Cimlap_Shell
Üzlet

Feje tetejére állhat a világ, egy olajcég lehet a bolygó legnagyobb áramtermelője

Portfolio
A Scope Ratings elemzése alapján rendben van a közmű vállalatok hitelképessége, és ez 2020-ban is így maradhat. Az iparágban jelentős a politikai kockázat, azonban az alacsony kamatok és a zöldfinanszírozás növekvő szerepe támogatólag hat a szektorra. A legnagyobb fenyegetettséget azonban szektoron kívülről érkező szereplők, elsősorban a nagy olajtársaságok jelenthetik, akik próbálnak zöldülni, új üzleti modelleket kitalálni.

Nem mindegy, hogy áramtermelő, vagy szolgáltató

A Scope Ratings hitelminősítő publikálta elemzését a közműszektor hitelképességéről, azonban rengeteg tanulságos megállapítást tesz elemzésében a szektor jövőjére, kihívásaira, lehetőségeire való tekintettel. Összességében stabilnak tartja a szektor hitelképességi pozícióját, és megállapítható, hogy bár jelentős politikai és szabályozói kockázatot fut az iparág, azonban a megjelenő zöld finanszírozási formák olcsóbb pénzhez jutási lehetőséget kínálnak a vállalatok számára, mely javítja pozíciójukat.

Az áramtermelő és integrált közművek kevésbé vannak eladósodva, mint a hálózatüzemeltető társaságok, és ez az olló a jövőben csak nyílni fog a hálózati társaságok masszív fejlesztési igényeinek köszönhetően, ugyanis fel kell újítani a rendszert az egyre nagyobb számosságban megjelenő decentralizált megújuló árambetáplálások következtében.

Forrás:Scope Ratings

Kedvező áram és nyersanyagárak

Stabil készpénzáramra (cash-flow) számít az elemzőház mind az elektromos áramtermelők, mind az áramszolgáltatók esetén, ugyanis iparági jellegzetesség, hogy előre lefedezik ezek a cégek az elektromos áram beszerzési vagy értékesítési lábát (attól függ, hogy termelő vagy szolgáltató cégről van-e szó), és a termelők esetén még az áram előállításához szükséges nyersanyagok költségét is.

Az áramárakat magasan tarthatja az elkövetkezendőkben a szén és atomerőművek fokozatos bezárása.

Forrás:Scope Ratings

Az áramtermelés alapját képező termékek (szén, olaj, gáz) árai lényegében a 2015-ös szintjük közelében tartózkodnak, azonban a szén-dioxid kvóták árának hitelen megugrása erősen megdrágította a szennyezőbb energiatermelési módokat.

Forrás:Scope Ratings

A termelők nagyrészt már átalakították az egységeiket kisebb karbonkibocsátású és hatékonyabb működésűekre, így most alacsonyabb tőkeköltséggel élvezhetik ennek előnyös oldalait, mely javítja a készpénz pozíciójukat.

Rohamosan terjed a zöldfinanszírozás

A zöld és fenntartható projektek finanszírozása egyre népszerűbb, és sokak szerint óriási növekedés előtt áll. Ez nagyon jól jön minden közmű vállalatnak, a termelők az új megújuló alapú áramelőállításukat tudják belőle finanszírozni, míg a szolgáltató és hálózatüzemeltető társaságok az egyre komplexebbá váló rendszereik fejlesztését, ugyanis a decentralizált megújulóenergia-termelő rendszerek nagy kihívás elé állítják a hálózati cégeket, mivel rengeteg apró betáplálás fog a jövőben érkezni a hálózat különböző pontjairól, szemben a tradicionális modellel, ahol pár nagy erőmű látta el árammal a fogyasztókat. Ennek következtében 2021-re a nagy hálózatüzemeltető cégek tőkeberuházásának a bevételekhez viszonyított aránya meghaladhatja az 50 százalékot, míg összehasonlítva az áramtermelő társaival ez a hányados csupán 10-20 százalék.

Forrás:Scope Ratings

Továbbá sem szabad elfelejtenünk, hogy az aktuális rendkívül alacsony kamatkörnyezet nagy segítséget szolgáltat a vállalatok pénzhez jutásában, ugyanakkor a kormányok igyekeznek minél lejjebb nyomni a rezsidíjakat, ami a másik oldalról a közművek tőkearányos megtérülését helyezi nyomás alá.

2019-ben az európai közműcégek idegentőke forrásbevonásaiknak már a 30 százaléka zöld vagy fenntartható hitelekből származott, ami tovább növekedhet idén.

Zöld_finansz
Forrás:Scope Ratings

A politika és szabályozás lehet áldás és átok is

A kormányok egyrészt környezetvédelmi okokból szólnak bele a közművek működésébe, másrészt stratégiailag fontos ágazat révén korlátozhatják a külföldi tulajdonszerzés mértékét, harmadrészt az ellátásbiztonság is kulcsszerepet játszik, mely mind a profitcélok elé sorolódhat be.

Ugyanakkor a profitcélok szempontjából pozitív állami szerepvállalásra is van példa, amikor egy stabil állami szereplő vásárolja be magát egy közmű társaságba, mellyel javítani tudja az adott vállalat tőkehelyzetét.

A PPA-k növekvő szerepe

A PPA-k (Power Purchase Agreement) elterjedése nagyban elősegíti az EU 2030-as célját, miszerint a megújuló energiatermelést a 2019-es 19 százalékról 2030-ra 32 százalékra kellene emelni. Azonban a PPA-k jellemzője, hogy a végfelhasználók és az áramtermelő cégek közvetlenül szerződnek egymással, mellyel épp az áramszolgáltatókat hagyják ki az értékláncból, így az utóbbiak szempontjából egy kedvezőtlen tendenciáról beszélünk.

Forrás:Scope Ratings

És a diszruptorok

Nem elég a közmű társaságoknak, hogy saját iparágukon belül versengeniük kell egymással, hanem még más szektorokból is érkezhetnek jelentős vetélytársak, mint például az olajtársaságok vagy a bankok részéről. Míg utóbbi jó pénzügyi megtérülést igyekszik találni forrásainak, előbbinek pedig rengeteg pénze van, akár még olcsóbban is jut finanszírozáshoz, mint a közműszektorban tevékenykedő társak, és egyfajta útkeresésben van a jövő tekintetében, ugyanis a fosszilis üzemanyagok kora már jóformán csak idő kérdése mikor áldozik le. Jó példa erre a Shell, amely zászlajára tűzte ki, hogy 2035-re a világ legnagyobb villamosenergia társasága lesz, 61 gigawattos termelőkapacitással.

Címlapkép: Ricardo Ceppi/Getty Images

kórház
kórház
kórház getty
koronavírus 2020 03 14
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
gázmaszkos ember bénázik egy moslékos hordóval a menzán