Tesla logo
Üzlet

Forradalmi újításról tárgyal a Tesla

Portfolio
Nagy költségcsökkentést hajthat végre a Tesla a kínai Gigafactoryban a Reuters forrásai szerint, akik arról számoltak be, hogy a Tesla és a kínai akkumulátorgyártó CATL tárgyalásai előrehaladott stádiumban vannak. Ha a kollaboráció létrejön, akkor a Teslának lehetősége nyílik, hogy kobalt-mentes akkumulátorokat használjon a Kínában gyártott járművekben, a kobalt az akkumulátorok egyik legdrágább komponense.
Érdekel, hogy mi a véleménye a szakembereknek a globális és a magyar járműipar legnagyobb kihívásairól és az azokra adható legjobb válaszokról, megoldásokról? Jelentkezz még ma a Járműipar 2020 konferenciára!

A Tesla és a kínai akkumulátorgyártó Contemporary Amperex Technology tárgyalásai előrehaladott stádiumban vannak a Reuters forrásai szerint, a kollaboráció eredményéül a Teslának lehetősége nyílhat, hogy kobalt-mentes, úgynevezett lítium-vas-foszfát akkumulátorokat használjon a Kínában gyártott járművekben, ami azért is fontos, mert a kobalt az elektromos járművek akkumulátorának egyik legdrágább komponense. A két gyártó közti tárgyalások több mint egy éve folynak, a Reuters egyik forrása szerint az új lítium-vas-foszfát akkumulátorok a jelenleg használt akkumulátoroknál jelentősen olcsóbbak lesznek.

Az elektromosautó-gyártók jellemzően nikkel-kobalt-alumínium, vagy nikkel-mangán-kobalt akkumulátort használnak az elektromos személyautókban, mivel ezeknek magasabb az energiasűrűsége, amely kiemelten fontos a járművek egy töltésre megtehető hatótávjának szempontjából. A lítium-vas-foszfát akkumulátorok energiasűrűségének és a biztonságának növelésére a Contemporary Amperex Technology egy úgynevezett cell-to-pack technológián dolgozik.

Az nem derült ki, hogy a Tesla milyen mértékben a kívánja használni az új lítium-vas-foszfát akkumulátorokat, viszont az egyik forrás szerint a gyártó továbbra is használni fog nikkel-kobalt-alumínium akkumulátorokat. Elon Musk egyébként még 2018-ban olyan ígéretet tett, mely szerint a cég közel nullára kívánja csökkenteni a cég kobalt felhasználást, amelynek tonnánkénti ára 33 500 dollár. Musk azt is elmondta a januári sajtókonferencián, hogy a cég az áprilisra tervezett eseményen felvázolja a cég jövőre vonatkozó akkumulátor stratégiáját és technológiáját.

A Tesla és a Contemporary Amperex Technology nem kommentálta az eseményeket.

A Tesla árfolyam elképesztő ralin van túl, idén 91,3 százalékkal került feljebb a részvényárfolyam.

Címlapkép: Chesnot/Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
katonaság koronavírus járvány