybank a várakozásokkal összhangban az 1,5-1,75 százalékos sávban tartotta az irányadó kamatlábát és a decemberi közleményhez képest érdemben nem változtatott a kamatdöntés indoklásán sem. A Facebook tegnap tette közzé legfrissebb számait, a cég bevétele 25 százalékkal 21,08 milliárd dollárra nőtt a negyedik negyedévben, míg a tisztított EPS 8 százalékkal 2,56 dollárra emelkedett, a Facebook árfolyama közel 7 százalékot esett a zárás utáni kereskedésben. A Tesla is a tegnapi zárás után jelentett, a cég bevétele 7,38 milliárd dollárra emelkedett, az elemzők 7,02 milliárd dollárt vártak. A cég nettó eredménye 105 millió dollár lett a negyedik negyedévben, szemben a korábbi év azonos időszakának 140 millió dolláros értékével. A Teséa részvényárfolyama 11,6 százalékkal került feljebb a zárás utáni kereskedésben, a Facebook és a Tesla legfrissebb számaival kapcsolatos elemzésekkel később jelentkezünk.

Csütörtökön teszi közzé beszámolóját többek között a Coca-Cola és az Amazon is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Több mint 5 milliárd eurót bukott egyetlen év leforgása alatt a Deutsche Bank

Az elemzők 5,1 milliárd eurós várakozását meghaladó, 5,3 milliárd eurós veszteséget szenvedett el 2019 egészében a Deutsche Bank, miután a negyedik negyedévben a várt 1 milliárd euró helyett 1,5 milliárd eurós mínuszt könyvelt el az adózás utáni eredményben. A 2022-es célokkal meghirdetett szerkezet-átalakítás javában zajlik a legnagyobb német banknál, a társaság teljes egészében ezzel magyarázza elkönyvelt éves veszteségeit.

Tovább a cikkhez
koronavírus coronavirus virus
koronavírus vírus maszk
Goldman: 10% az esélye egy 2020-as recessziónak
piramis
kézmosás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
koronavírus coronavirus virus