koronavírus coronavirus virus
Üzlet

Koronavírus: Olaszország lett a legsúlyosabban érintett európai ország

Portfolio
Sorra bukkannak fel a Kínán kívüli és a Kínával összefüggésbe nem hozható koronavírusos betegek a világban és már a WHO is arra figyelmeztet, hogy világjárvány alakulhat ki, ha az országok nem lépnek gyorsan.

Csökkentette a globális gazdasági növekedési várakozásait az IMF

Az IMF legfrissebb, szombaton közzétett becslései szerint a koronavírus 0,1 százalékponttal vetheti vissza a globális gazdasági növekedést idén, Kínában pedig 5,6 százalékos növekedést várnak, ami 0,4 százalékponttal rosszabb a januári prognózisnál. Hozzáteszik, hogy vizsgálnak más szcenáriókat is, amikor a járvány tovább tart és jobban elterjed világszerte - írja a CNBC.

Közel 40 fertőzött Olaszországban

Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében. Lombardiában legalább 32, a szomszédos Veneto tartományban pedig 7 fertőzöttet tartanak nyilván a Rómában kezelt három első eset mellett - jelentette a Sky Italia televízió.

Ezzel Olaszország lett a járvány által legsúlyosabban érintett ország Európában.

A hirtelen fertőzések miatt az olasz hatóságok drasztikus intézkedéseket hoztak: bezárták mintegy tíz északolasz település közintézményeit. Lombardiában mintegy 250 embert - közöttük 70 orvost és ápolót - helyeztek karanténba a tesztek elvégzése idejére. Cremában vasárnap elmarad a hagyományos karneváli felvonulás.

Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója a Rainews24 televíziónak hangsúlyozta: a nagy kérdés annak felderítése, hogyan fertőződhettek meg a tartományban a paciensek, mert "nem voltak semmilyen kapcsolatban" kínaiakkal vagy Kínából hazatérőkkel.

(MTI)

Aggódik a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggódik az olyan koronavírusos megbetegedések miatt, amelyeknél nem mutatható ki egyértelmű kapcsolat a járvánnyal, bár Kínán kívül viszonylag kicsi az ilyen esetek száma - írta szombaton a szervezet főigazgatója a Twitteren.

Az ilyen esetek közé tartoznak, amikor a beteg nem járt Kínában, vagy nem volt kapcsolatban fertőzött személlyel - írta Tedrosz Adanom Gebrejeszusz.

A jelentések szerint a tüdőgyulladással járó kór a páciensek 80 százalékánál enyhe lefolyású, és a betegek 20 százalékának válságos az állapota. A jelentett esetek 2 százalékánál halt meg a beteg.

"A legnagyobb gondunk az, hogy a COVID-19 a gyenge egészségügyi rendszerrel bíró országokra is kiterjedhet" - mondta írta a főigazgató. "Készültségi és reagálási stratégiai programot is közétettünk, amelyben 675 millió dolláros támogatást kértünk a legsérülékenyebb országoknak nyújtandó támogatásra".

Tedrosz bejelentette, hogy az ENSZ-szervezet a közeli hetekben 60 ezer újabb vírustesztet küld 19 országba.

Újabb halálos áldozat Olaszországban

Szombaton egy második olasz beteg - egy nő - is meghalt koronavírus-fertőzésben. Olaszországban a fertőzések száma elérte a 28-at, 26 ember Lombardiában, ketten pedig a szomszédos Veneto tartományban bizonyultak vírushordozónak. Olaszország mintegy tíz északi településén az első eset észlelése után a hatóságok bezárták a közintézményeket, az intézkedés mintegy 50 ezer embert érint.

A nap ábrája: így terjed a koronavírus Kínán kívül

Az elmúlt héten két egymással ellentétes tendencia rajzolódott ki a kornavírus-járvány kapcsán. Kínában a hivatalos (ámde egyáltalán nem megbízható) adatok alapján lassulni kezdett a vírus terjedése, amit elsősorban a Hupej tartományban bevezett szigorú szabályokkal lehet magyarázni. Ezzel párhuzamosan azonban a Kínán kívüli területeken a járvány gyorsulni kezdett.

Tovább a cikkhez

Tokióban elhalasztják az olimpia önkénteseinek képzését

Tokióban a 2020-as nyári olimpiai játékok szervezői elhalasztották az önkéntesek kiképzési programjának megindítását a koronavírus miatt - írja a Reuters. Eredetileg ma kezdődött volna az önkéntesek felkészítése.

A többi előkészület tovább folytatódik és nem merült fel a szervezőkben, hogy lefújják az olimpiai játékokat, amely július 24-én kezdődik.

Influenzagyógyszerrel próbálkoznak Japánban

Japánban a Favipiravir, más néven Avigan nevű vírus elleni szerrel szándékoznak kezelni a koronavírussal fertőzötteket - közölte szombaton Kató Kacunobu egészségügyi miniszter a Jomiuri televízióban. Hozzátette, hogy egyelőre még nem született döntés a konkrét gyógykezelést illetően, de vírusellenes szerekben gondolkodnak, elsősorban az Aviganban.

A szert a Fujifilm Holdings japán cég fejlesztette ki influenza kezelésére, és sikerrel alkalmazták az ebola ellen is.

Japánban jelenleg 745 koronavírusos beteget kezelnek, három ember halt meg. A paciensek többsége a két hete Jokohama kikötőjében karantén alá vont Diamant Princess óceánjáró utasa vagy személyzetének tagja.

(MTI)

Gyorsul a fertőzés Dél-Koreában

Dél-Koreában 142 új koronavírusos megbetegedést jelentettek szombaton, így a COVID-19 vírussal bizonyítottan fertőzöttek száma elérte a 346-ot - közölte a koreai betegségmegelőző központ (KCDC). Az új betegek közül 131 Dél-Korea negyedik legnagyobb városában, a Szöultól 333 kilométerre délkeletre fekvő Teguban, illetve a szomszédos Észak-Kjonszang tartományban lakik.

A betegek közül 169-en egy 61 éves nővel álltak kapcsolatban, aki részt vett a Sincshondzsi keresztény szekta tegui istentiszteletein. A 31. számú páciensként emlegetett nő a hatóságok szerint a közelmúltban nem járt külföldön.

Az egészségügyi hatóságok a négyfokozatú skálán másodiknak számító narancsszínű riasztást rendeltek el az érintett térségekben.

Dél-Koreában eddig két ember halt meg a járványban, és 17 beteg gyógyultan hagyta el a kórházat - írja az MTI.

Koronavírus: villámösszeomlás után kezd éledezni a kínai gazdaság

A koronavírus terjedése lassult Kínában, de több nagyváros és ipari körzet még igen kemény kontroll alatt van, mindez pedig nagyon jól látszik olyan országos adatokon is, mint a szénfogyasztás, az áruszállítás és az ingatlanpiaci tranzakciószám. Ezek még mindig markánsan elmaradnak az elmúlt évek átlagához képest, ami azt jelzi, hogy a februári gazdasági adatok drámai visszaesést fognak jelenteni, aztán majd remélhetőleg a második negyedévben gyors talpra állás mutatkozik.

Tovább a cikkhez

A friss számok

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szombaton közölt adatai szerint péntek éjfélig Kína szárazföldi részén 397 új beteget diagnosztizáltak.

Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 76 288-ra emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 109 halálozással a járvány immár 2345 életet követelt.

Az új esetek közül 366-ot jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, ahol a napi halálozások közül 106 történt.

A bizottság ugyanakkor arról is beszámolt, hogy

péntek éjfélig 2393 újabb páciens gyógyult meg az egy nappal korábbi adathoz képest, amivel a felépült betegek száma 20 ezer fölé emelkedett Kínában.

Az egy napon belül jelentett gyógyultak száma immár negyedik egymást követő napon haladta meg az új fertőzöttekét.

A kelet-kínai Nanking városban csütörtökön hagyhatta el a kórházat a járvány ottani legfiatalabb fertőzöttje, egy 10 hónapos kisbaba. A kórház igazgatója az ügyről elmondta, hogy a felnőttekéhez viszonyítva a kisfiú állapota nem volt súlyos. Lázas tünetei voltak és köhögött. 

A Global Times című kínai pártlap egy pénteki cikke szerint Kínában súlyos problémát jelent a fertőzés terjedése a börtönökben. Pénteken csaknem tucatnyi vezetőt távolítottak el Hupej, valamint a kelet-kínai Santung és Csöcsiang tartományokban található börtönök éléről, miután öt büntetés-végrehajtási intézetből összesen 447 új fertőzöttet jelentettek csütörtök éjfélig. Az egyik csöcsiangi börtönbe, ahonnan 34 fertőzöttet jelentettek, a vírus feltehetően egy őrön keresztül jutott be, aki azt követően lett beteg, hogy rokonokat látogatott meg Vuhanban. Egy neve elhallgatását kérő, az egyik délnyugat-kínai büntetés-végrehajtási intézetben dolgozó hivatalnok a lapnak azt mondta: a börtönök különösen ki vannak téve a járványveszélynek a fogvatartottak összezsúfolása és az alacsony szintű egészségügyi ellátás miatt. A kínai igazságügyi minisztérium 28 csapatot küldött az ország különböző börtöneibe annak kivizsgálására, hogy az intézmények betartják-e a helyzet fényében előírt szigorúbb ellenőrzési előírásokat.

(MTI)

Van már halálos áldozat Olaszországban

Olaszországban is van már halálos áldozata az új koronavírusnak - jelentette péntek éjjel az ANSA olasz hírügynökség. A 78 éves páciens az északi Padova városban hunyt el a fertőzés következtében. A hírből nem derül ki, hogy hol támadta meg a betegség.

Az egészségügyi hatóságok korábban pénteken 15 fertőzéses esetet jelentettek be Lombardiában és kettőt a szomszédos Venetóban - írja az MTI.

Figyelmeztet a WHO: fogy az idő, ebből világjárvány lehet

Egyre kevesebb az idő az új koronavírus-járvány nemzetközi elterjedésének megfékezésére, az országoknak gyorsan cselekedniük kell - mondta pénteken Genfben újságíróknak az Egészségügyi Világszövetség (WHO) főigazgatója.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: drámai ábra mutatja a valóságot

A koronavírus terjedésének Kínán kívüli számai egyre inkább azt sugallják, hogy a járvány kontroll alatt tartása kudarcot vallott. Egyre több Kínán kívüli, sőt, Kínával közvetlenül összefüggésbe nem hozható beteg bukkan fel a világban. A járvány lassítása továbbra is kiemelt jelentőségű feladata lesz a világ országainak, de emellett a betegségre való felkészülés, illetve a gyógymód mielőbbi kidolgozása kerülhet előtérbe.

Tovább a cikkhez
kórház
kórház
kórház getty
koronavírus 2020 03 14
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
gázmaszkos ember bénázik egy moslékos hordóval a menzán