Duna House
Üzlet

Nőtt a Duna House árbevétele a negyedik negyedévben

Portfolio
A Duna House a keddi piaczárás után tette közzé legfrissebb számait, a társaság bevétele nőtt a tavalyi negyedik negyedévben, míg a profit kétszámjegyű ütemben bővült 2019. utolsó negyedévében. Közzétette az idei évre vonatkozó várakozásait a menedzsment, a cég stagnálással számol a magyar core területek eredményében, míg a Duna House mind volumen mind profit szempontjából jelentős további növekedésre számít a cég a lengyelországi leányvállalatainál 2020-ban. A társaság közzétette az osztalékfizetési javaslatát is: a Duna House várhatóan részvényenként 130 forintos osztalék kifizetését fogja javasolni a társaság közgyűlésének.

Nőtt a negyedik negyedéves bevétel

A Duna House január elején már közzétette az előzetes, tavalyi negyedik negyedéves sarokszámait, amiből kiderült a hálózati irodaszám, a teljes hálózatra jutó jutalékbevétel és a közvetített hitelállomány alakulása.

Most a részletes számokat is közzétette a társaság, amelyből kiderült, hogy Duna House-nál az értékesítés nettó árbevétele 6,4 százalékkal 2,04 milliárd forintra nőtt 2019. negyedik negyedévében, a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. A növekedés meghatározóan Lengyelországból és Csehországból származott, míg Magyarországon az LTP bevételek kiesése és a gyengébb ingatlanpiac következtében enyhe csökkenés volt jellemző.

A cég franchise szegmensben realizált árbevétele 7 százalékkal 373,94 millió forintra emelkedett 2019. negyedik negyedévében, a korábbi év azonos időszakához képest, a növekedés a lengyelországi hálózatnak volt köszönhető. A saját iroda szegmens árbevétele 9 százalékkal 384,95 millió forintra emelkedett a tavalyi utolsó negyedévben, elsősorban a lengyel irodáknak köszönhetően. A pénzügyi termék-közvetítés szegmens árbevétele 13 százalékkal 1,19 milliárd forintra emelkedett a tavalyi negyedik negyedévben, a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. A kapcsolódó szolgáltatások szegmens árbevétele 6 százalékkal 107,85 millió forintra csökkent 2019. negyedik negyedévében, a csökkenés elsősorban a mérséklődő alapkezelési sikerdíjakra és az ingatlankezelési üzletág alacsonyabb tranzakciós bevételeire vezethető vissza. Az ingatlan befektetések szegmens árbevétele 61 százalékkal 52,16 millió forintra csökkent a tavalyi negyedik negyedévben, miután a MyCity márkanév alatt megvalósított ingatlanfejlesztési tevékenységhez tartozó Reviczky utcai társasház kivitelezésének befejezése megtörtént, három darab lakás kivételével mind végszámlázásra és átadásra került 2018-ban, a fennmaradó lakások 2019 első félévében értékesítésre kerültek.

A Duna House esetében az értékesítés nettó árbevétele 0,9 százalékkal 7,92 milliárd forintra csökkent a 2019-es évben, elmaradva a Concorde elemzője által várt 8,67 milliárd forintos, éves árbevétel várakozástól.

