frankfurt trader
Üzlet

Régen láttunk ekkora zuhanást a tőzsdéken

Portfolio
Egyre súlyosabb globális járvánnyá vált a koronavírus, Európában is egyre több a megbetegedés és a halálos áldozat, a befektetők az elmúlt napokban még ignorálták a globális járvány negatív gazdasági hatásait, ma viszont hirtelen eladási hullám alakult ki, amiben a német tőzsde több mint 3,5 éve nem látott mértékben esett.

3,7 százalékot zuhant a DAX értéke, ami már történelmi mértékben is meghatározó esésnek számít.

Sokat kell visszamennünk az időben, hogy ennél nagyobb esést találjunk, utoljára több mint 3,5 éve, egészen pontosan 2016. június 24-én zuhant a mainál nagyobb értékben a DAX. Aznap 6,8 százalékot zuhant a DAX, akkor a legnagyobb mértékben a bankpapírok árfolyama esett, több mint 15 százalékkal került lejjebb a Commerzbank és a Deutsche Bank. A Fekete Péntek azt a csütörtököt követte, amikor a kilépés mellett voksolók győztek a brit Brexit-népszavazáson. Aznap a várakozásoktól eltérő végeredmény alaposan megrengette a tőzsdéket, a japán Nikkei 2000 áprilisa óta nem látott mértékben zuhant, a DAX közel 10 százalékos eséssel nyitott, és az amerikai részvényindexek is 3,6-4,1 százalékot veszítettek értékükből.

daxábra1

A mai 3,7 százalékos esés egyébként, bár az elmúlt évek alapján jelentősnek számít, nagyon messze van attól, hogy beférjen a top 10-be, ott ugyanis 6,3 százalékos esésnél nagyobb zuhanásokat találunk, amelyek többségében nagyobb válságokhoz kapcsolódnak. A mai elmozdulás a legnagyobb esések listáján az első 90-be nem férne be.

Ma egyébként az európai tőzsdéken a legnagyobb mértékben a turisztikai cégek és a légitársaságok részvényárfolyama esett, a DAX indexben is egy légitársaság, a Lufthansa árfolyama esett a legnagyobbat, de élen járnak az esésben a pénzügyi szektor és az autóipar vállalatainak részvényei is.

Egyébként a DAX mind a harminc komponensének árfolyama esik, a legjobban a defenzívnek tartott szektorok, például a távközlés, vagy a közmű szektor vállalatai teljesítenek. De egyébként a top10-ben több olyan részvény is van, amelynek árfolyama közel 3 százalékot esett.

Címlapkép: Boris Roessler/picture alliance via Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
katonaság koronavírus járvány