Apple coronavirus
Üzlet

Másokat is magával rántott az Apple bejelentése

Portfolio
Esik az Apple, valamint a cég fontosabb beszállítóinak árfolyama a tegnapi bejelentés után, amelyben a cég közölte, hogy nem lesz képes tartani a márciusban végződő negyedéves árbevétel várakozásait. A társaság a visszesést a koronavírus gazdasági hatásaival indokolta, miután a gyártás Kínában a leállás után a vártnál lassabb felfutású, valamint az üzletek is csökkentett nyitvatartási idő mellett, alacsony forgalommal üzemeltek.

Az Apple hétfőn bejelentette, hogy nem lesz képes tartani a márciussal záruló negyedévre vonatkozó árbevételi várakozásait. Bár február 10. után a gyárak felvették a munkát, a cég szerint a normális működés helyreállása a vártnál lassabb lesz Kínában, ahol a legtöbb gyár leállását egy héttel meghosszabbították a koronavírus terjedése elleni intézkedésként.

A társaság két tényezővel indokolta a bejelentést, melyek szerint átmenetileg korlátozott lehet a kínálati oldal, bár a cég partnereinek iPhone összeszerelő egységei már újranyitottak, azonban a gyártás felfutása a vártnál lassabbnak bizonyult, ez hatással lehet a cég bevételeire.

A cég által hangsúlyozott másik faktor a keresleti oldalra vezethető vissza, hiszen az Apple üzletei mellett a cég sok partnerének üzletei is zárva tartottak, valamint azok az üzletek, amelyek nyitva tartottak, csökkentett nyitvatartási idő mellett alacsony forgalommal üzemeltek.

Az Apple bejelentése árnyékot vetett a világ tőzsdéire, a cég fontosabb beszállítóinak árfolyama kivétel nélkül esett, Ázsiában a Foxconn 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a TDK 4,2 százalékot esett, a Murata Manufacturing pedig 3,4 százalékot gyengült. A cég ázsiai chip beszállítói közül a Samsung Electronics 2,8 százalékot esett, míg a Taiwan Semiconductor 2,9 százalékkal került lejjebb, az SK Hynix pedig 2,9 százalékot gyengült.

 Az Európában jegyzett beszállítók árfolyama is lejjebb került, a Dialog Semiconductor 4,6 százalékot esett, míg az AMS 3,3 százalékkal került lejjebb, a Soitec pedig 3 százalékot gyengült. Az STMicroelectronics 1,5 százalékot esett, míg az ASML 1,3 százalékkal került lejjebb.

Az Apple USA-ban jegyzett beszállítói közül a Broadcom 2 százalékos esése mellett, Qorvo 3 százalékkal került lejjebb, míg a Skyworks Solutions 1,5 százalékot gyengült, a Texas Instruments 0,8 százalékot esett.

Az Apple árfolyama 2,2 százalékkal került ma lejjebb.

Címlapkép: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
gázmaszkos ember bénázik egy moslékos hordóval a menzán