hpnyomtato
Üzlet

Olyan csatározás indul el, amit már régen láttunk - A vállalatok fosztogatója állhat mögötte

Portfolio
Keményen védekezik a felvásárlás ellen a HP, agresszívan elkezdni visszavásárolni a saját részvényeit, reagálva a Xerox legújabb, 35 milliárd dolláros ajánlatára.

November óta próbálja a Xerox felvásárolni a nála jóval nagyobb HP-t, de eddig mindig a HP vezetőségének ellenállásába ütközött. Először részvényenként 22 dolláros ajánlattal kereste meg a nyomtatógyártó a HP igazgatótanácsát, amit visszautasítottak, arra hivatkozva, hogy az ajánlat felelőtlen és nagy hiba lenne, az ár, a tőkeszerkezet és a szinergiák szempontjából is. A HP szerint a felvásárlás után az egyesült vállalat túlságosan el lenne adósodva és a Xerox túlbecsüli a szinergiákkal elérhető költségcsökkentést és termelékenységjavulást. (Hozzátették, hogy ettől függetlenül hisznek az iparág konszolidációjában.)

A hónap elején a Xerox részvényenként 2 dollárral megemelte az ajánlatát, 24 dollárra, amit részben készpénzzel, részben pedig részvényekkel finanszírozna (részvényenként 18,4 dollár készpénz és 0,149 darab Xerox-részvény) és márciusban indul a tender a részvényeseknek, így már nincs sok ideje a HP vezetőségének a felvásárlás útjába állni. A Xerox azt is szeretné elérni, hogyha a következő közgyűlésen a Xerox jelöltjeit nevezzék ki a HP igazgatóságába, erre egy 11 fős listát állítottak össze.  

A Xerox igazgatósági tagja Carl Icahn, a híres aktivista befektető, akit a vállalatok fosztogatójaként is emlegetnek. 10 százalékos részesedéssel rendelkezik a Xeroxban és 4 százaléknyi részesedést vásárolt össze a HP-ban is. A HP szerint Icahn állhat a közel 35 milliárd dolláros felvásárlási kísérlet mögött.

A HP korábban közölte, hogy olyan lépéseket tervez, ami növeli a részvényesi értéket, és jó alternatíva lehet a Xerox ajánlatával szemben. Ennek megfelelően most költségcsökkentési intézkedéseket és jelentős saját részvény visszavásárlást jelentett be.

5 milliárd dollárral növeli a saját részvény vásárlásokat a HP, a program összértéke így eléri a 15 milliárd dollárt, ami jelenleg közel a HP piaci kapitalizációjának a fele. Folyamatban van egy komoly költségcsökkentési program is a vállalatnál, ami 2022-re éves szinten 1,2 milliárd dolláros költségmegtakarítást eredményezhet, javítva a profitabilitást a működési eredmény szintjén.

A HP közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését, amelyben 14,6 milliárd dolláros bevételről számolt be, az egy részvényre jutó eredménye pedig 65 cent lett, ami 11 centtel haladja meg az elemzői konszenzust.

A HP árfolyama 2,7 százalékos pluszban áll a nyitás előtti kereskedésben, jelenleg a legutóbbi ajánlati ár alatt van az árfolyam, 22,7 dolláron.

A HP Inc. árfolyamának alakulása

Címlapkép: Ramin Talaie/Corbis via Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
katonaság koronavírus járvány