Koronavírus
Üzlet

Nagy rali a zárásra az amerikai tőzsdéken

Portfolio
Rég nem látott eladási hullám söpört végig a világ tőzsdéin, a koronavírus negatív gazdasági hatásai miatt aggódnak a befektetők, és bár a WHO még mindig nem mondta ki, hogy globális járványról lenne szó, most már több mint 50 országból jeleztek koronavírusos eseteket, és csak az elmúlt 24 órában 10 újabb országban találtak koronavírusos betegeket. Gyorsan, sokat estek a világ tőzsdéi, így rég nem látott túladottság alakult ki, előbb-utóbb jöhet egy nagyobb felpattanás. Rendkívül volatilis volt ma a kereskedés.

Nagy rali a végére

Nap végére nagyot emelkedtek a mélypontjukról az amerikai részvényindexek, a Dow 1,4, az S&P 500 0,8 százalék mínuszban fejezte be a kereskedést. Az Apple, a Facebook és az Alphabet is emelkedéssel zárta a napot.

Újabb mélypontok

Tovább esnek az amerikai állampapírhozamok, a 10 éves hozam új mélypontra, 1,12 százalékra esett, a 2 éves állampapírhozam 0,9 százalékra csökkent.

Újra nagyobb esés

Csak néhány perc telt el az előző posztunk óta, amikor éppen napon belül pattantak fel a vezető amerikai részvényindexek, most azonban újra löktek egy nagyot a részvényindexeken, a Dow már 3,4, az S&P 500 pedig 2,8 százalék mínuszban áll. Újra nagyot esett a nagy tech részvények árfolyama.

Napon belül nagyot emelkedtek a vezető amerikai részvényindexek, a Dow már csak 2, az S&P 500 1,5 százalék mínuszban áll. A vezető részvények közül a nap eleji mínuszokból felfelé kapaszkodik az Apple (-0,3%), a Facebook (-0,5%) és az Alphabet (-0,7%) is.

Még mindig esés

Valamelyest enyhült a nyomás az amerikai tőzsdéken az elmúlt percekben, de az S&P 500 még így is 2, a Dow Jones pedig 2,5 százalék mínuszban áll.

Óriásit esett a magyar tőzsde ezen a héten

Az európai indexek nagyot estek délelőtt, majd a délután első felében mérséklődött az esés, de ahogy közeledtünk az amerikai nyitáshoz, úgy kezdett egyre mélyülni a zuhanás, a DAX 4,2 százalékos mínuszban zárhat, a CAC 3,8 százalékos eséssel zárhat.

Kereskedés DAX indexszel az Alfa Traderen! Start  

Elképesztő hetet zárt a magyar tőzsde, brutálisan estek a hazai részvények, a BUX árfolyama 5,7 százalékkal került lejjebb pénteken, a héten pedig 12,7 százalékot gyengült. A blue chipek kivétel nélkül estek, a Mol 3,8 százalékkal került ma lejjebb, a héten pedig 12,3 százalékot veszített értékéből az olajcég részvénye. A Magyar Telekom 5 százalékot zuhant ma, míg a héten 10,8 százalékot esett. A Richter 6,3 százalékot esett ma, a héten pedig 11,9 százalékkal került lejjebb. A legnagyobbat az OTP esett, a bankpapír 7,4 százalékot esett ma, a héten pedig 13,2 százalékkal került lejjebb.

Kereskedés BUX indexszel az Alfa Traderen! Start  

Van honnan esnie az OTP-nek

Több mint 6 százalékot esett az OTP árfolyama, ritkán látott zuhanás a magyar bankpapírnál. A csúcsról már 15 százalékot esett az OTP, mondhatnánk, hogy van is honnan, hiszen 2015 elejétől a csúcsig 4,7-szeresére emelkedett az árfolyam, és még ezzel az eséssel is kitart az emelkedő trend.

5 hónap

Tavaly októberi mélypontra esett az S&P 500, gyakorlatilag 5 hónap emelkedését sikerült kitörölni 7 nap esésével.

Ütik a sztárrészvényeket

Ütik a korábbi nagy kedvenceket, a Tesla elképesztőt ralizott az elmúlt időszakban, azonban a jelenlegi korrekció alatt a korábbi lokális csúcsáról több mint 35 százalékot esett az elekromosautó-gyártó árfolyama.

Az Apple vezette az emelkedést az elmúlt hónapokban, azonban az iPhone-gyártó részvényeivel is alaposan elbántak, több mint 20 százalékot esett az árfolyam a korábbi csúcsról.

