cimlap_Trump_Putyin
Üzlet

Fokozódó nagyhatalmi feszültségek: az Egyesült Államok szankciót vetett ki az orosz olajóriásra

Portfolio
Egy éve nem látott jó szériát tudhat maga mögött az olaj ára az elmúlt napokban. Az emelkedést a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak csökkenése, a Rosznyefty elleni amerikai szankció bevezetése, és a líbiai helyzet fokozódása váltotta ki.

Rég nem látott jó szériában van az olaj ára, már 7 napja folyamatosan emelkedik. Kezdetben a koronavírussal kapcsolatos kedvező hírek segítették a visszapattanást, mely kereslet oldalról támogatta a ralit. Most azonban két kínálati oldali támogatás is érkezett, egyrészt az Egyesült Államok szankciót vetett ki az orosz olajóriás Rosznyefty egyik leánycégére, mely kőolajat exportál Venezuelából döntően Kínába és Indiába. A másik kínálati aggodalmat okozó történés pedig Líbiához köthető, ugyanis az ország keleti felét uraló Khalifa Haftar megbombázta az ország fővárosának, Tripolinak a kikötőjét.

A bombázás azért történt, mert ezen a helyszínen érkezik a török fegyverszállítmány a líbiai hivatalos kormány támogatására, így Haftar megsemmisített egy török hajót, és egy kikötőben levő fegyverraktárat. Az ENSZ követének állítása szerint Líbia egyik háborúban álló fele sem szeretné befejezni a béketárgyalásokat. A líbiai fegyverembargó betartatása rendkívül nehézkes, ugyanis hatalmas területet kellene ellenőrzés alá vonni, mint például az ország óriási tengeri partszakaszát, vagy számos repterét.  

A Rosznyefty szankcionálásával az Egyesült Államoknak az a célja, hogy jelentős mértékben elvágják Maduro venezuelai rezsimjét a kőolajbevételektől, és ezzel kényszerítsék térdre a kormányt, mellyel elősegítenék a rivális Guaido hatalomra kerülését.

Az Oanda elemzője szerint a szankciók azonban csak időlegesen képesek a kínálat mérséklésén keresztül egyensúlyt teremteni a kőolajpiacon, ugyanis összességében túlkínálat uralkodik a fekete arany globális piacán.

Címlapkép: Mikhail Svetlov/Getty Images

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
gázmaszkos ember bénázik egy moslékos hordóval a menzán