cimlap_olaj_0203
Üzlet

Hatalmas sokk az olajpiacon, ötödével esett Kína olajkereslete

Portfolio
Hatalmasat, 20 százalékot esett Kína olajkereslete a koronavírus következtében az iparágat jól ismerő bennfentesek szerint, mellyel már idén 15 százalékot esett az olaj árfolyama. Az OPEC+ technikai bizottsága összeül a héten, azonban már egy újabb 500 ezer hordós kitermelés-csökkentést vizionálnak a piaci elemzők.

20 százalékot hanyatlott Kína olajkereslete a koronavírus megjelenésének következményeként, ugyanis jelenleg több millió ember áll karanténba zárva, mely radikálisan csökkenti a nagy ázsiai ország üzemanyagfelhasználását. Ez lényegében 3 millió hordó napi keresletkiesést jelent a piacon, mely a globális kőolajfogyasztás nagyságrendileg 3 százalékát teszi ki.

Igen jelentős keresletvisszaesésről van szó, ugyanis a 2008-as pénzügyi válság óta nem látott mértékben hanyatlott a kőolaj keresleti oldala. A hír erősítheti azt a forgatókönyvet, miszerint az OPEC+ államok még a tervezett március 5-6 ülést megelőzően találkozhatnak, és a piaci elemzők véleménye szerint 500 000 hordó napi kitermelés-csökkentésről dönthetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák az árfolyam zuhanórepülését. Egy biztos, hogy az OPEC a héten egy technikai, kisebb körű megbeszélést fog tartani a témában. A legutóbbi hírek szerint Oroszország nem szívesen vállalna be egy újabb kitermelés-visszafogást.

A Brent idén már 15 százalékot veszített az értékéből, és csak az előző héten több mint 10 százalékot esett. Azonban jelentős támaszhoz érkezett a jegyzés, így valószínűsíthető, hogy felpattanhat az árfolyam hamarosan.

Kínának hatalmas szerepe van a világ olajkeresletében, 2016 óta a világ legnagyobb olajimportőre, ugyanis akkor szerezte meg az Egyesült Államoktól ezt a címet. Kína naponta 14 millió hordó olajat fogyaszt el, mely Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Japán és Dél-Korea összesített igényének megfelelő adat. A kínai olajfinomítók készletei is folyamatosan növekednek, melynek következményeként 15-20 százalékkal csökkenthetik a finomítók működő kapacitásait.   

Címlapkép: Anthony Kwan/Bloomberg via Getty Images

(Bloomberg)

stadion, budapest, mti, látványterv, atlétikai stadion
jaguar0219
cimlap_Palkovics
Frankfurti tőzsde
Új blockchaines gigaszövetséget alapítottak Brüsszelben
getty, építkezés, lakásfejlesztés, szerkezetkész
Adidas
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Palkovics