Veszik az amerikai kötvényeket

Közben a befektetők biztonságos menedékbe igyekeznek vonulni, tovább veszik az amerikai állampapírokat, a 10 éves amerikai állampapír hozama ma 1,18 százalékra esett, miközben a múlt hét elején még 1,6 százalék közelében állt. A kétéves amerikai államkötvény hozama pénteken csaknem 20 bázisponttal, 0,9%-ra csökkent, ilyen nagy napon belüli esésre utoljára 2009 márciusában, a világgazdasági válság közepette volt példa. A kétéves kötvény hozama az elmúlt két hétben több mint 50 bázispontot csökkent a koronavírus-pánik közepette, miután felerősödtek azok a várakozások, hogy a Federal Reserve márciusi ülésén csökkenti fogja az irányadó kamatot, hogy támogassa a gazdaságot. A kereskedők azt várják, hogy itt nem is áll meg a Fed, azonban a jegybaki jelzések óvatosabbak. A St.Lous-i Fed elnöke, James Bullard azt mondta, hogy akkor élénkítenek, ha a koronavírus-járvány eléri az influenzajárványok mértékét.

usa

Tovább szakadnak az amerikai tőzsdék

Gyorsan változik a helyzet, a Dow és az S&P már 3,4 százalékot zuhant ma, így a Dow már több mint 900 pontot esett ma.

Ma is ütik a technológiai részvényeket

Tovább ütik a technológiai részvényeket pénteken, a legnagyobb pofont ismét az Apple kapta, a cég korábban arról számolt be, hogy a koronavírus miatt nem tudja tartani korábbi árbevétel előrejelzését. A Netflix ma ismét emelkedéssel próbálkozik, ami azzal magyarázható, hogy a koronavírus miatti karantén pozitív hatással lehet a streaming szolgáltató előfizető számára.

Eséssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Nagy eséssel nyitottak az amerikai tőzsdék, a Dow tegnapi 1 200 pontos zuhanása a legnagyobb esés volt az index történetében, majd a tegnapi óriási zuhanása után ma közel 500 pontos mínuszban nyitott, azonban kicsit visszahúzták az indexet, amely 2,2 százalékkal került lejjebb, így 11,7 százalékos mínuszban van már idén. Az S&P 500 2,1 százalékot esett így 9,8 százalékot gyengült az index év eleje óta.

Folytatódik a zuhanás

Bár korábban mérséklődni látszott a zuhanás, egyre jobban nő az eladói nyomás, ahogy közelítünk az amerikai piacnyitáshoz, az indexek tovább esnek, a BUX teljesít a leggyengébben az európai tőzsdék között.

Folytatódhat az esés Amerikában

Óriásit zuhantak csütörtökön az amerikai tőzsdék, az eladói nyomás egészen a zárásig fokozódott, ma mérsékeltebben, de így is jelentős eséssel nyithatnak a tengerentúli tőzsdék, a határidős részvényindexek alapján a Dow 2,3 százalékos esése mellett, az S&P 500 2,4 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 2,3 százalékot eshet.

Őrült zuhanás a magyar tőzsdén

Egyszerűen elképesztő ami ma a magyar tőzsdén megy, míg az európai börzéken mérséklődött az eladói nyomás, a magyar tőzsdén egyre csak mélyül az esés. A BUX már több mint 5 százalékot zuhant, a blue chipek szakadnak, a Richter több mint 6 százalékot esett, de az OTP is több mint 5 százalékot zuhant, ezzel már 2019 októberi mélypontra került a bankpapír árfolyama.

Nem kímélik a magyar részvényeket

Nem kímélik a magyar részvényeket a befektetők, bár az európai tőzsdéken némiképp enyhült a nyomás, azonban a magyar piacot továbbra is ütik, a BUX esése mélyült. A blue chipek árfolyama kivétel nélkül zuhan, a Richter óriási esett, már január eleji szinten jár az árfolyam. Az OTP árfolyama 2019 október végi szintre zuhant. A Magyar Telekom árfolyama 2018 novemberében járt utoljára hasonló szinteken.

Tovább szakad a BUX, alulteljesítő a magyar tőzsde

Mérséklődik az esés az európai tőzsdéken, azonban a BUX zuhanása nem akar csillapodni, a magyar tőzsdén nem enyhül az eladói nyomás, így a magyar börze teljesít a leggyengébben az európai tőzsdék között.

Több mint 4,5 százalékot esett a magyar tőzsde

Elképesztő, ami ma a tőzsdéken folyik, az eladói nyomás nem akar enyhülni, az európai börzék brutális mértékben esnek ma. A görög tőzsde vezeti az esést, de a BUX is az egyik legnagyobb mértékbe zuhan. A DAX esése mérséklődött, már 4 százalék alatt van a német tőzsde, de a 3 százalék feletti zuhanás még így is brutális.

A magyar részvényeket alaposan ütik, a BUX 4,6 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül zuhannak, a legnagyobbat a Richter esett, a gyógyszergyártó árfolyama 5,7 százalékos mínuszban is járt. A Magyar Telekom árfolyama 2018 novemberi szintre esett, míg a Mol árfolyama 2016 decemberi szintre került.

Kiterítette kártyáit az Erste új vezérigazgatója

A gazdasági növekedés kihasználását, a digitalizációt és a hatékonyságjavítást jelölte meg az Erste Group három prioritásának az új vezérigazgató, Bernhard Spalt a társaság mai bécsi sajtótájékoztatóján. Az üzleti volumenek a közép- és kelet-európai régió felülteljesítésének is köszönhetően látványosan nőnek a társaságnál, és az 1997-es tőzsdei kibocsátás óta nem volt még olyan jó minőségű az osztrák bankcsoport hitelportfóliója, mint most. Már régóta nem Magyarország, most éppen a szlovák piac a legfrissebb fekete bárány a régiós érdekeltségek közül.

Tovább a cikkhez

Nagy bajban a légitársaságok

A koronavírus globális terjedés különösen nagy ütést mért a légitársaságokra, hiszen az utazási kedv jelentősen csökken, így a légitársaságok kereslete is lecsökkent. Több légitársaság, mint az IAG (a British Airways anyavállalat), Lufthansa, és a KLM költségcsökkentési intézkedéseket jelentett be, annak érdekében, hogy mérsékeljék a vírus pénzügyi hatásait.

Az IAG, amely általában az év ezen időszakában ad előrejelzést a pénzügyi évre vonatkozóan, azt nyilatkozta, hogy nem tud pontos becslést adni az idei várható profitra. A cég figyelmeztetett, hogy csökkenő keresletet tapasztalnak Európában és Ázsiában, valamint az üzleti foglalások is csökkennek a különböző események törlése miatt, valamint a vállalati utazási korlátozások miatt. Az IAG törölt Olaszországból, Szingapúrból, és Dél-Koreából érkező, valamint oda tartó járatokat, és további járattörlésekre lehet számítani a következő napokban.

Az easyJet, brit fapados légitársaság ma bejelentette, hogy a koronavírus terjedése miatt jelentősen keresletcsökkenést tapasztalt az olaszországi, de általában az európai útvonalain, emiatt járatokat töröl, munkavállalóinak egy részét fizetetlen szabadságra küldi, hogy csökkentse költségeit.

A Finnair szignifikáns működési profit csökkenésre figyelmeztetett a vírus miatti gazdasági hatások miatt. Finnország nemzeti légitársasága továbbá arról is beszámolt, hogy visszavágja a korábbi kapacitás növelési célját, valamint a költségeket is csökkenti 40-50 millió euróval, amely ideiglenes elbocsátásokkal járhat.

Begyorsult az esés a magyar tőzsdén is

Felgyorsultak az események magyar tőzsdén, a BUX percek leforgása alatt már 4,4 százalékos mínuszba került, tovább zuhantak a blue chipek, a leggyengébben a hazai tőzsdén a Cyberg teljesít.

Tömeges járattörlés a koronavírus miatt az easyJetnél

A brit fapados légitársaság ma bejelentette, hogy a koronavírus terjedése miatt jelentősen keresletcsökkenést tapasztalt az olaszországi, de általában az európai útvonalain, emiatt járatokat töröl, munkavállalóinak egy részét fizetetlen szabadságra küldi, hogy csökkentse költségeit.

Tovább a cikkhez

Közel az 5 százalékos zuhanáshoz a DAX

Elképesztő zuhanás van ma a tőzsdéken, egyre gyorsabban történnek az események, lassan már pánikszerű a hangulat, a DAX közel az 5 százalékos zuhanáshoz, az eladói nyomás nem akar enyhülni. A német tőzsde 4,7 százalékkal került lejjebb.

A DAX a második leggyengébben teljesítő európai tőzsde ma

Az európai piacnyitás után a még csúnyábbra fordult a helyzet, az esés begyorsult, a kontinens tőzsdéi a szerb tőzsde kivételével esnek, a legnagyobbat ma is a görög tőzsde esett, de a DAX is belefér a top 2-be a legnagyobbat zuhant tőzsdék között, a magyar tőzsde 3,2 százalékos esésével a középmezőnybe fér be.

Az OTP a régió középmezőnyében van az esés tekintetében

Nagyot estek ma a régiós bankok részvényei, az OTP a középmezőnybe fér be 2,5 százalékos esésével, azonban az mBank felülteljesítőnek számít a régióban, a hírek szerint a bankot a lengyel Pekao venné meg, azonban az akvizíciót még egyik fél sem erősítette meg.

A koronavírus miatt zuhannak a tőzsdék – Érdemes már beszállni?

A koronavírus globális terjedése miatt évek óta nem látott esés söpört végig a világ tőzsdéin, vannak olyan szakértők, akik szerint hosszabb távra már érdemes bevásárolni a mostani szinteken.

Tovább a cikkhez

Tovább ütik a magyar tőzsdét, nagyot esett a Richter

Nagy eséssel indult a pénteki kereskedés Európában, a koronavírussal kapcsolatos globális kockázatkerülés a régiós börzék sem képesek kivonni magukat, a lengyel részvényindex 2,3 százalékos esése mellett a bécsi börze 3,5 százalékkal került lejjebb, míg a prágai tőzsde 2,3 százalékot esett. A magyar tőzsdén is fokozódott az eladói nyomás, a BUX 3,5 milliárd forintos forgalom és 1307 pontos mínusz mellett 3,1 százalékkal került lejjebb, a blue chipek kivétel nélkül esnek, míg a hazai nagypapírok közül 4,6 százalékos esésével a Richter teljesít a leggyengébben.

Zuhannak a bankpapírok

Zuhannak az európai bankpapírok, a legnagyobbat az olasz és német, valamint orosz nagybankok papírjai veszítettek értékükből, Európa legnagyobb bankja, a HSBC azonban állja a sarat, a cég árfolyama minimálisan esett.

Nincs megállás, adják az autóipari cégek papírjait

Nincs megállás, tovább adják az európai autóipari cégek papírjait, míg tegnap inkább a beszállítók papírjait ütötték, ma az autógyártók részvényei estek a legnagyobbat. A legnagyobbat a Volkswagen árfolyama zuhant.

Hatalmasat estek az európai tőzsdék ma reggel

Ahogyan azt a határidős jegyzések alapján sejteni lehetett, nagy eséssel indult a pénteki kereskedés az európai tőzsdéken, a kontinens börzéi nagyot estek a pénteki piacnyitás után, a koronavírus terjedésével kapcsolatos félelmek továbbra is nyomás alatt tartják a globális részvénypiacokat. A CAC40 2,8 százalékos esése mellett a madridi tőzsde 2,9 százalékot esett. A milánói részvényindex 2,9 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 3,5 százalékot esett.

Tovább ütik a légitársaságokat

Egész héten ütötték a légitársaságokat, a zuhanás ma is folytatódik, hiszen a koronavírus globális terjedése miatt csökken az utazási kedv, és ezzel a légitársaságok kereslete is. A Wizz Air tegnap bejelentette, hogy több Olaszországba tartó járatát törli, március eleje-közepe és április eleje között pedig egyáltalán nem indít járatokat az országba, ma pedig az easyJet is hasonló lépésre szánta el magát. Az IAG szintén járatokat törölt Észak-Olaszországba, Szingapúrba, és Dél-Koreába, valamint az összes Kínai járatát is törölte.

Terjed a koronavírus Németországban

Kínában egyre kevesebben veszítik életüket a járványban, és a Hupej tartományon kívüli helyzet meglepően jó. Eközben a világban terjed az koronavírus, Dél-Koreában különösen gyorsan növekszik a regisztrált fertőzöttek száma, és egyre több európai országban bukkan fel a betegség. A koronavírus-járvány hírei percről percre.

Tovább a cikkhez

Odacsaptak a magyar tőzsdének is

Nagy eséssel indult a pénteki kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 3 százalékkal került lejjebb, a blue chipek kivétel nélkül esnek.

