cimlap_Abdulaziz_Novak
Üzlet

Jövőhéten újra összedugják fejüket az olajoligarchák

Portfolio
A szaúdi energiaminiszter szerint még nincs eldöntött forgatókönyv, hogy a jövőhét végén összeülő olajkartell milyen intézkedéseket tesz az idén beszakadó olajárak láttán. Az oroszokon bukott meg a korábbi rendkívüli ülés ötlete, bár Abdulaziz herceg azt nyilatkozta, hogy az orosz fél pozitívan elkötelezett az OPEC-kel, azonban kérdéses, hogy ezek után mennyire mély további vágásokat fog szülni a közelgő OPEC+ találkozó. Mindeközben az idei első negyedévben csökkent a világ olajkereslete.

A szaúdi energiaminiszter, Abdulaziz herceg azt nyilatkozta, hogy egyelőre az OPEC+ még nem döntött arról, hogy következő ülésén mekkora vágást hajtsanak végre, a potenciálisan globális járvánnyá fajuló koronavírus terjedésének következtében jelentősen csökkenő olajkereslet láttán.

A mai kereskedésben emelkedik a Brent olaj ára, 0,7 százalék pluszban tartózkodik jelenleg a jegyzés, azonban a tegnapi hatalmas 4 százalék körüli eséshez képest a ma reggeli felpattanás elenyésző mértékű, főleg úgy, hogy továbbra is a fontos 57-58 dolláros ellenállási szint alatt tartózkodik a nyersolaj jegyzése.

Következő hét csütörtökön és pénteken találkoznak Bécsben az OPEC+ tagjai, a szokásos, tervezett menetrendnek megfelelően. Szaúd-Arábia támogatott volna egy rendkívüli OPEC+ ülést még a márciusi alkalom előtt, azonban az oroszok ezt elütötték azzal, hogy még túl korai lenne konkrét lépéseket tenni, amíg nem egyértelműek a koronavírus gazdasági növekedésre gyakorolt hatásai. Ekkor felmerült egy napi 600 000 hordós további kitermeléscsökkentési javaslat, azonban ezt az oroszok még nem támogatták, ugyanis a költségvetésüknek kevésbé fáj az olajárak csökkenése, mint szaúdi társaiknak.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) számításai szerint 2020 első negyedévében először csökkenhetett a globális olajkereslet az elmúlt tíz évet tekintve.

Abdulaziz herceg azt nyilatkozta, hogy az orosz társak „pozitívan elkötelezettek” Szaúd-Arábiával és az OPEC-kel, azonban ennek mértéke majd a jövőheti ülést követően fog csak biztosan kiderülni.  

Címlapkép: Abdulaziz bin Salman herceg és Alexander Novak orosz energiaminiszter a 2019-es Orosz Energetikai Hét nemzetközi fórumon. Forrás: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
katonaság koronavírus járvány