Graphisoft Park
Üzlet

Új csúcsra kapaszkodott a Graphisoft Park bevétele

Portfolio
A csütörtöki piaczárás után tette közzé tavalyi negyedik negyedéves számait a Graphisoft Park, a cég bevétele új csúcsra emelkedett a tavalyi negyedik negyedévben és a teljes tavalyi év esetében is, míg az adózott eredmény is nagyot nőtt.

Nem változott a kihasználtság

A Graphisoft Parkban 2018-ban a több lépcsőben átadott South Park épületegyüttessel a korábbi 68 000 négyzetméterről 82 000 négyzetméterre nőtt a bérbeadható terület nagysága, melynek kihasználtsága a meglévő bérlők növekedési igényének és az újonnan kötött bérleti szerződések eredményeképpen 2019 végére ismét tartósan 97 százalékra emelkedett.

Új csúcson a bevételek

2019. negyedik negyedévében a Graphisoft Parknál az ingatlan bérbeadás árbevétele 9,7 százalékkal 3,61 millió euróra emelkedett a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva, és mindez egyben új negyedéves rekordot is jelent.

A teljes 2019-es év esetében az ingatlan bérbeadás árbevétele 14,8 százalékkal 14,249 millió euróra nőtt, az egy évvel korábbihoz képest a 2018-ban a déli területen átadott új épületegyüttesből származó bérleti díjaknak köszönhetően. Az éves bevétel is új csúcsra emelkedett tavaly.

A működési költségek 26,9 százalékkal 369 ezer euróra csökkentek a tavalyi negyedik negyedévben 2018. azonos időszakához képest, míg a teljes 2019-es évet tekintve 6 százalékkal 1,4 millió euróra csökkentek a működési költségek, az ingatlanokkal kapcsolatos költségek az átadott új fejlesztések arányában nőttek, ugyanakkor a személyi jellegű költségek az előző évben egyszeri kifizetések miatt voltak magasabbak. A Graphisoft Park egyéb bevételeinek nettó egyenlege 2019-ben 40 ezer euróval volt alacsonyabb a 2018-as bázisnál, ez elsősorban a bérlemény kialakítások és felújítások időszaki eredménye. A társaságnál a tavalyi negyedik negyedéves EBITDA 15,6 százalékkal 3,43 millió euróra nőtt, míg az EBITDA-marzs 94,9 százalékos volt a negyedik negyedévben.

A Graphisoft Park 2019-es EBITDA-ja 12,4 százalékkal 13,35 millió euróra emelkedett, míg az üzemi eredmény 5 százalékkal 6,2 millió euróra emelkedett 2019-ben.

Új csúcson az éves profit

A társaság tavalyi negyedik negyedéves adózott eredménye 68,9 százalékkal 1,263 millió euróra nőtt 2018. azonos időszakával összehasonlítva.

A nettó kamatköltség összességében megegyezik az előző évivel: a magasabb hitelállományhoz kapcsolódóan a kamatráfordítás 244 ezer euróval nőtt, ugyanakkor a tárgyidőszakban nem jelentkezett a bázis időszakban felmerült egyszeri 258 ezer euró előtörlesztési díjhoz hasonló költség, továbbá a tárgyidőszakban még nem merült fel a tárgyidőszak végén folyósított új hitel kamatköltsége sem. Az egyéb pénzügyi eredmény 148 ezer euróval nőtt az előző évhez képest. A nyereségadó mértéke minimális, mivel a csoport 2018. január 1-től szabályozott ingatlanbefektetési társaság státusza alapján mentesül a társasági és iparűzési adó fizetési kötelezettség alól. A nettó nyereség 11 százalékkal 4,94 millió euróra emelkedett 2019-ben, ami új éves csúcsot jelentett.

Emelkedett a valós nettó eszközérték

Az elkészült, átadott ingatlanok valós értéke 1,1 millió euróval nőtt az előző negyedévhez képest, elsősorban a tartósan magas kihasználtsági szintnek (97 százalék) és a tárgyidőszaki lejáró bérleti szerződések meghosszabbításának köszönhetően. A fejlesztési telkek értéke a harmadik negyedévben mintegy 0,7 millió euróval csökkent a második negyedévhez képest, elsősorban annak következtében, hogy a volt gázgyári területen a kármentesítés kezdése, illetve annak befejezése a korábban tervezett időponthoz képest tovább csúszik.

