cimlap_olaj0226
Üzlet

Egy éve nem látott szintekre esett az olaj ára

Portfolio
49 dollár alá esett az észak-amerikai típusú nyersolaj, a WTI jegyzése. A koronavírus terjedése a várható gazdasági leállások miatt erősen érinti az olajtermékek világpiaci keresletét, és ezzel a kőolaj árát. Jövőhéten ülésezik az OPEC+, ahol már nem az lehet a kérdés, hogy lépni kell, hanem hogy mekkorát.

Több mint egy éve nem látott mélypontra süllyedt a WTI árfolyama a mai kereskedésben, amivel bőven benézett a 49 dolláros hordónkénti érték alá. AZ 51,2 és 52,2 között lévő fontos támaszzóna már február elején letörésre kertült, így technikailag további lejtmenet valószínűsíthető.

Úgy tűnik, az egyes országok hatóságainak nem sikerül megállítania a koronavírus terjedését, amely már 30 országban megtalálható. Amennyiben több régióban is Vuhanhoz hasonló karanténok kerülnek bevezetésre, az drasztikusan visszavetheti a kőolaj világpiaci keresletét.

Március 5-én és 6-án fog ismételten ülésezni az OPEC+, azonban a piaci elemzők szerint hacsak nem lépnek valami extrémet a kartelltagok, akkor az intézkedéseik hatása elenyésző lehet, ugyanis az olaj keresleti oldaláért egyre jobban aggódnak a piaci szereplők.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) számításai szerint 2020 első negyedévében először csökkenhetett a globális olajkereslet az elmúlt tíz évet tekintve, sőt a prognózis még tovább csökkenhet, ha a járvány terjedési fokozódik.

Ma délután fogják publikálni az amerikai nyersolajkészletek állományváltozását, mely az elmúlt héten 2 millió hordóval nőhetett az elemzői konszenzus szerint, mellyel már zsinórban az ötödik héten emelkedhetett a raktárkészlet.  

 Címlapkép: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
katonaság koronavírus járvány