Frankfurti tőzsde
Üzlet

Felülteljesítette régiós társait a BUX

Portfolio
Felemásan teljesítettek az európai tőzsdék pénteken, a befektetők a beérkező GDP-adatok mellett a koronavírussal kapcsolatos hírekre figyeltek. A magyar tőzsde felülteljesítő volt, míg a hazai blue chipek közül az OTP teljesített a legjobban.

Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde

Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde a régió börzéivel szemben, a BUX 0,6 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemásan teljesítettek, a Magyar Telekom 0,2 százalékkal került lejjebb, míg az Richter 0,9 százalékot erősödött, a Mol pedig 0,2 százalékot esett. A legjobban teljesítő blue chip 1,1 százalékos emelkedésével az OTP volt. A legjobban a Forrás teljesített, amelynek árfolyama 2,1 százalékkal került feljebb. A leggyengébben teljesítő papír a magyar tőzsdén az Kartonpack volt, amelyek árfolyama 5,9 százalékot esett.

Kereskedés BUX indexszel az Alfa Traderen! Start

Egyedi sztorik színesítik az amerikai tőzsdét

Az amerikai részvényindexek nem mutatnak jelentős mozgást, de az egyedi részvények esetében láthatóak nagyobb elmozdulások. Az Nvidia a vártnál jelentősen erősebb eredményről számolt be, valamint a 2020-as előrejelzése is meghaladta a Wall Street-i elemzők által vártakat. A chipgyártó árfolyama 8,5 százalékkal került feljebb. A Tesla 2 milliárd dolláros tőkeemelést hajtott végre, a részvényeket 767 dolláros értékesítette csütörtökön, ami 4,6 százalékkal alacsonyabb, mint a gyártó részvényeinek csütörtöki záró ára volt, a Tesla árfolyama 0,5 százalékkal került feljebb. A Kraft Heinz további 3,8 százalékot esett a csütörtöki esés után, mivel a társaság csalódást keltő organikus eladásokról, és goodwill leírásokról számolt be a negyedik negyedévben. A Lyft további 3,5 százalékot esett annak ellenére, hogy a frissen közzétett számai megfeleltek az elemzői várakozásoknak, azonban a cég még mindig nem tudta meggyőzni a befektetőket a profitabilitásáról.

Amerika az irányt keresi

Szárazon tartják a puskaport a befektetők a tengerentúlon, hiszen a nyitást követően az amerikai tőzsdék előző napi záróértékük közelében járnak, amely részben a koronavírus terjedése miatti befektetői aggodalmaknak tudható be.

Kereskedés DOW indexszel az Alfa Traderen! Start

Nagyot esett a Royal Bank of Scotland

Nagyot esett a Royal Bank of Scotland árfolyama, miután a bank újonnan megválasztott vezérigazgatója, Alison Rose meghirdette a cég új stratégiáját, amelynek részeként NatWest-re nevezi át a bankot, illetve radikálisan visszavágja a veszteséges befektetési bankjának méretét.

Emellett a cég közzétette legfrissebb számait, az adózás előtti eredmény 24 százalékkal 4,2 milliárd fontra nőtt 2019-ben, amely magasabb, mint az elemzők által várt érték, azonban a Reuters által megkérdezett elemzők csalódottan fogadták a cég előrejelzését. Az RBS árfolyama 6,5 százalékkal került ma lejjebb.

Felülteljesítő a BUX

Felpattant a magyar tőzsde, a BUX 1,2 százalékkal került feljebb, ezzel felülteljesíti az európai tőzsdéket. A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom esik mérsékelten, a többi blue chip 1,3 százalék feletti emelkedést mutat.

Felpattant a Mol

A pénteki piacnyitástól távolodva az irányadó európai részvényindexek felemásan teljesítenek, miután a beérkező európai GDP-adatok mellett a koronavírussal kapcsolatos hírekre figyeltek. A CAC40 0,2 százalékos esése mellett a milánói tőzsde 0,1 százalékkal került feljebb, míg a német tőzsde néhány pontos erősödéssel gyakorlatilag stagnál.

A hazai részvényindex emelkedik, a BUX 4,7 milliárd forintos forgalom és 322 pontos plusz mellett 0,7 százalékkal került feljebb, a blue chipek a Magyar Telekom kivételével emelkednek, míg a Mol felpattant, az olajcég papírjai 1,5 százalékkal kerültek ma feljebb.

Kereskedés MOL-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Egyre nagyobb bajban a Renault, egy évtized után újra veszteséges lett

Alaposan meglepte a piaci szereplőket a Renault, a vállalat a várakozásoknál jóval gyengébb profitszámokat közölt, tavaly veszteséges lett a cég, amire 2009 óta nem volt példa. A menedzsment 2020-ra sem túl optimista, a globális autóeladások csökkenésével, a Renault marzsainak tovább zsugorodásával számolnak, és ha ez nem lenne elég, még az osztalékot is alaposan visszavágták.