Az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal által a Graphisoft Park részére 2018. október 3-án megküldött határozatban az északi fejlesztési terület kármentesítésére korábban előírt határidő meghosszabbításáról tájékoztatta a céget, a társaság a   határozat ellen közigazgatási pert indított Az első tárgyalást 2019. április 16-án, a másodikat 2019. június 18-án, a harmadikat 2019. szeptember 19-én tartotta a bíróság, melyeken döntés nem született. Ezen eljárás utolsó tárgyalására és az eljárás berekesztésére 2019. november 12-én, míg az ítélethirdetésre 2019. december 12-én került sor, melyben a bíróság hatályon kívül helyezte a Pest Megyei Kormányhivatal által az északi terület kármentesítésére előírt határidő meghosszabbításáról hozott határozatot és új eljárásra utasította a Kormányhivatalt. 2020. januárban a Pest Megyei Kormányhivatal rendkívüli perorvoslati eljárás keretében ún. felülvizsgálati kérelmet nyújtott be jogszabálysértésre hivatkozva a 2019. december 12-én meghozott jogerős közigazgatási bírósági ítélet ellen, melyet 2020. februárban indoklás nélkül visszavont. Ennek megfelelően a 2019. december 12-én meghozott jogerős közigazgatási bírósági ítélet elleni rendkívüli perorvoslati eljárás megszűnt, a jogerős közigazgatási bírósági ítélet hatályos maradt, így tehát a Pest Megyei Kormányhivatal az NKM Földgázszolgáltató Zrt. határidő hosszabbítási kérelmének elbírálása tárgyában új eljárás lefolytatására köteles.

2019. harmadik negyedévéhez képest a valós ingatlanérték emelkedése, az esedékes hiteltörlesztések és a növekvő készpénzállomány következtében a tárgyidőszaki valós nettó érték 195 millió euró, több mint 4 millió euróval meghaladva az előző negyedévit.

Közzétette várakozásait a menedzsment

  • A Graphisoft Park a tőkeszerkezetének optimalizálása céljából, kihasználva a jelenlegi rendkívül kedvező hitelfelvételi lehetőségeket, 40 millió euró hitelt vett fel, melyből 3 millió euróra a tranzakció végrehajthatósága érdekében a cégcsoporton belüli ingatlanátruházások miatt volt szükség rövid futamidőre. Ez az összeg 2020. március 31-ig visszafizetésre kerül, a további 37 millió euró pedig 10 éves futamidejű, a teljes futamidőre rögzített kamatozású hitel. Ez utóbbi terhére a társaság 33 millió eurót kíván részvényesei javára történő kifizetésre fordítani strukturált részvény-visszavásárlási program keretében Az Igazgatótanács 2020. március 2-ára összehívta a társaság közgyűlését a tranzakcióhoz szükséges felhatalmazások meghozatalára.
  • A cég a bérleti díj bevétel esetében nem változtatott az előrejelzésén a negyedik negyedévben a korábbi negyedévben tett várakozásokhoz képest, míg az EBITDA-nál mind 2019, mind 2020 esetében kissé optimistább várakozásokat tett közzé a menedzsment.
  • A Graphisoft Park korábban publikált 2020-ra vonatkozó eredmény előrejelzéseit a hitelfelvétel következtében fellépő adósságszolgálatot is figyelembe véve frissítette, eszerint 2020-ra a korábban publikált és az új hitelfelvétellel még nem számoló 5,1 millió euró pro forma eredményvárakozást 4,6 millió euróra módosították, 2021-re pedig 4,8 millió eurós adózott eredményt vár a cég.
  • Mivel a részvény-visszavásárlási program sikeres végrehajtása esetén a forgalomban maradó részvények száma jelentősen csökkenhet, ezért jelen beszámolóban az egy részvényre jutó várható eredmény vonatkozásában nem tett előrejelzést a cég. A társaság jelenlegi várakozása alapján az eddigi gyakorlat szerint számolt pro forma eredmények 90 százalékának osztalékként történő kifizetése a részvény-visszavásárlási program sikeres végrehajtása esetén továbbra is tartható.
Várakozások

Lejjebb került az árfolyam

A Graphisoft Park csütörtökön 1,2 százalékkal került lejjebb, míg a társaság részvényárfolyama idén 2,7 százalékot esett. 

Kereskedés GSPARK-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép forrása: MTVA /Bizományosi: Jászai Csaba

kórház
kórház
kórház getty
koronavírus 2020 03 14
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
gázmaszkos ember bénázik egy moslékos hordóval a menzán