cimlap_PKN_0130
Üzlet

Nem örülnek a befektetők a PKN Orlen gyorsjelentésének

Portfolio
29 százalékkal csökkent a PKN Orlen készletátértékelési hatásoktól tisztított EBITDA-ja éves alapon a negyedévben, melyhez a vállalat mindkét fő szegmense jelentősen hozzájárult. A szűkülő finomítói és petrolkémiai marzsok, illetve a kiskereskedelmi tevékenység csökkenő üzemanyagárrései voltak a felelősek a gyengébb teljesítményért.

Jelentős csökkenést mutat a PKN Orlen készlethatásoktól tisztított EBITDA-ja, melyhez mindkét fő szegmens, a finomítás és a fogyasztói szolgáltatások részleg is hozzájárult. Összességében a negatív külső környezet volt a felelős a dollárban számított EBITDA 29 százalékos csökkenéséért, mely az alacsonyabb finomítói és kiskereskedelmi üzemanyag-marzsoknak, illetve a drágább munkaerőköltségnek volt köszönhető.

A lengyel olajtársaság árbevétele 6,5 százalékkal mérséklődött éves alapon a negyedik negyedévben, mely lényegében az alacsonyabb finomított és petrolkémiai termékáraknak volt köszönhető.

Az üzletágakat külön szemlélve a finomítás és petrolkémia eredménye annak ellenére tudott 20 százalékot meghaladóan esni, hogy a volumenhatás pozitív volt, illetve a nagykereskedelmi marzsok emelkedtek. A készletátértékelési (CCS) korrekció hatása negatív lett az időszakban, ugyanis a harmadik negyedévhez képest emelkedett a kőolaj ára, mely önmagában emeli az EBITDA-t.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens is szenvedett a negyedévben az alacsonyabb üzemanyagmarzsoknak köszönhetően, hiába emelkedett éves alapon az üzemanyagok értékesítése 3 százalékkal. Ezzel szemben a nem üzemanyag alapú termékek árrése viszont tovább tudott növekedni, csakúgy mint a vállalat Stop Cafe és Star Connect boltjainak száma. A Molnál ez a Fresh Cornereknek felel meg.

A kutatás-termelés nagyon kis szerepet tölt be a vállalat eredményén belül, azonban a kitermelt volumen éves alapon csökkent, míg a kőolaj- és gázárak emelkedtek, így lényegében változatlan maradt a szegmens teljesítménye.   

A befektetők nem fogadták jól a gyorsjelentést, jelenleg 2 százalék esésben tartózkodik az árfolyam, és idén ezzel együtt már 10 százalékot veszített értékéből a lengyel olajtársaság.

Címlapkép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT