Egy ember laptoppal, aki egy kártyát tart a kezében és vélhetően fizetni készül. Fotó: Shutterstock
Üzlet

Új banki költségek is jöhetnek az azonnali fizetéssel

Portfolio
Jövő hétfőn elindul az azonnali fizetési rendszer, amellyel már nemcsak a hoszú bankszámlaszámokat megadva, hanem másodlagos azonosítókra, azaz telefonszámra, e-mail címre is küldhetünk majd pénzt. Ehhez azonban regisztrálni kell majd az azonosítót a számlához, és ez a Bank360 gyűjtése szerint nem mindenhol lesz ingyenes.
A fizetési piac jövőjéről, az azonnali fizetési rendszerre épülő új szolgáltatásokról is szó lesz a Portfolio június 4-ei Financial and Corporate IT konferenciáján. Regisztráció itt!

A másodlagos azonosítás nem automatikus, és nem mindenhol ingyenes. A számlavezető bank felé külön jelezni kell, ha másodlagos azonosítót szeretnénk megadni, azt viszont már a bank határozza meg, hogy ezt milyen módon tehetjük meg, illetve azt is, hogy ezért felszámol-e valamilyen díjat - ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) háttérbeszélgetésén is megerősítette Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója. 

A Bank360.hu összeszedte, melyik banknál intézhetjük el online a bankszámlához kapcsolt másodlagos azonosító regisztrációját, illetve, hogy van-e olyan pénzintézet, ahol ezért díjat számolnak fel:

  • Raiffeisen Bank: csak elektronikus formában regisztrálható másodlagos azonosító.
  • CIB Bank: személyes ügyintézésre van szükség a regisztrációhoz. 
  • K&H Bank: mobilszám és e-mail cím regisztrációjára online, az adószám/adóazonosító regisztrációjára online és személyesen is lesz lehetőség.
  • Budapest Bank: március 2-tól egyelőre csak a bankfiókban van lehetőség a másodlagos azonosító regisztrációjára, de dolgoznak rajta, hogy ez a funkció online is elérhető legyen. A Budapest Bank tájékoztatása szerint a másodlagos számlaazonosító regisztrációja és törlése a bevezetést követően 1 évig díjmentes. 
  • UniCredit Bank: a másodlagos azonosító regisztrációja bankfiókban 2000 forint, az eBanking rendszeren keresztül 2020. december 31-ig díjmentes - azután 1000 forintba fog kerülni.
  • Sberbank: a március 2-tól hatályos kondíciós lista szerint a bankfiókban lesz lehetőség a másodlagos azonosító regisztrációjára, módosítására és törlésére.
  • Erste Bank: a mobilszám és az e-mail cím a NetBankon és a MobilBankon keresztül regisztrálható, viszont az adóazonosító jel/adószám megadására csak személyesen, a bankfiókban lesz lehetőség. A netbankos ügyintézés ingyen van, viszont a fióki ügyintézés csak 2020. október 31-ig lesz díjmentes. Ezután 1500 forintot kell fizetni az azonosító rögzítéséért.
  • TakarékBank: a másodlagos azonosító megadására csak bankfiókban van lehetőség. 
  • OTP Bank: a lakossági ügyfelek 2020. március 2-ától bankfiókban vagy az internetbankon keresztül tudnak másodlagos számlaazonosítót regisztrálni a számlájukhoz. Az internetbanki funkcióval e-mail cím és mobiltelefonszám rögzítésére nyílik lehetőség. Adószám, Adóazonosító jel regisztrációját kizárólag a bankfiókokban lehet kezdeményezni. A vállalati ügyfelek a másodlagos számlaazonosítókat a számlavezető bankfiókban tudják regisztrálni. A banknál a másodlagos azonosító regisztrációja akciósan díjmentes a fiókban és online is. 
A banki díjak, termékek összehasonlítására érdemes kalkulátort használni, a Pénzcentrum kalkulátora itt érhető el. 
bankkkk
A fizetési piac jövőjéről és az azonnali fizetési rendszerre épülő új szolgáltatásokról szó lesz a Portfolio Financial and Corporate IT konferenciáján. Regisztráció itt!
orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
koronavirus
maradj ottho
sebastian kurz ausztria
koronavirus franciaorszag
traders
tanker_olaj_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus