Hernádi Zsolt
Üzlet

A szlovák főügyészség megsértette Hernádi Zsolt jogait

MTI
Megsértette a szlovák főügyészség Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának az igazságos eljárásra és jogi védelemre vonatkozó alapvető jogait - mondta ki kedden a szlovák alkotmánybíróság, amely így jogosnak ítélte az olajipari óriás vezetőjének egy korábbi - az ellene Horvátországban kiadott elfogatóparanccsal kapcsolatban beadott - panaszát.

A bírósági döntés, amelyről elsőként a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség számolt be, a Hernádi ellen egy zágrábi bíróság által még 2015-ben kiadott elfogatóparancs szlovákiai végrehajtásával áll összefüggésben.

A szlovák alkotmánybíróság azt vizsgálta, hogy amikor az elfogatóparancsról szóló bejegyzés bekerült a schengeni információs rendszerbe, és azt a szlovák főügyészség is bejegyezte, kellőképpen élt-e azzal a jogkörével, hogy a bejegyzésről előzetes vizsgálatot folytasson.

Az alkotmánybíróság mostani döntése kimondta, hogy a főügyészség nem élt ezen jogkörével olyan mértékben, ahogy azt a vonatkozó előírások szabályozzák, és ezzel megsértette a panaszosnak az igazságos eljárásra és egyéb jogi védelemre vonatkozó alapvető jogait.

Az alkotmánybíróság mostani döntésével érvénytelenné tette a főügyészség 2018-as keltezésű bejegyzését, és az ügyet további vizsgálatra visszautalta a főügyészségnek. A főügyészségnek a döntés alapján ismételten foglalkoznia kell a panaszos beadványával, és meg kell térítenie a panaszosnak az eljárással kapcsolatos, 1038 eurót kitevő költségeit is.

Hernádi Zsolt ellen a horvát ügyészség 2013-ban emelt vádat, mert szerintük a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek. A MolNyrt. és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat.

Hernádi ellen európai elfogatóparancsot bocsátottak ki, ennek végrehajtását a magyar bíróság megtagadta, mivel álláspontja szerint a parancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette.

A horvát alkotmánybíróság 2015 júliusában hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader büntetőügyében hozott ítéletet, amely azt is kimondta, hogy a korábbi miniszterelnök kenőpénzt fogadott el az INA-val kapcsolatban. A Mol elnök-vezérigazgatója 2016 októberében lekerült az Interpol körözési listájáról, mivel a szervezet elutasította a horvát államnak azt a kérését, hogy újítsák meg az ellene kiadott elfogatóparancsot.

Az ügyben Horvátország a Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsághoz (UNCITRAL) fordult, amely 2016. decemberi döntésében Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította. Horvátország ennek ellenére úgy döntött, folytatja a horvátországi büntetőeljárást, és közvetlenül a magyarországi igazságügyi szerveknek küldte el a Hernádi Zsolt ellen kiadott európai elfogatóparancsot, valamint 2018 augusztusában újra kérte az Interpoltól, hogy újítsa meg a Mol elnök-vezérigazgatója ellen korábban kiadott körözést. A horvát rendőrség a kérelmét azzal indokolta, hogy az Európai Unió Bírósága júliusi döntése szerint az uniós tagállamok igazságügyi hatóságai kötelesek határozatot hozni a részükre továbbított minden európai elfogatóparancs ügyében, ennek végrehajtása nem tagadható meg azon az alapon, hogy az ügyészség megszüntette a büntetőügyben folytatott nyomozást, amelynek során azérintettet tanúként kihallgatták.     

A 2015 végén indult, egyesített perben 2019 decemberében hozott első fokú ítéletet a Zágráb megyei bíróság, bűnösnek mondta ki vesztegetés elfogadásában, illetve vesztegetés elkövetésében Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, valamint Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatóját.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

koronavirus2
koronavírus coronavirus virus
koronavírus vírus maszk
Goldman: 10% az esélye egy 2020-as recessziónak
piramis
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus