bull
Üzlet

Fekete hétfő: Hatalmas pusztítást végzett a koronavírus a tőzsdéken

Portfolio
Rég nem látott esés söpört végig a világ tőzsdéin, az elmúlt hónapok alacsony volatilitása után most egy kis ízelítőt kaptak a befektetők abból, milyen is az, amikor van mozgás a piacokon. A fontosabb részvényindexekben a 3-5 százalékos esések ijesztőnek tűnnek, az elmúlt évtizedek tőzsdei mozgásai alapján azonban nem számítanak kirívónak.

Tegnap rég nem látott esés söpört végig a világ tőzsdéin, a koronavírus globális terjedésével kapcsolatos aggodalmak helyezték nyomás alá a részvénypiacokat, de nagyot esett több nyersanyag, például az olaj ára is, a győztes oldalon klasszikus menekülőtermékek állnak, tovább emelkedett az arany ára, a befektetők ezen kívül amerikai állampapírokba, japán jenbe menekültek.

Elsősorban a világ részvénypiacai estek tegnap nagyot, fontosabb részvénypiacok közül gyakorlatilag nem is volt olyan, amelynek emelkedett az árfolyama, a legnagyobb esést a görög piacon láthattuk, de az újabb olaszországi megbetegedések és halálos áldozatok miatt az olasz tőzsde értéke is nagyot zuhant.

A DAX tegnap 4 százalékot zuhant, ennél nagyobb esésre utoljára 2016. június 24-én volt példa, akkor a Brexit-népszavazás meglepő eredménye okozott világszerte zuhanást a tőzsdéken.

A DAX tegnapi 4 százalékos esése historikusan is magasnak számít, főként, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt hónapokban rendkívül alacsony volt a volatilitás a részvénypiacokon. A tegnapi 4 százalékos esésével a DAX az első 80 legnagyobb esésben sincs benne.

A francia CAC 40 részvényindex tegnap 3,9 százalékkal került lejjebb.

Ennél nagyobb esésre utoljára a DAX-hoz hasonlóan 2016 júniusában volt példa, amikor a Brexit-pártiak nyertek a népszavazáson, ekkor 8 százalékos esett az index. A tegnapi esés az első 80-ba fér be a legnagyobb esések között.

A brit FTSE 100 tegnap 3,3 százalékot esett.

Ennél nagyobb esésre még a Brexit-népszavazás előtt került sor, 2016. januárig kell visszamenni az időben, hogy ennél nagyobb esést találjunk, január 20-án a növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak és a zuhanó olajár miatt estek nagyot a tőzsdék. Az FTSE tegnapi esése éppen, hogy belefér a 60 legnagyobb napi esésbe.

A BUX tegnap 3,1 százalékot veszített az értékéből, az indexek elsősorban az 5,1 százalékot zuhanó Mol, a 2,4 százalékot eső OTP és a 3,7 százalékot eső Magyar Telekom húzta le.

Időben nem kell sokat visszamenni, hogy nagyobb esést lássunk, hiszen idén január 6-án 3,2 százalékot esett a BUX, akkor geopolitikai feszültségek helyezték nyomás alá a világ részvénypiacait.

A Dow Jones 3,6 százalékot esett tegnap.

Utoljára 2018. február elején volt ekkora esés az amerikai részvényindexben, akkor egyébként egy hét leforgása alatt kétszer is esett ennél nagyobbat. Ekkor a befektetőket a meredeken emelkedő állampapír piaci hozamok aggasztották. A tegnapi esés az 50 legnagyobb napi esésbe nem került be.

Címlapkép: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
shanghaikina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
BÉT 4iG