Előfizetői tartalom

3 milliárd évente egyszer előforduló piaci esemény volt tavaly

Tavaly szeptemberben olyan dolog történt a repopiacon, amire még nem volt példa és aminek statisztikai szempontból 3 milliárd évente egyszer kellene csak előfordulnia: a kamatlábak hirtelen a többszrösére ugrottak. Ez teljesen meglepte a Fedet és nem is tudott megfelelő magyarázattal szolgálni az eseményre. A hirtelen pánik okát fejtegeti írásában Márton Szilárd, a Mozaique Alapkezelő befektetési igazgatója, amit az alábbiakban változatlan formában közlünk.

Földünk 4,5 milliárd éves fennállásának történetében, minden bizonnyal először fordult elő olyan esemény, amit tavaly szeptember 16-án láttattunk repo-, azaz értékpapír-visszavásárlási megállapodási piacon. Azért írom, hogy minden bizonnyal, mert az esemény előfordulásának statisztikai valószínűsége három milliárd évenként egyszeri, és a tudomány mostani állása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés