juventus, ronaldo
Üzlet

Az olasz bajnokságban első, az olasz tőzsdén utolsó a Juventus

Portfolio
Nagyot esett a Juventus részvényárfolyama, a koronavírussal kapcsolatos hírek miatt zuhanó olasz tőzsde leggyengébben teljesítő komponense a futball klub. A koronavírus hatással lehet a Juventusra is, hiszen a múlt hétvégén már futball meccseket kellet elhalasztani. A klubbot működtető cég legfrissebb gyorsjelentésében veszteségről számolt be.

Nagyot esett ma a Juventus árfolyama, az FTSE MIB benchmarkban szereplő 40 részvény közül az olasz futball klub részvényárfolyama esett ma a legnagyobbat. Az árfolyam napon belül már közel 12 százalékos mínuszban is járt, és nap közben már fel is függesztették a részvény kereskedését, és bár miután visszaengedték a kereskedésbe, valamelyest feljebb került az árfolyam, az elmúlt percekben újra 11 százalék körüli esés alakult ki, utoljára 2018 novemberében járt ilyen alacsonyan az árfolyam.

Az esés három okkal magyarázható:

  • Egyrészt az olaszországi koronavírusos megbetegedésekkel kapcsolatban nagyot esett az olasz részvények árfolyama, így a Juventus árfolyama is.
  • A Juventus működését is érintheti a koronavírus járvány, hiszen az olasz bajnokságban már az elmúlt hétvégén is maradtak el mérkőzések, és a további meccsek megrendezése is bizonytalan (egyébként a Juventus a stadionjánál található múzeumot is zárva tartja február 27-ig).
  • A Juventus közzétette, a tavaly december 31-el végződő pénzügyi első félévéről szóló beszámolót, amelyből kiderült, hogy masszívan veszteséges volt a futball klubbot működtető társaság.

A Juventus árbevétele 330,2 millió euróról 2,4 százalékkal, 322,3 millió euróra csökkent. Miközben a bevételek csökkentek, a működési költségek jelentősen megugrottak, 15 százalékkal, közel 261 millió euróra nőttek a költségek, részben a megugró játékos bérek, és a technikai stáb költségeinek emelkedése miatt. A bevételek csökkenése és a költségek megugrása miatt a Juventus az egy évvel korábbi 7,5 millió eurós profit után 50,3 millió eurós veszteséget ért el, ami megugró bérköltségek mellett, a magasabb leírásokkal, amortizációval, és pénzügyi költségekkel magyarázható.

A menedzsment előrejelzése alapján az idén június 31-én végződő pénzügyi év egészében veszteséges lesz a Juventus, az eredmény alakulása nagyban függ a csapat által elért eredményektől, különösen a Bajnokok Ligájában való szerepléstől. Egyébként az elemzők is arra számítanak, hogy a Juventus veszteséges lesz a pénzügyi év egészében, igaz, egész évre csupán az 24 millióra eurós veszteséggel kalkulálnak, miközben a Juventus már az első félévben 50,3 milliós veszteséget ért el.

A Reuters adatbázisa alapján egy elemző vételre, egy pedig tartásra ajánlja a Juventus részvényeit, az elemzői célárak átlaga 1,25 euró, ami 24 százalékkal magasabb, mint a mostani árfolyam.

Címlapkép: Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
katonaság koronavírus járvány