Cimlap_Greta0212
Üzlet

Fókuszban a klímavédelem, fokozódik a nyomás az energiacégeken

Portfolio
A világban egyre inkább zöldülnek be az óriásvállalatok, már egyre cikibbnek számít, ha egy társaság nem klímasemleges, és ez különösen igaz az energiatársaságokra. Miután az Európai Beruházási Bank már nem támogat új fosszilis projekteket, így az energiaszektornak már jóval nagyobb a tét annál, mint pusztán marketing célokra használni a világban hódító zöld tendenciát. Egy nagy energetikai átalakulásnak lehetünk szemtanúi, azonban ebből a kényszerből nyertesként is ki lehet jönni.

Hamarosan elfogadásra kerülhet az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal), melynek értelmében 2050-re karbonsemlegessé válhat az Európai Unió, sőt hamarosan egy másik jogszabályban pedig arra tesz majd javaslatot, hogy 2030-ra ne 40%-kal, hanem legalább 50%-kal, de 55%-hoz közeli mértékben kelljen csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást az 1990-es szinthez képest. Mindemellett alulról jövő civil nyomás is helyeződik az energiatársaságokra, melynek egyik legnépszerűbb megszemélyesítője Greta Thunberg, aki azonnal beszüntetné a fosszilis energiafelhasználást a bolygó védelmének érdekében.

A Sustainable World konferenciánkon többek között szó lesz a megújuló energiatermelés terjedéséről, a zöld befektetések és finanszírozás egyre növekvő szerepéről a világban.

Ezek következtében radikális változáson mennek keresztül a nagy fosszilis energiatársaságok, és lényegében a világ legnagyobb megújulóenergia beruházóivá váltak az elmúlt években, bár hozzá kell tenni, hogy beruházásaiknak még így is csupán 1 százalékát fordítják zöld célokra. Ezen tőkeköltések növekedése várható az elkövetkezőkben, ami nehéz helyzet elé állítja a szektort, mivel az olajtársaságoknak egyensúlyozniuk kell a rövid távú profitcéljaik és a hosszú távú társadalmi elfogadottságuk között.

A nagy energiatársaságok lényegében csapdahelyzetbe kerültek, ugyanis ahhoz hogy ambiciózus befektetéseket eszközöljenek az alacsony karbonkibocsátású technológiákba, ahhoz növelniük kellene a bevételeiket a hagyományos olaj- és gázértékesítésből, amik iránt még mindig erős globális kereslet mutatkozik, azonban ez pedig a környezeti aktivisták nemtetszését váltaná ki.

Befektetői megközelítésből is megfogalmazható a dilemma, a nagy részvényesek díjazzák az egyre zöldebbé váló vállalatokat, azonban azt már nem nézik jó szemmel, ha csökkentenének az osztalékkifizetéseiken. Így az energiatársaságok jövőbeli sorsát rendkívüli mértékben fogja meghatározni, hogy hogyan képesek lavírozni a két elsőre egymásnak ellentmondónak tűnő elvárás között. 

A Portfolio április 22-én fogja megrendezni a Sustainable World 2020 – A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól és hatalmas lehetőségeiről fog szó esni többek között.

Az olajtársaságok zöldülő tendenciára jó példa a Repsol, amely inkább a klímaváltozás megfékezése irányába indult el, és célul tűzte ki, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik. Egyébként ennek köszönhetően a Norvég állami alap meg is duplázta a részvénykitettségét a spanyol energiatársaságban. A norvég Equinor céljául tűzte ki, hogy 2050-ig a tengeri szénhidrogéntermelés karbonlábnyomát nulla közelébe szorítsa le, és emellett társbefektetője egy 10 milliárd dolláros brit szélerőműpark építésének. A francia Total idén jelentette be, hogy részt vesz befektetőként a világ egyik legnagyobb naperőműberuházásában Katarban. Emellett 20 ezer elektromos töltőállomást tervez telepíteni Hollandiában, és több millió fát készül ültetni Peruban.

Ugyanakkor a klímaváltozás globális problémájának komplexitását jól szemlélteti, hogy Európa és a nyugat erőfeszítése mit sem érhet, amennyiben nem sikerül Ázsiát és Afrikát maguk mellé állítani, akik elsődlegesen felelősek a világ energiafelhasználásának növekedéséért és az ezzel járó emissziókért.

Címlapkép: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT