cimlap_Mol0228
Üzlet

Csúszhat a horvátok ajánlata a Mol INA részesedésére

Portfolio
Három interjú is megjelent a Mol kapcsán, mely közül a legérdekesebb talán az, hogy csúszhat a horvát állam ajánlata a Mol INA részesedése kapcsán, továbbá a várakozásoknak megfelelően az azeriek jóváhagyták a Mol mezővásárlását Azerbajdzsánban, illetve a Mol finomítás vezére is nyilatkozott, miszerint a harmadik negyedévre elkészülhet a hazai olajtársaság finomítói stratégiája az elkövetkező tíz évre vonatkozóan.

Három nyilatkozat is napvilágot látott a Mol kapcsán a Világgazdaság szerint, melyek a következők voltak:

  1. Tomislav Coric, horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszter azt állította, hogy csúszhat a horvát állam ajánlata a Mol INA részesedésére vonatkozóan, ugyanis az átvilágítással megbízott angol-francia befektetési banknak, a Lazardnak még időre van szüksége, amíg beértékeli az INA-t. Terv szerint március végével kellett volna, hogy befejezze a folyamatot a Lazard, azonban ez úgy tűnik csak a második negyedévben érhet véget.
  2. Ibrahim Akhmedov, az azeri állami olajtársaság kommunikációs igazgatóhelyettese megerősítette, hogy az azeri kormány és a helyi szabályozói hatóság is belegyezett a Mol részesedésszerzésébe az ACG mezőben, melyet az amerikai Chevrontól vásárolt meg még tavaly novemberben 1,57 milliárd dollárért. Így az akvizíció zárása a terv szerint halad, mely lezárulhat a második negyedévben. Az tranzakciónak köszönhetően a Mol kitermelése a tavalyi 110 ezer hordós napi átlaghoz képest idénre 120 ezer hordóra emelkedhet a menedzsment előrejelzése szerint.
  3. Horváth Ferenc, a Mol downstream (finomítás és kereskedelem) üzletágának ügyvezető igazgatója pedig a S&P Global Platts-nak adott interjút, ahol kiemelte, hogy folyamatban van a következő tíz évre szóló finomítói stratégia kidolgozása, és a konkrétumokat a harmadik negyedévben mutathatja be a hazai olajtársaság. Horváth megemlítette, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetnének a petrolkémiai alapanyagok előállítására, ami nem újdonság. Véleménye szerint a napi 165 ezer hordós kapacitással rendelkező százhalombattai és a 122 ezer hordó kapacitású pozsonyi finomítók várhatóan továbbra is maximális kihasználtságon üzemelnek majd.

A jó hírek ellenére az árfolyam csak esik, mellyel a mai nap már 4 százalékos esést szenvedett el a Mol árfolyama, a globálisan elromló hangulatnak köszönhetően.

Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images

koronavirus, mikroszkop
forint200124
fertőtlenítés budapest koronavírus mti
london vihar
Bika
shutterstock_564998512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
webinárium
Első lépések egy online kereskedési felületen.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
cimlap_Wab0329