klimavatozas
Üzlet

Klímakatasztrófára figyelmeztet a JP Morgan - Az egész emberi lét veszélybe kerülhet

Portfolio
Veszélybe sodorja a klímaváltozás az emberi létet a „ma ismert formájában” – figyelmeztetnak a JP Morgan közgazdászai. Az ügyfeleknek kiküldött jelentésükben a bank közgazdászai azt állítják, hogy beavatkozás nélkül katasztrofális következményekkel kell számolni.

A klímaaktivisták korábban sűrűn kritizálták a JP Morgant, amiért jelentős összegekkel segítette a fosszilis energiahordozókat. Egy 2019-es jelentés szerint a JP Morgan volt az a bank, amely a legtöbb finanszírozási forrást nyújtotta a fosszilis energiahordozók beruházásaihoz 2016 és 2018 között.

A JP Morgan közgazdászai, David Mackie és Jessica Murray kemény szavakat használtak a friss elemzésükben, ami a klímaváltozás témájában küldtek ki az ügyfeleknek:

Nem tudjuk kizárni a katasztrofális következményeket, amikor az emberi lét a jelenleg ismert formájában veszélybe kerülhet.

Az európai klímacélok, valamint a hazai klímahelyzet és a vállalatok klímasemleges beruházásai is a fő fókuszterületek egyike lesz az április 22-ei Sustainable World - A jövő vállalata konferenciának.

A szén-dioxid-kibocsátás a következő évtizedekben tovább hat majd az éghajlatra, és nagy valószínűséggel ez visszafordíthatatlan folyamat lesz - állítják. A klímaváltozás pedig hatással lehet a gazdasági növekedésre, az egészségügyre és a várható élettartam alakulására. Feszültségeket okozhat a vízkészletek tekintetében, éhínség jöhet, migrációt idézhet elő, valamint politikai konfliktusokat okozhat és a biodiverzitást rombolhatja.

A klímaváltozás hatásainak enyhítésére a nettó szén-dioxid-kibocsátást 0-ra kellene csökkenteni 2050-re, ennek érdekében pedig globális adót kellene kivetni. De ez valószínűleg nem fog mostanában megtörténni – figyelmeztet a JP Morgan.

A fejlett országok amiatt aggódnak, hogy az emisszió csökkentését célzó lépések hatással lehetnek a versenyképességre és a munkahelyekre, a fejlődő országokban pedig karbon-intenzív tevékenységek jellemzően javítják az életminőséget.

A probléma globális, de nincs globális megoldás kilátásban

– teszik hozzá.

A JP Morgan már korábban figyelmeztetett a klímaváltozás veszélyeire, de nem volt eddig ilyen markáns véleménye, mint a közgazdászainak most. Májusban megjelent egy elemzés, ami kijelentette, hogy a klímaváltozás globális kihívást jelent, ami kockázatot jelent a vállalatokra. Ha nem lépnek, akkor a nagyvállalatok, mint a JP Morgan is, megérezhetik a bevételeiken. De ha tesznek lépéseket, azt is. Hozzáteszik, hogy a közgazdászaik friss véleménye nem képviseli a JP Morgan egészének véleményét.

Külső vélemények szerint ha a bank saját közgazdászai is azt mondják, hogy veszélyben van az emberiség jövője, akkor a banknak magának is változtatnia kellene. Az jó, hogy felhívják a figyelmet az igazságra, de nem jó példát mutatnak, ha tovább finanszírozzák a fosszilis iparágakat. Mindenki felelősséggel tartozik a változásért, akár alapkezelő, akár intézményi befektető, akár cégvezető, akár részvényes.

(BBC)

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
katonaság koronavírus járvány