Csalódást keltő számok a Rábától
Üzlet

Folytatódik a rossz széria a Rábánál

Portfolio
Az európai tehergépjármű piac és a mezőgazdasági munkagépek szegmensének jelentős gyengélkedése rányomta a bélyegét a Rába eredményére, melyen a növekvő bérnyomás és energiaárak sem segítettek. Éves összehasonlításban minden soron jelentős a visszaesés, egyedül negyedéves alapon tapasztalható kisebb javulás.

Bevételben meghaladta, azonban az eredmény sorokon jelentősen alulmúlta az OTP várakozásait a Rába a negyedik negyedéves gyorsjelentésében. Az EBITDA 36 százalékkal lett kevesebb a vártnál, míg az adózott eredmény 66 százalékkal. Éves alapon minden soron jelentős a visszaesés, az árbevétel 15 százalékkal mérséklődött, az adózott eredmény 74 százalékkal. Egyedül negyedéves alapon sikerült növekedést felmutatni a Rábának a főbb számokban.

Az értékesítés tekintetében 2019 IV. negyedévét 14,9 százalékos csoportszintű forgalom csökkenés jellemezte. Ehhez valamennyi üzletág forgalom csökkenéssel járult hozzá: az árbevétel mérséklődés a Futómű üzletág esetén 6,5 százalék, az Alkatrész üzletágnál 11,3 százalék, a Jármű üzletág tekintetében pedig 37,7 százalék volt. A Jármű üzletág esetében a jelentős mértékű forgalom csökkenés elsősorban a belföldi értékesítésre vezethető vissza, melyet a Honvédségi értékesítések elmaradása okozott.

A cégcsoport üzletmenetét jelentősen befolyásoló tényező, hogy a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés 2019-re esedékes megrendelései nem realizálódtak.

EBITDA szinten a Rába Csoport 2019 I-IV. negyedévében 3.455 millió forint eredményt ért el, az egy évvel korábbi 3.846 millió forinttal szemben.

A fentiek alapján a Rába Csoport 2019. I-IV. negyedévben 572 millió forint nettó nyereséget ért el a tavalyi év hasonló időszakában realizált 1.197 millió forint nyereséggel szemben.

Romló külső környezet

A IV. negyedéves piaci adatok látványos bizonyítékai a konjunkturális környezet lassulásának. Európában a nehéz tehergépjármű piac 2019 IV. negyedéves regisztrációs adatai 15,6 százalékos csökkenésről tanúskodnak, melynek következtében év/év alapon a piaci kereslet 0,1 százalékos stagnálást mutatott. A lassuló gazdasági aktivitás és az európai tehergépjármű flották relatív alacsony átlagéletkora okán a 2020-ra vonatkozó piaci várakozások jóval mérsékeltebbek a korábbi évek keresleténél. A mezőgazdasági szegmenset illetően a Rába termékei iránti kereslet is határozott csökkenést mutatott 2019 IV. negyedévében, mellyel a tárgyévi kereslet csökkenés 23,3 százalékot ért el. Az orosz tehergépjármű piacot szintén negatív keresleti trend jellemezte, bár a piaci csökkenés mérsékeltebb, 2,0 százalékos mértékű volt éves szinten. Az orosz busz piacon a IV. negyedév stagnáló aktivitása mellett az egész éves piaci kereslet 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az európai személygépjárművek piacát a kereslet enyhe növekedése jellemezte 2019-ben, az új autó regisztrációk 1,2 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbi bázis időszaki értékeket.

2019 IV. negyedévében 11,0 százalékkal alacsonyabb acélár színvonal hatott a gyártási tevékenységre, mellyel a 2019 I-IV. negyedéves átlagos árszínvonal 5,1 százalékkal múlta alul a bázis időszaki szintet. A 2019. I. negyedévében tapasztalható drasztikus energia áremelkedés az év további részében mérséklődni látszott, azonban ezzel együtt is a tárgyidőszaki energia-árszínvonal 4,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet.

Szegmensek

A Rába Futómű Kft. árbevétele 2019 I-IV. negyedévében 23,8 milliárd forint volt, a 2018. évi bázis időszakban elért 25,0 milliárd forinttal szemben, ez 4,9 százalékos csökkenésnek felel meg. Az üzemi tevékenység eredménye 2019 I-IV. negyedévében 367 millió forint nyereség volt a tavalyi év hasonló időszakában elért 654 millió forint nyereséghez képest.

A Rába Járműalkatrész Kft. árbevétele 2019 I-IV. negyedévében a bázis időszakhoz mérten 9,4 százalékos növekedéssel, 16,5 milliárd forintot ért el. Az Üzletág üzemi szinten a tárgyidőszakban 664 millió forint nyereséget termelt a 2018. I-IV. negyedéves 671 millió forint nyereséghez képest.

A Rába Jármű Kft. 2019. I-IV. negyedévében realizált árbevétele 7,2 százalékkal haladta meg a bázis időszaki szintet, 10,4 milliárd forintról 11,1 milliárd forintra növekedett. Az üzemi tevékenység eredménye a tárgyidőszakban 460 millió forint nyereség volt, szemben az egy évvel korábbi bázis időszakban elért 733 millió forintos nyereséggel.

Csökkenő trendben az árfolyam

Az elmúlt időszakban csökkenő trendben mozog a Rába árfolyama, idén egyelőre 0 százalékos teljesítményt tudott eddig felmutatni a jegyzés, azonban éves szinten 8 százalékot meghaladó esést szenvedett el az árfolyam.

Címlapkép: Rába

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
gázmaszkos ember bénázik egy moslékos hordóval a menzán