Tőzsdei esés
Üzlet

A tegnapi zuhanás az idei emelkedés nagy részét elvitte a tőzsdéken

Portfolio
A tegnapi esés mély nyomot hagyott a tőkepiacokon, a fontosabb részvénypiacok már „víz alatt” vannak, de nagyot esett több nyersanyag ára is.

Miközben a múlt héten még arról szóltak a hírek, hogy több részvényindex értéke új történelmi csúcsra emelkedett, tegnap akkora volt az esés a tőzsdéken, hogy egy nap alatt ledolgozták az idei emelkedésüket, vagyis közel két havi emelkedést sikerült lenullázni. A fontosabb részvényindexek között már egyre kevesebb az, amelyik idén még a pozitív tartományban áll, ilyen például a Nasdaq, amelyik a nagy tech cégek elmúlt hetekben látott szárnyalása miatt idén még a tegnapi eséssel is közel 4 százalék pluszban áll, a másik két vezető részvényindex, a Dow Jones és az S&P 500 viszont már a negatív tartományba esett, több vezető európai részvényindex pedig már 2-3 százalék mínuszban áll idén, a magyar tőzsde pedig a mai esésével már 5 százalékkal lejjebb áll, mint tavaly év végén (a táblázatban a tegnapi záróárral kalkulált elmozdulások láthatók).

A következő ábrán jól látszik, hogy a fontosabb tőkepiaci eszközök közül a legtöbbnek az árfolyama idén esett. A néhány kivétel közé jellemzően olyan eszközök tartoznak, amelyekbe bizonytalan tőkepiaci környezetben áramlik a tőke, így kifejezetten jól teljesítenek idén a nemesfémek vagy az amerikai állampapírok is, és vannak egyedi sztorik is, mint a palládium, a többek között az autóiparban használt nyersanyagra a szigorodó károsanyagkibocsátási szabályok miatt ugrottak rá a befektetők. A lista végén az olaj áll, aminek az árfolyama nagyrészt azért esik, mert a befektetők jelentős világgazdasági lassulást kezdtek el beárazni, ráadásul az olajpiac tartósan túlkínálatos, ami szintén lefelé nyomja az árakat.

Címlapkép: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
gázmaszkos ember bénázik egy moslékos hordóval a menzán