cimlap_olaj0213
Üzlet

Lépnie kellene az olajkartellnek, de az oroszok hezitálnak

Portfolio
Statisztikai módszertanváltásnak köszönhetően 15 000 darabbal nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma Kínában, mely további nyomás alatt tarthatja a nagy ázsiai ország üzemanyagfogyasztását, és ennek következtében a kőolaj keresletét. Az oroszok támogatnák az aktuális termelésvisszavágások kitolását az idei második negyedévre is, azonban a szaúdiak és az OPEC technikai bizottsága által javasolt további vágásokról még nem nyilatkoztak. Az OPEC friss havi jelentésében 440 ezer hordó/nap többletet prognosztizál idénre, amennyiben a januári szinteken tartaná a kartell az olajkitermelését.

Az utóbbi napok emelkedése után ismét esésbe fordult az északi-tengeri nyersolaj, a Brent ára, miután a kínai Hubei tartományban statisztikai módszertan váltás történt a koronavírusos fertőzöttek számosságát illetően, így 15 000 emberrel nőtt a megbetegedettek száma. A hírre az árfolyam 1 százalékos eséssel reagált, azonban még nem törölte le a tegnapi nagy visszapattanást. Azonban úgy tűnik, hogy az 57-58 dolláros ellenállás tesztelésére most még nem fog sor kerülni.

A fertőzöttek számának hirtelen emelkedése azonban növelheti annak valószínűségét, hogy Oroszország beadja a derekát a további termeléscsökkentésekhez. Ennek a szükségességét erősíti, hogy az Egyesült Államok az elmúlt 3 hónap legnagyobb heti olajkészlet gyarapodását publikálta a legutóbbi alkalommal. Tegnap találkozott Alexander Novak orosz energiaminiszter a nagy orosz olajtársaságok képviselőivel, és abban konszenzus volt, hogy az idei második negyedévre is kitolnák az aktuálisan vállalt termelésvisszafogási intézkedéseket, azonban arról nem esett szó, hogy további vágásokat támogatnának, holott az OPEC+ technikai bizottsága még 600 000 hordó/nap olajtermelést tüntetne el a piacról annak érdekében, hogy megállítsa a kőolajárak szabadesését. Az OPEC+ azóta is várja az oroszok állásfoglalását a további termeléscsökkentés kérdésében, azonban egyelőre hivatalos állami válasz még nem érkezett.

Az elemzők nem számítanak az olajárak hirtelen visszapattanására, ugyanis a kínai közlekedés helyreállása, a karanténok megszüntetése, és mindezek következtében az olajfogyasztás helyreállásának időpontja még továbbra is bizonytalan.

A koronavírus halálos áldozatainak száma elérte már 1 355 darabot, míg a fertőzöttek sokasága a hatvanezres számosságot. A karanténoknak köszönhetően már legalább 4 ázsiai olajfinomító csökkentette a szaúd-arábiai olajimportját a lecsökkent finomítói termékekre való keresletre hivatkozva.

Tegnap az Opec publikálta a havi olajpiaci előrejelzését, melyben 29,3 millió hordó/nap olajkeresletet prognosztizál a kartell számára 2020 folyamán, mely 200 ezer hordós átlagos előrejelzés-csökkenés. Az új publikáció szerint a világ olajkereslete 990 ezer hordó/nappal növekedhet 2020-ban a tavalyi évhez képest. Az OPEC 2,25 millió hordó/napos OPEC+-on kívüli termelésnövekedést vár idénre, mely az előző havi jelentésben még 100 ezer hordóval több volt. Azonban még így is több mint kétszer gyorsabban nő a nem-OPEC+ tag termelők olajkihozatala, mint a világ olajkereslete, mely nehéz helyzetbe hozza a kartellt. A jelentés szerint 2020-ban 440 000 hordó/nap többlet alakulhat ki az olajpiacon, amennyiben a januári szinteken termel a kartell, és semmi váratlan nem történik.   

Címlapkép: Mikhail Svetlov/Getty Images

koronavírus coronavirus virus
koronavírus vírus maszk
Goldman: 10% az esélye egy 2020-as recessziónak
piramis
kézmosás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus