nő atm készpénzfelvétel bankautomata
Üzlet

Így lett olcsóbb a külföldi átutalás és készpénzfelvétel a magyar bankoknál

Portfolio
Decemberben lépett életbe egy fontos uniós szabályozás, ami miatt a bankok csökkentették az eurós átutalások díjait, illetve a külföldi készpénzfelvétel díjai is sok szereplőnél az ügyfelek szemszögéből kedvezően változtak. Banki körképünkből kiderül, melyik banknál milyen változások léptek életbe.
Az elektronikus fizetési piacról, az azonnali fizetési rendszerről is szó lesz a Portfolio Financial and Corporate IT 2020 konferenciáján június 4-én. Regisztráció itt!

Az Európai Tanács márciusban rendeletet fogadott el arról, hogy az euróban teljesített, határokon átnyúló kifizetések költségét összehangolják az euróövezethez tartozó és az azon kívüli országok között, valamint hogy Unió-szerte növelik a valutaátváltási díjak átláthatóságát.

A szabálycsomag kimondta: az Unión belül külföldre tartó euró-átutalások után felszámolt banki díjnak meg kell egyeznie a belföldi, hazai pénznemben történő utalás utáni díjjal (ez az úgynevezett "egységes díjak" szabály). Ha a tagállamok szükségesnek látják, akkor kötelezhetik a bankokat, hogy ugyanezt a díjat alkalmazzák az Unión belül másik országba irányuló utalásokra és az adott országon belül euróban történő utalásra is.

Az új szabálycsomag azt is előírja, hogy az ügyfelet minden kártyás tranzakció alkalmával tájékoztatnia kell a banknak arról, hogy mennyi a felszámítandó átváltási díj a helyi pénznemben és a számla pénznemében. A bolti tranzakciók és a bankautomatás pénzfelvét alkalmával ugyanazon az alapon kell számítani az átváltási díjat (EKB referencia-kamatláb plusz x százalék, a felárráta legfelsőbb értékét a bankok határozzák meg). A fogyasztók elektronikus úton, sms-ben, emailben vagy a bank webes felületén értesülhetnek az átváltás várható költségéről, az értesítésekért nem számítható fel díj. Banki átutalás esetén a bankoknak az utalás előtt kötelező közölniük az átváltás várható díjának összegét.

Körkérdésben fordultunk a bankokhoz, hogy megtudjuk, a szabályok miatt a gyakorlatban mi változott náluk.

Eurós átutalások

 • A Budapest Banknál minden számlacsomagra igaz, hogy az Európai Unión belül külföldre tartó euró-átutalások után felszámolt banki díjak megegyeznek a belföldi, hazai pénznemben történő utalás után felszámított díjjal, amennyiben EGT tagállamba irányul az átutalás.
 • A CIB Bank a sztenderd belföldi forint átutalások díjával megegyezővé tette a határon átnyúló euróban történő EGT tagállamba irányuló átutalások díját. Fontosnak tartották azonban megjegyezni, hogy a bank továbbra is fenntartja a jogot, hogy a sztenderd díjakhoz képest kedvezményeket biztosítson egyes számláknál a belföldi forint átutalásokra anélkül, hogy a kedvezményt az eurós utalásokra is biztosítaná.  
 • Az Erste Bank válasza szerint a lakossági számlák esetében a határon átnyúló, Európai Unión belüli euró-átutalások díjharmonizációja minden lakossági számlát érintett. Minden olyan esetben, ahol a jogszabályban előírt díjegységesítés az adott számlatermék esetén díjemelést jelentett volna, az Erste Bank kedvezményesen maximum díjként a 2019. december 14-ig érvényes EGT-n belüli euró-átutalási díjakat hirdette meg. A belföldi euró-átutalások ára nem változott, viszont a határon átnyúló, az EU-hoz nem tartozó EGT tagországok közötti EUR fizetésekre is az előzőek szerint harmonizált díjak érvényesek kedvezményesen, visszavonásig. A harmonizáció a legtöbb vállalati csomag esetében megvalósult december 15-vel, így a vállalati számlacsomagoknál a belföldi GIRO átutalás díjakat számítják fel, abban az esetben is, amennyiben az ügyfél ugyanarról a számláról egy SEPA tranzakciót indít. Azon vállalati számláknál, ahol a harmonizáció díjemelést jelentett volna az ügyfelekre nézve, ott akciósan kedvezőbb díjazást állítottak be az érintett euró-átutalásokra.
 • A K&H Bank is érvényesítette2019. december 15-i hatállyal a külföldi díjakra vonatkozó módosításait annak érdekében, hogy harmonizálja és egységesítse azokat a belföldi díjakkal. A bank az EGT-n belüli díjait is módosította a belföldi átutalások díjszabásának megfelelően. A bank példája szerint az átutalások díjára vetített százalékos arány megegyezik a belföldi és külföldi, euróban végzett átutalások tekintetében. Mint megjegyzik, különbség az árfolyamváltozások miatt adódhatnak. Egy tipikus, pl. 150.000 forint értékű átutalás díja elektronikus csatornán végzett átutalási tranzakció esetében 855 forint, bankfiókban végzett tranzakció esetében 1155 forint akár belföldi, akár külföldi, euróban végzett művelet esetében.
 • Az MKB Bank összes számlacsomagjára igaz, hogy az Európai Unión belül külföldre tartó euróátutalások díja nem magasabb, mint a belföldi, hazai pénznemben történő átutalás kondíciós lista szerinti sztenderd díja. Bizonyos kisvállalati csomagok esetén a kondíciós lista szerint meghirdetett sztenderd díjhoz képest további kedvezményt nyújt a bank.
 • Az OTP-nél az indított, automatizáltan feldolgozható SEPA átutalások díja megegyezik a belföldi forint giro átutalások díjával, a SEPA mint földrajzi övezet országaiból bármilyen csatornán érkező euró átutalások jóváírása pedig ingyenes.A díjak minden számlakonstrukció esetében megegyeznek a belföldi forint átutalások adott számlatípus esetén érvényes díjaival, ilyen alapon különbségtétel tehát nincs.
 • A Raiffeisen esetében az Európai Unión belül külföldre tartó euró-átutalások után felszámolt banki díjak megegyeznek a belföldi, hazai pénznemben történő utalás után felszámított díjjal.
 • A Takarékbank minden határon átnyúló euróutalás díjait megfeleltette a hazai pénznemben megadott utalások díjaival.

A fentieket összegezve elmondható, hogy a jogszabálynak megfelelő változásokat a bankok végrehajtották, az általunk megkérdezett bankok közül két bank jelezte, hogy a kondíciós listában szereplő díjaktól speciális esetben, kedvezményt adva eltérhetnek a díjaik. Fontos megjegyezni azt is, hogy a forintszámláról euróban történő átutalások esetében az átváltás is értelmezhető egyfajta díjként, mely nagysága attól függ, hogy a bankközi árfolyamhoz képest milyen árfolyamon váltja át a pénzintézet az átutalt összeget. 

Kártyás készpénzfelvétel és fizetés külföldön

 • A Budapest Banknál minden EGT-ben végrehajtott eurós készpénzfelvétel díja megegyezik az egyéb Magyarországi ATM készpénzfelvétel díjával. A díjat a számlán terhelt összeg alapján állapítjuk meg. „A folyamatban, árfolyamban, vagy a tájékoztatás módjában jelenleg még nem történt módosítás. Ezek egy részét egy másik EU rendelet (924/2009 számú) miatt lesz szükséges változtatni a közeljövőben” – jegyezték meg válaszukban.
 • A CIB tájékoztatása szerint az ATM-es és a POS-os készpénzfelvételnél az EGT országain belüli eurós készpénzfelvétel esetén a tranzakció díja már megegyezik a belföldi készpénzfelvétel díjával, és ugyanez érvényes a belföldi eurós ATM-es készpénzfelvételnél. A tranzakciók folyamata nem változott, csak a díjon változtattunk. Megjegyezték, hogy a CIB Visa Inspire bankkártyákkal továbbra is ingyenes az ATM-ből történő készpénzfelvétel külföldön korlátlan alkalommal és összegig az Intesa Sanpaolo csoport készpénzkiadó automatáiból 12 országban (Olaszország, Horvátország, Egyiptom, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Oroszország, Szerbia, Ukrajna, Moldávia).
 • Az Erste Banknál a változás csak a betéti kártyákat érintette, mert hitelkártyánál egységes díj van a saját, a belföldi és a külföldi tranzakciókra. Betéti kártyák esetén egy új díjkódot hoztak létre az érintett készpénzfelvételi tranzakcióra, úgy paraméterezték fel, hogy a díja megegyezzen a belföldi (nem saját) készpénzfelvétel díjával.
 • A K&H a külföldön történt készpénzfelvétel tranzakciók vonatkozásában kedvezményes díjat vezetett be az EGT tagállamokban történő eurós készpénzfelvétel tranzakciókra.
 • Az MKB Banknál az euróban történő, határokon átnyúló, EGT-n belüli készpénzfelvételek díjai 2019. december 15-től megegyeznek a belföldi idegen ATM-en forintban teljesült készpénzfelvételek díjával.
 • A Raiffeisen Bankban a rendelet kapcsán a külföldi ATM-készpénzfelvételek esetén nem csak az EU tagállamokban, hanem minden EGT tagállamban - leszámítva a belföldi EUR tranzakciókat - történő EUR ATM készpénzfelvétel esetén biztosítják legalább a díjmegegyezőséget a nem saját ATM-nél történő forint készpénzfelvételi díjjal.
 • A Takarékbanknál az ATM-es készpénzfelvétel díjainál történt változás, a rendeletnek való megfelelés érdekében a külföldi ATM-készpénzfelvétel díjait módosították a belföldi idegen ATM-ből történő készpénzfelvétel díjára.  

Mint a válaszokból kiderül, a legtöbb banknál a hazai idegen ATM-es készpénzfelvétel díjához igazították a külföldi készpénzfelvételek díját, ugyanakkor a devizaváltási szabályokon még csak ezután fognak változtatni, a szabálycsomag következő lépéseként. 

Az elektronikus fizetési piacról, az azonnali fizetési rendszerről is szó lesz a Portfolio Financial and Corporate IT 2020 konferenciáján június 4-én. Regisztráció itt!

A címlapkép forrása: Getty Images. 

koronavirus2
donaldtrump
railroad vasút vonat
koronavírus coronavirus virus
koronavírus vírus maszk
Goldman: 10% az esélye egy 2020-as recessziónak
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
koronavírus coronavirus virus