Légitársaságok
Üzlet

Koronavírus: hatalmasat esett az európai légitársaságok árfolyama

Portfolio
A koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt hatalmasat esett az európai légitársaságok részvényárfolyama hétfőn, az esés pedig a keddi kereskedésben is folytatódott.

A koronavírus terjedése és a vírus olaszországi megjelentése után az európai tőzsdék nagyot estek hétfőn, a diszkont légitársaságok pedig különösen rosszul teljesítettek, miután a befektetők elkezdték beárazni a hosszabb és mélyebb krízis lehetőségét.

Bár a légitársaságok egyelőre nem függesztették fel olasz járataikat, a növekvő megbetegedésszám következében a piaci szereplők amiatt aggódhattak, hogy a koronavírus járvány a légitársaságok számára jövedelmező nyári turisztikai szezonra is áthúzódik majd. A koronavírus gyors terjedése miatt a befektetők újraértékelték a szituációt és a fapados légitársaságok árfolyama hatalmasat zuhant hétfőn, majd az árfolyamesés kedden is folytatódott.

A WizzAir hétfőn 11,3 százalékot esett, míg kedden az árfolyam 1,2 százalékkal került lejjebb. A Ryanair tegnap 13,8 százalékkal került lejjebb, míg az árfolyam ma 1,3 százalékot esett. A fapados légitársaságok közül az egyik legnagyobb esést az EasyJet részvényei szenvedték el, az EasyJet árfolyama tegnap 16,7 százalékot zuhant, majd az esés ma is folytatódott, a légitársaság árfolyama 2,5 százalékkal került ma lejjebb.  

A Credit Suisse elemzője szerint a koronavírus terjedésével kapcsolatos bizonytalanság fokozódik, és mindez hatással lesz a más európai országokba irányuló és az onnan érkező keresletre is. Az elemző szerint a fapados légitársaságok rendelkeznek a legnagyobb kitettséggel Olaszország irányában, míg a hagyományos légitársaságok esetében a szélesebb körű légiforgalmi visszaesés jelent kockázatot, amennyiben a járvány elbizonytalanítaná a vásárlókat.

A hagyományos európai légitársaságok közül a Lufthansa árfolyama hétfőn 8,9 százalékot esett, míg ma 0,8 százalékkal került lejjebb az árfolyam. Az Air France-KLM árfolyama tegnap 7,8 százalékot zuhant, míg az esés ma is folytatódott, a légitársaság részvényárfolyama ma 2,4 százalékkal került lejjebb. Az európai légitársaságok közül a British Airways anyavállalata, az IAG részvényei teljesítettek a leggyengébben tegnap, az árfolyam 9,2 százalékkal került lejjebb, az esés ma is folytatódott, az árfolyam 0,3 százalékkal került lejjebb.

(Reuters)

Címlapkép forrása: Jörg Carstensen/picture alliance via Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
katonaság koronavírus járvány