Emelkedett a tisztított üzemi eredmény

A Duna House működési eredménye 15,9 százalékkal 410 millió forintra nőtt a tavalyi negyedik negyedévben, a 2018-as negyedik negyedévvel összehasonlítva. A franchise szegmens működési eredménye 20 százalékkal 66,3 millió forintra emelkedett 2019. negyedik negyedévében, a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. A saját iroda szegmens működési vesztesége 19,61 millió forint lett a tavalyi negyedik negyedévben, a nehéz piaci környezetben a magyarországi irodák eredménye negatívba fordult az utolsó negyedévben, így a javuló lengyel eredmények ellenére a szegmens összességében veszteséges negyedévet zárt. A pénzügyi termék-közvetítés szegmens működési eredménye 22 százalékkal 234,96 millió forintra emelkedett a tavalyi negyedik negyedévben, a szegmensnél a 2019-es év eredményeit jelentősen befolyásolták a 2018-as változások, pozitív irányban a Gold Finance akvizíciója Lengyelországban 2018 novemberében: jelentős plusz volumen és közvetett költség szinergiák; míg negatív irányban a Lakástakarék Pénztárak (LTP) állami támogatásának megszűntetése Magyarországon. A kapcsolódó szolgáltatások szegmens működési eredménye 19 százalékkal 42,74 millió forintra nőtt a tavalyi negyedik negyedévben. Az ingatlan befektetések szegmens működési eredménye 10 százalékkal 105,1 millió forintra csökkent 2019. negyedik negyedévében, a teljes MyCity tevékenység összesen 3,5 millió forint működési veszteséget generált 2019. negyedik negyedévében, a cégcsoport ingatlanportfóliója összesen 77 millió forint értékben került felértékelésre 2019. utolsó negyedévében (éves szinten 120,8 millió forint, szemben 97,2 millió forinttal a tavalyi évben utolsó negyedévében (éves szinten 188,1 millió forint).

A Duna House a transzparencia érdekében 2019. második negyedévétől ’’tisztított core’’ korrigált eredménykategóriákat tesz közzé, amelyben a MyCity ingatlanfejlesztő tevékenység eredménye mellett további korrekciót hajt végre a menedzsment által egyedinek vagy a csoport folyamatos eredménytermelésének megítélése szempontjából lényegesnek tartott tételekkel. 2019. negyedik negyedéve több korrekciót is tartalmazott:

  • Az LTP-eredményre vonatkozóan, miután: 2018. október 17-én hatályba lépett a lakástakarékpénztárakról szóló törvény, amely alapján a 2018. október 16. után kötött lakás-takarékpénztári szerződések után állami támogatás nem adható. A törvénymódosítás hatására az LTP termékek iránti kereslet radikálisan visszaesett, amely így jelentősen nehezíti a tárgyidőszaki eredmények elemzését.
  • A portfólió átértékelés eredményét: a csoport félévente átértékelteti befektetési célú ingatlanjait azok piaci értékére, az értékelési különbözetet pedig eredményben ismeri el. Az átértékelések tükrözhetik ugyan az ingatlanpiaci tendenciákat, ugyanakkor a portfólió koncentráltsága miatt torzíthatják a core üzleti tevékenység megítélését.
  • A Zsinór utcai projekt értékesítésének eredményét: a csoport 2018 második negyedévében értékesítette egyik ingatlanfejlesztési projektjét, melyet a menedzsment egyszeri eredménynek tekint, mivel a menedzsmentnek nem célja a projekteket elkészültük előtt értékesíteni.
  • Akvizíciós költséget: A GoldFinance 2018. novemberi és az Alex T. Great 2020. januári felvásárlásának tanácsadói díjai a menedzsment véleménye szerint one-off tételek.

A Duna House tisztított core üzemi eredménye az elvégzett core-t értintő korrekciók után (-69,27 millió forint) 67 százalékkal 344,27 millió forintra emelkedett a tavalyi negyedik negyedévben, míg a teljes 2019-es év esetében 34 százalékkal 1,23 milliárd forintra nőtt a tisztított core üzemi eredmény.

A Duna House 2019-es üzemi eredménye 34 százalékkal 1,39 milliárd forintra csökkent 2018-hoz képest, bár érdemes megemlíteni, hogy a társaság tavalyi üzemi eredménye a korábbi évekhez képest jelentősen magasabb volt.

Nőtt a negyedéves profit

A Duna House részvényeseire jutó eredmény 28,2 százalékkal 272,77 millió forintra emelkedett 2019. negyedik negyedévében, 2018. azonos időszakával összehasonlítva.

A részvényesekre jutó eredmény a teljes 2019-es év esetében 36,9 százalékkal 1,082 milliárd forintra csökkent tavaly 2018-hoz képest, ami jelentősen elmarad a Concorde elemzője által várt 2,063 milliárd forintos eredmény várakozástól.

Közzétette 2020-as várakozásait a menedzsment

A cégcsoport a MyCity ingatlanfejlesztési üzletág nélkül meghatározott 1,1-1,4 milliárd forintos sávjának alsó harmadában teljesítette a 2019-es évet, a core tevékenységek teljesítménye a magyar ingatlanpiac évközi visszaesése következtében maradt el némileg a menedzsment várakozásaitól. A folyamatban lévő ingatlanfejlesztések az iparágat általánosan érintő kapacitáshiány következtében a 2020-as évre tolódtak, azokból a cégcsoport nem realizált jelentős profitot 2019 során.

A Duna House menedzsmentje közzétette 2020-as várakozásait is, a társaság a konszolidált EBITDA esetében 2,6-2,8 milliárd forintot vár, a konszolidált MyCity ingatlanfejlesztési tevékenység nélkül 1,5-1,75 milliárd forintot. A MyCity projektek EBITDA-jánál 1,070 milliárd forint várnak. A konszolidált adózott eredmény esetében 2,4-2,7 milliárd forintot vár a menedzsment, a konszolidált MyCity ingatlanfejlesztési tevékenység nélkül 1,15-1,35 milliárd forintot. A MyCity projektek esetében 1,3 milliárd forintos adózott eredményt vár a menedzsment.

A magyar piac esetében 2020-ban a menedzsment arra számít, hogy a legfrissebb inflációs adatok következtében a MÁP+ vonzereje és így 2020. évi ingatlanpiacra gyakorolt kiszorító hatása mérséklődhet, illetve az egyéb otthonteremtési programok kompenzálhatják azt. 2020-ban a menedzsment egy érettebb ingatlanpiacra számít, amelynek az eredményekre gyakorolt hatása a korábbiakhoz képest nagyobb bizonytalanság mellett jelezhető elő. Az újépítésű lakóingatlanoknál a 27 százalékos áfa nagyon kedvezőtlen helyzetbe hozza a beruházókat, ezért az új kínálat drámai esésével számol a cég. A hitelpiac a gyengélkedő ingatlanpiachoz képest jól teljesített 2019-ben, csökkenő ingatlanpiac ellenére 2020-ban további szerény növekedésre számít a Duna House. A cég szerint a guidance ennek megfelelően a menedzsment óvatos előrejelzésén alapul és stagnálással számol a magyar core területek eredményében.

Lengyelország esetében mind volumen mind profit szempontjából jelentős további növekedésre számít a cég a lengyelországi leányvállalatainál 2020-ban. A növekedéshez a franchise, saját iroda és a pénzügyi szegmens is hozzá fog járulni a Duna House várakozásai szerint, a leglátványosabb növekedést a pénzügyi szegmenstől várja a cég, amely organikus növekedés mellett a 2020. januárjában felvásárolt Alex T. Great volumeneivel és eredményével is bővülni fog, a társaságot január 1-től konszolidálják. A 2019-es évhez hasonlóan 2020-ban is a folyamatban lévő, első negyedévben futó marketing kampány miatt a Q1-es lengyel adózott eredmény negatív lesz. A franchise ingatlanközvetítési terület a várakozásokat meghaladóan bővült 2019-ben (67-ről 84 irodára), 2020. végére pedig a 100 iroda elérését tűzte ki célul a Duna House.

A menedzsment közzétette az osztalékfizetési javaslatát is, a cég igazgatósága várhatóan összesen 450 millió forint törzsrészvényekre járó osztalékkifizetést (részvényenként 130 forint) fog javasolni a társaság közgyűlésének a csoport osztalékfizetési politikájában meghatározott szint alapján (korrigált adózott nyereség 47 százaléka.

Oldalazik az árfolyam

A Duna House kedden 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a társaság részvényárfolyama idén 2,6 százalékkal került lejjebb.

Kereskedés DUNAHOUSE-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép forrása: Duna House  

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
katonaság koronavírus járvány