Frankfurti tőzsde
Üzlet

Eséssel zárt a Magyar Telekom

Portfolio
Estek kedden az európai tőzsdék, a részvénypiaci hangulat elromlott, a befektetők a koronavírus gazdasági hatásai miatt aggódhattak, a hangultra az Apple bejelentése is rányomhatta bélyegét, miután a cég a koronavírus miatt nem tudja tartani a korábban tett árbevételi előrejelzését. Az amerikai részvényindexek is lejjebb kerültek. A magyar tőzsde felülteljesítő volt Európában, viszont a Magyar Telekom lejjebb került a gyorsjelentés után.

Eséssel zárt a Magyar Telekom

Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde, a BUX 0,5 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemásan teljesítettek, az OTP  stagnált, a Mol 1,5 százalékkal került feljebb, míg a Richter 1 százalékot erősödött. A leggyengébben a Magyar Telekom teljesített, amely mögött az cég osztalékvágása húzódhat meg, a cég árfolyama 1,6 százalékkal került lejjebb. A hazai tőzsdén a legjobban az DM-KER teljesített, a cég árfolyama 5,9 százalékos eséssel zárt. A leggyengébben teljesítő hazai papír a Enefi volt, melynek árfolyama 7,6 százalékkal került lejjebb.

Kereskedés MTELEKOM-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Szárnyal a Tesla

Nem ér véget a Tesla őrület, az elektromosautó-gyártó árfolyama nagyot emelkedett, miután a Bernstein egyik elemzője 325 dollárról 730 dollárra emelte a célárát. Az elemző elmondta, hogy nagyon nehéz megindokolni a Tesla árfolyamát, de a befektetők számára pozitív visszajelzés, hogy a vállalat képes profitot termelni, és az elemző optimista a cég jövőbeli kilátásaival kapcsolatban.  A céláremelés mellett az árfolyam emelkedésében az is szerepet játszhat, hogy a Tesla és egy kínai akkumulátorgyártó tárgyalásai előrehaladott stádiumban vannak, a tárgyalás sikeressége esetén a cég jelentősen csökkentheti a Kínában gyártott járművek akkumulátorainak költségét. A Tesla árfolyama idén 103,5 százalékot emelkedett, ma 6,4 százalékkal került feljebb.

Nagyot esett a Magyar Telekom árfolyama

Nagyot esett a Magyar Telekom árfolyama, miután a cég kereskedési időben közzétette a legfrissebb számait. A vállalat bevétele és EBITDA-ja a vártnál magasabb, míg a működési eredmény és az adózott eredmény mérsékelten alacsonyabb lett, mint az elemzői várakozások átlaga.

A Magyar Telekom igazgatósága a 2019-es eredmény után részvényenként 27 forintos osztalék kifizetését célozta meg, ma azonban úgy döntött a cég igazgatósága, hogy a 2019. üzleti év után részvényenként 20 forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek. Az igazgatóság döntést hozott továbbá egy 5,2 milliárd forint értékű részvényvisszavásárlási program indításról.

A Magyar Telekom árfolyama 2,9 százalékkal került lejjebb.

Kereskedés MTELEKOM-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Meglepetés a Magyar Telekomtól

Ma piaci kereskedési időben közzétette tavalyi negyedik negyedéves és egész éves számait a Magyar Telekom, a vállalat ezzel egy időben tette közzé az igazgatóság osztalékjavaslatát is.

Tovább a cikkhez

Lejjebb kerültek az amerikai tőzsdék

Tegnap zárva tartottak az amerikai börzék, ma pedig lejjebb kerültek a nyitás után, a befektetők a koronavírus negatív gazdasági hatásai miatt aggódhatnak, ami az Apple-t is elérte, valamint a cég beszállítóit, ez vethet árnyékot a világ részvénypiacaira. A Dow 0,4 százalékos esése mellett az S&P 500 0,3 százalékkal került lejjebb.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Megérezte a koronavírus gazdasági hatását az Apple

Esett az Apple árfolyama a nyitás előtti kereskedésben, miután a cég bejelentette, hogy a márciussal záródó negyedévben nem lesz képes az árbevétel várakozásait tartani.

A cég a bejelentést két tényevővel indokolta. Egyrészt az Apple szerint a globális iPhone kínálat átmenetileg korlátozott lesz, bár a cég partnereinek iPhone-összeszerelő egységei újranyitottak, azonban az Apple várakozásaihoz képest a gyártás felfutása lassabbnak bizonyult. Másrészt a keresleti tényezők is szerepet játszottak, miután az Apple zárva tartó kínai üzletei mellett sok partner üzletei is zárva tartottak.

Az Apple árfolyama a nyitás előtt 2,4 százalékkal került lejjebb.

apple

Szárnyal Olaszország negyedik legnagyobb bankjának árfolyama

Szárnyal az UBI Banca árfolyama, miután tegnap éjjel meglepetésszerűen érkezett a bejelentés, hogy a CIB tulajdonosa, az Intesa Sanpaolo 4,86 milliárd eurós árajánlatot tett a kisebb bank akvizíciójára.

Az UBI Banca Olaszország negyedik legnagyobb bankja, az Intesa a tranzakciót részben részvénykibocsátásból fedezi majd, és a rivális bankot részvényeinek felvásárlásán keresztül szerzi majd meg. A fúzió után az eurozóna hetedik legnagyobb bankja jöhet létre, 1100 milliárd eurós eszközállománnyal. A UBI Banca részvényárfolyama 22,3 százalékkal került feljebb.

Nagyot esett a Thyssenkrupp árfolyama

Nagyot esett a Thyssenkrupp árfolyama kedden. A társaság hétfőn jelentette be, hogy a finn Kone kiesett a versenyből, ami a Thyssenkrupp felvonó divíziójáért folyik. A befektetők rosszul fogadták, a hírt, mivel a Kone ajánlata volt a legnagyobb, több mint 17 milliárd euró, ami nagyjából 1,5 milliárd euróval több mint a még versenyben lévő két magántőke-konzorcium ajánlata.

A Thyssenkrupp döntése mögött több ok is meghúzódik, egyik részről a társaság felügyelő bizottságának felét szakszervezetek alkotják, amelyek a kezdetektől fogva attól féltek, hogy a Kone munkahelyeket fog megszüntetni. Másik részről egy tisztább értékesítési folyamat is prioritás lehet a Thyssenkrupp számára, mivel a pénzügyi befektetők kevesebb kockázatot jelentenek az esetlegesen elhúzódó monopóliumellenes intézkedések szempontjából, a Konehez képest, a Reuters által megszólaltatott elemzők szerint.

A Thyssenkrupp árfolyama 6,1 százalékkal került lejjebb.

Kereskedés THYSSENKRUPP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék

Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek a nyitás után, a DAX és a CAC is több mint 0,5 százalékos mínuszban van, ami annak tudható be, hogy a részvénypiaci hangulatra a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos befektetői aggodalmak, valamint az Apple bejelentése is rányomhatta bélyegét, miután a cég a koronavírus miatt nem tudja tartani a korábban tett árbevételi előrejelzését.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eséssel nyitott a magyar tőzsde

A tegnapi jó teljesítmény után ma eséssel indul a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,4 százalékkal került lejjebb, a blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP és a Richter esik, a Magyar Telekom és a Mol stagnál.

Eséssel indulhat a nap az európai tőzsdéken

  • Lejjebb kerültek az ázsiai tőzsdék kedden, a piaci kommentárok szerint a befektetők a koronavírus gazdasági hatásai miatt aggódhattak. A részvénypiaci hangulatra az Apple bejelentése is rányomta bélyegét, miután a cég közzétette, hogy a márciussal végződő negyedévben nem tudja majd tartani a korábban tett árbevétel előrejelzését, miután a társaság szerint koronavírus járvány lassította a termelést és gyengítette a keresletet Kínában. A Nikkei 1,4 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze stagnál. Ázsia más részein is lejjebb kerültek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 1,5 százalékos esése mellett a szingapúri tőzsde 0,4 százalékkal került lejjebb.
  • Az amerikai tőzsdék hétfőn zárva tartottak Elnökök Napja miatt, kedden a megszokott menetrend szerint folytatódik a kereskedés, a tengerentúli határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel. A német tőzsde új történelmi csúcson zárt hétfőn, míg a határidős DAX 110 pontos mínusza 0,8 százalékos esést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.
  • Kedden az MNB nemzetközi tartalékok január végi adatát publikálja, az ÁKK pedig 3 hónapos kincstárjegy aukciót tart. Németországból a februári ZEW gazdasági hangulatindexét teszik közzé.
  • A forint gyengült az euróval szemben ma reggel, egy euróért 335,78 forintot kell fizetni, míg egy dollár 309,90 forintba kerül.

Kedden teszi közzé beszámolóját a Magyar Telekom.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

vitezy david
koronaviruscoronavirus
Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
BÉT 4iG