koronavírus coronavirus virus
Üzlet

Zuhanórepülésben a tőzsdék, elkezdett félni a piac a koronavírustól

Portfolio
Több mint 1000 pontot esett a hétfői kereskedésben a Dow, az S&P 500 pedig 2018 októbere óta nem látott napon belüli esést produkált. A világ második legnagyobb gazdasága gyakorlatilag leállt, és az emberek még nem árazták ezt be – fogalmazott egy elemző. Miközben a részvényárfolyamok mellett az olajárak is esnek, az arany ára kapaszkodik felfelé.

Két éve nem esett ekkorát a Dow

A kereskedés utolsó órájában ismét lefordultak a részvények, így a Dow 1031 pontos eséssel, 3,56%-os mínuszban fejezte be a napot. Utóbbi két éve nem látott esést és az idei emelkedés eltüntetését jelenti. Az S&P 500 3,27%-kal, a Nasdaq 3,71%-kal került lejjebb, a túlértékelt technológiai részvények alulteljesítettek (lásd alább).

Megállt az esés

Kissé visszavettek a mínuszokból a vezető amerikai részvényindexek az elmúlt órában, így a Dow és az S&P 500 most egyaránt 2,9%-os, a Nasdaq 3,1%-os mínusz környékén mozog. Egy ideig úgy tűnt, történetének második legnagyobb pontban kifejezett esését produkálhatja ma a Dow (a mélyponton 1080 pontot esett ma napon belül) a február 5-ei 1175 pont után, de ettől most távolabb kerültünk.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Goldman: lassulás jön Amerikában a koronavírus miatt

A koronavírus miatt évi 1,2%-ra csökkentette az USA gazdaságának első negyedéves növekedésére vonatkozó előrejelzését a Goldman Sachs, hozzájárulva a romló részvénypiaci hangulathoz.

Tovább a cikkhez

Több mint 220 milliárdot buktak öt techrészvény tulajdonosai

A koronavírussal kapcsolatos félelmek nyomán csak hétfőn közel 230 milliárd dollárral esett az Apple, a Facebook, az Amazon, a Microsoft és a Google-anyavállalat Alphabet piaci kapitalizációja – számolt be a CNBC. Ez az öt techcég összességében az S&P 500 értékének közel az egyötödét adja.

 

Esik az olaj, emelkedik az arany árfolyama

A világgazdaság lassulásától és az esetleges recessziótól való félelem a mélybe lökte az olaj árát is.  Hszi Csinping, kínai elnök bejelentette, hogy stimulusokat fognak bevetni a vírus gazdasági kárainak csillapítására, azonban a Goldman elemzője szerint az árupiaci termékek még nagyot eshetnek, mire megérzik a kínai stimulus keresletösztönző hatását. A WTI típusú kőolaj árfolyama jelenleg 5%-os esést mutat (50,7 dollár környékén mozog), miközben az arany ismét menekülőeszközként viselkedik: 1,6%-os drágulással 1675 dollár fölé emelkedett az unciánkénti ára.

Rég látott mínuszok vannak kibontakozóban az amerikai tőzsdéken: a Dow 3,3%-os, az S&P 500 3,18%-os, a Nasdaq 3,70%-os mínuszban van. A koronavírus Dél-Koreára, Iránra és Olaszországra való jelentős mértékű átterjedésével komolyan felerősödtek a járvánnyal kapcsolatos piaci aggodalmak. A befektetők elkezdték beárazni a világgazdasági növekedés jelentős lassulását.

Alábbi ábránk mutatja, hogy a Dow eltüntette idei emelkedését. Az 1000 pontot megközelítő esésre a Dow esetében 2018 februárja óta nem volt példa, az S&P 500 pedig 2018 októberében zuhant utoljára ekkorát. A The Opportunistic Trader vezetője, Larry Benedict a CNBC-nek úgy nyilatkozott, a világ második legnagyobb gazdasága (vagyis Kína) teljesen leállt, és az emberek még nem árazták ezt be. Úgy tűnik számára, jelentős, 10-15%-os korrekció előtt állnak a tőzsdék, különösen a legnagyobb, túlvett techcégek esetében lehet jelentős az esés.

Kereskedés DOW indexszel az Alfa Traderen! Start  

 A technológiai részvények valóban rosszul teljesítenek: a Microsoft 3,6%-ot, az Apple 4,1%-ot, a Visa 3,9%-ot, az Intel 3,2%-ot veszített értékéből. Ahogy nagy zuhanásoknál lenni szokott, a bankok sem állnak jól, de ezúttal kisebb esést mutatnak az indexeknél: a Goldman Sachs 2,6%-os, a JP Morgan 2,75%-os mínuszban van.

Címlapkép: Getty Images.

kórház
kórház
kórház getty
koronavírus 2020 03 14
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
gázmaszkos ember bénázik egy moslékos hordóval a menzán