Tovább a cikkhez

Betárazott olajjal néhány kínai finomító, itt az olajáresés vége?

Néhány magántulajdonban levő kínai olajfinomító nagybevásárlást tartott nyersolajból, mely akár jelezhetné Kína nyomott üzemanyagkeresletének a befejeződését is. Azonban az olajpiaci szereplők óvatosságra intenek, még nem biztos, hogy elértük az árak kifeneklését, főleg hogy nem állami tulajdonú társaságok vásároltak nagyobb volumeneket.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indul a nap a magyar tőzsdén

Mérsékelt erősödéssel indul a pénteki kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 114 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. A Mol 0,8 százalékos emelkedése mellett a Richter 0,3 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékot erősödött. A pénteki piacnyitás után a negatív kivételt az OTP jelentette, a bankpapír 0,1 százalékkal került lejjebb.

Veszteséges évet zárt tavaly a Renault

Közzétette a negyedik negyedéves és egészéves számait a Renault, a francia autógyártó tavaly 3,4 százalékkal kevesebb, összesen 3,8 millió járművet adott el, az értékesítésével a bevételek is csökkentek, 3,3 százalékkal 55,5 milliárd euróra. A bevételek csökkenésében devizahatások is szerepet játszottak, azok kiszűrésével 2,7 százalék lett volna a visszaesés. A vállalat üzemi marzsa is alaposan visszaesett a 2018-as 6,3-ról 4,8 százalékra csökkent. A vállalt tavaly veszteséges lett, ilyenre az elmúlt 10 évben nem volt példa, az egy évvel korábbi 3,3 milliárd euróról 141 millió eurós veszteségbe fordult át, ami elsősorban a leányvállalatok jóval alacsonyabb hozzájárulásával, és egy 753 millió eurós franci adótétellel magyarázható. A vállalat vezetése a 2020-as évre sem túl optimista, a korábbinál alacsonyabb idei évi operatív profit cél tűztek ki, és az osztalékot alaposan visszavágták.

A Renault árfolyama 4,1 százalékkal került ma lejjebb.

Mérsékelt emelkedéssel indulhat a pénteki nap Európában

  • Felemásan teljesítenek az ázsiai tőzsdék pénteken, miután a piaci kommentárok szerint a befektetőket a koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmak intették óvatosságra. A Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a hongkongi börze 0,4 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,3 százalékot erősödött. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a dél-koreai Kospi 0,5 százalékos emelkedése mellett a szingapúri tőzsde stagnál.
  • Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 16 pontos plusza 0,1 százalékos emelkedést vetíthet előre a pénteki piacnyitásra.
  • Pénteken a KSH a negyedik negyedéves, előzetes GDP-adatot teszi közzé, emellett péntek este a Fitch és a Standard & Poor’s is felülvizsgálhatja magyar adósbesorolását, a szakértők többsége nem számít módosításra. Németországból és az eurozónából is az előzetes, negyedik negyedéves GDP-adatokra figyelnek a befektetők, míg az Egyesült Államokból a januári, kiskereskedelmi eladási adatsort publikálják majd.
  • A csütörtöki, nyitás előtti kereskedésben 5 százalékot esett a Tesla, miután kiderült, hogy a cég 2 milliárd dollár értékben bocsát ki új részvényeket. A nap végére azonban fordulat következett és a Tesla végül 4,8 százalékos emelkedéssel zárta a csütörtöki kereskedést.
  • A forint csütörtökön a szerdai történelmi mélypontja közelébe gyengült, az euróval szemben, majd az MNB alelnökének nyilatkozata után a hazai fizetőeszköz erősödni kezdett. A forint péntek reggel erősödéssel próbálkozik az euróval szemben, egy euróért 337,32 forintot kell fizetni, míg egy dollár 311,19 forintba kerül.

Pénteken teszi közzé beszámolóját többek között a Renault és a Wirecard is.   

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Ralph Orlowski/Bloomberg via Getty Images

Nagyon kéne egy jó gyorsjelentés a Molnak, az elemzők közzétették várakozásaikat

Minden eredménysoron gyengébb számokat publikálhat a Mol a jövőhét péntek hajnalban közzétett negyedik negyedéves jelentésében, mely lényegében a gyengébb olajipari környezetnek lehetett betudható. Az elemzők várakozása szerint épphogy teljesíthette a vállalat a harmadik negyedévben megemelt éves EBITDA célkitűzését. Érdemes lesz figyelni az árfolyamreakciót a gyorsjelentés publikálását követően, ugyanis nagyon fontos szinteken billeg a hazai olajtársaság árfolyama.

Tovább a cikkhez
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT