Apple
Üzlet

Már az Apple is érzi a koronavírust, esik az árfolyam

Portfolio
Az Apple bejelentette, hogy nem tudja tartani a márciussal záruló negyedévben a korábban tett árbevételi várakozásait, amit az Apple a cég zárva tartó kínai üzleteinek visszaeső eladásaival, és a koronavírus járvánnyal összefüggő gyárleállásokkal indokolt.

Az Apple hétfőn bejelentette, hogy nem tudja majd tartani a márciussal záruló negyedévre vonatkozó árbevételi várakozását. A kínai holdújévi ünnep miatti leállást az eredetileg tervezetthez képest egy héttel meghosszabbították a legtöbb gyárban a koronavírus terjedése elleni intézkedéseként, az Apple szerint bár február 10-e után a gyárak újra felvették a munkát, azonban a cég szerint a normális működés Kínában lassabban áll helyre, mint ahogy azt korábban várták.

A cég két tényezővel indokolta a bejelentést, egyrészt az Apple szerint a globális iPhone kínálat átmenetileg korlátozott lesz: a társaság kiemelte, hogy a partnerek iPhone-összeszerelő egységei újranyitottak, azonban az Apple várakozásaihoz képest a gyártás felfutása lassabbnak bizonyult. Az Apple szerint a kínálati hiány ideiglenesen hatással lesz a cég bevételeire.

Az Apple által kiemelt másik hatás keresleti tényezőkre vezethető vissza, miután az Apple zárva tartó kínai üzletei mellett a cég sok partner üzlete is zárva tartott. A nyitva tartó üzletek csökkentett nyitva tartás és alacsony forgalom mellett üzemeltek. A cég fokozatosan nyitja újra üzleteit, és az online üzletei is elérhetők a vásárlók számára.

A társaság közzététele aligha meglepő, miután a cég korábban bejelentette, hogy február 9-ig az összes kínai boltja és irodája zárva tart majd. Kína az Apple harmadik legnagyobb piaca a bevételek alapján, a cég teljes bevételeinek 15 százaléka származik Kínából. És nem csak a termékértékesítések miatt fontos az ország az Apple számára, hanem beszállítói is vannak nagy számban a térségben. A koronavírus járvány központjának számító Hupej tartományban sok gyár leállt egy időre, hogy a járvány terjedését megfékezzék.

Az elmúlt negyedévben újraindult az árbevétel növekedése az Apple-nél, miután a társaság iPhone-jai jól fogytak, azonban a növekedést megtörhetik a koronavírussal kapcsolatos problémák. A márciussal záródó pénzügyi negyedévben az elemzők 65 milliárd dolláros árbevételt vártak, ami 12 százalékos növekedést jelentene.

Az Apple árfolyama stagnált pénteken, míg hétfőn az Egyesült Államokban az Elnökök Napja miatt nem volt kereskedés. A társaság részvényárfolyama 3,5 százalékkal került lejjebb a keddi, a nyitás előtti kereskedésben.

Címlapkép forrása: Justin Chin/Bloomberg via Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
katonaság koronavírus járvány