Cimlap_ina0220
Üzlet

Az olajárcsökkenés húzta le az INA profitját

Portfolio
2019 év egészét tekintve csökkenő profitabilitásról számolt be az INA, mely elsősorban az olaj árának csökkenésének volt betudható. A finomítás és fogyasztói szolgáltatások szegmens eredménye növekedett, azonban a rijekai finomító első féléves karbantartása negatívba fordította a szegmens készpénzáramlását. A fogyasztói szolgáltatások részleg továbbra is jól teljesített 2019-ben.

Még a holnap hajnali Mol jelentés előtt az INA is közzétette negyedik negyedéves számait, melyben dollár alapon 4,5 százalékkal csökkenő bevételről számolt be a negyedik negyedévben éves alapon.

CCS EBITDA szinten még ennél is jelentősebb visszaesés volt tapasztalható, 43,5 százalékkal mérséklődött az eredmény, elsősorban a Brent árának hanyatlása miatt.

Az adózott eredmény azonban pozitív lett dollárban kifejezve a negyedik negyedévben, mely elérte a 13 millió dollárt.

A kutatás-termelés divízió eredménye (EBITDA) 22 százalékkal mérséklődött 2019 egész évét tekintve, mely a 9 százalékos realizált szénhidrogénár csökkenésének és a kitermelés 3 százalékos visszaesésének volt köszönhető. Amennyiben egy kicsit mélyebbre ásunk a kitermelési portfolióban, az egyiptomi termelés növekedése ellensúlyozni tudta a horvát mezők kihozatalának természetes hanyatlását, azonban mindent egybevetve csökkenés volt tapasztalható portfolió szinten. Összességében 3 százalékkal 33,9 ezer hordó/napra csökkent az INA szénhidrogéntermelése 2019-ben, melynek több mint a fele gáz kihozatal volt.

A finomítás szegmens, mely az INA esetén magában foglalja a fogyasztói szolgáltatások részleget is, szépen növelte az egyszeri tételektől és készletátértékelési hatásoktól tisztított (CCS) EBITDA-ját 2019 egészében, egész pontosan 270 millió kunával, azonban az egyszerűsített szabad cash-flow-ja már negatív volt a szegmensnek. 2019 január-május időszakban nagy karbantartási program lett végrehajtva a rijekai finomítóban, illetve decemberben megszületett a végső beruházási döntés (FID) a rijekai finomító fejlesztésével kapcsolatban, melynek a segítségével lecsökkenthető a veszteséges fűtőolaj termelés, és cserében több gázolaj keletkezhet a finomítási folyamat során. A fogyasztói szolgáltatások részleget tekintve a kiskereskedelmi üzemanyagértékesítés 3 százalékkal nőtt, a nem üzemanyag alapú termékek profitja pedig 17 százalékkal emelkedett, az egyre több Fresh Corner üzletnek köszönhetően. A finomítói marzsa az INA-nak tovább romlott a 2019-es év folyamán, -0,81 dollár lett hordónként a 2018-as 0,03-as értékhez képest, melyet a nehezebbé váló külső környezet számlájára lehet írni.

Az INA részvényárfolyama több mint 3 százalékot emelkedett a mai nap folyamán, azonban igen illikvid a részvény piaca. Éves viszonylatban közel 5 százalékos esést szenvedett el a jegyzés.

Címlapkép: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
gázmaszkos ember bénázik egy moslékos hordóval a menzán