Tovább a cikkhez

Az olajoligarcháknak sincs ellenszere a koronavírusra

2011 óta nem látott esést produkálhat a héten az olaj árfolyama, sőt már olyan kommentárok érkeznek, hogy az OPEC+ jövőheti tervezett 1 millió hordós addicionális vágása is kevés lehet az árfolyam szabadesésének megállítására. Kezd a piac pánik üzemmódba kapcsolni, érdemes lehet a short zárásokon gondolkodni, vagy elkezdeni barátkozni a vételi pozíciók nyitásának gondolatával.

Tovább a cikkhez

MKB: venni kell a Masterplast részvényeit

Erős negyedéves számokat publikált a héten a Masterplast – írja legfrissebb elemzésében a céget követő MKB. Az elemző megerősítette a vételi ajánlását és a korábbi, 910 forintos célárát, ami 33 százalékos felértékelődési potenciált jelent a jelenlegi szintről.

Tovább a cikkhez

Rekordév a 4iG-nél, osztalékról dönthet a közgyűlés

Közzétette tavalyi negyedik negyedéves és egész éves számait a 4iG, a beszámolóból kiderült, hogy tavaly nagyot nőtt a vállalat bevétele és profitja.

Tovább a cikkhez

Nagy eséssel nyithatnak a tőzsdék

Nagy eséssel nyithatnak az irányadó részvényindexek, azonban az esés mérsékeltebb lehet, mint amit korábban jeleztek előre a határidős indexek, a határidős indexek állása alapján a DAX 2,9 százalékos mínuszban nyithat, míg a Dow 1,3 százalékkal kerülhet lejjebb, az S&P 500 pedig 1,4 százalékos eshet.

Olyan pusztítást végez a koronavírus a tőzsdéken, amit 2008 legsötétebb napjai óta nem láttunk

Jó úton haladunk afelé, hogy a Dow index a legrosszabb hetét zárja 2008 óta és jelen állás szerint, a csütörtöki záróértékkel számolva az index 124 éves történetének 15 legnagyobb esése közé bekerülhet a mostani (százalékban mérve). A befektetők adják a kockázatos eszközöket, aggódnak amiatt, hogy a koronavírus globális járványt okoz és recessziót indít el.

Tovább a cikkhez

A történelmi mélypontja közelében jár a forint árfolyama

A forint gyengült ma reggel az euróval szemben, a hazai fizetőeszköz a történelmi mélypontja közelében jár az euróval szemben, egy euórért 339,67 forintot kell fizetni ma reggel, míg egy dollár 308,94 forintba kerül.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Hatalmas eséssel indulhat a pénteki kereskedés Európában

A tengerentúli határidős indexek továbbra is esést vetítenek előre a pénteki piacnyitásra, mind a határidős Dow, mind a határidős S&P500 nagyjából 1,9 százalékot esést vetíthet előre a mai piacnyitásra. A határidős DAX 469 pontos esése továbbra is jelentős, 3,8 százalékos esést vetít előre a mai piacnyitásra.

Száguldott az Erste, emelik az osztalékot

Az Erste Csoport közel 1,47 milliárd eurós nettó eredménnyel zárta 2019-et, a bankcsoport betét- és hitelállománya 7 százalékkal hízott, az összes bevételi ágon növekedést értek el - derül ki a bankcsoport tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentéséből. A csoport 2020-ra 10 százalékos tőkearányos  megtérülést tűzött ki célul, és idén Magyarországon is bevezetik a George digitális platformot. A bank tavalyi nettó eredménye 1,47 milliárd euró volt, 18 százalékkal kisebb, mint 2018-ban.

Tovább a cikkhez

Közel a 2008-as zuhanás

A globális részvénypiacot leképező MSCI all country index a tegnapi 3,3 százalék után további 0,5 százalékkal került lejjebb, ezzel a héten már 9,3 százalék mínusznál tart. Utoljára ennél nagyobb heti esés 2008 novemberében volt, akkor 9,8 százalékot veszített értékéből a benchmark.

2018 végi mélyponton az olaj

Nagyot esett az olaj ára is, a héten már több mint 13 százalékkal került lejjebb a Brent árfolyama. A nyersanyag árfolyamára a turisztikai cégek keresletének csökkenése van hatással, miután a koronavírus globális terjedése miatt jelentősen visszaesett az utazási kedv, a légitársaságok részvényeit is alaposan ütötték a héten. Ma 1,5 százalékkal került lejjebb a Brent és a WTI árfolyama, így már 2018 végi szintre esett az árfolyam.

Régen látott drámai esés a tőzsdéken, nem látszik a zuhanás vége

2011 augusztus óta nem esett akkorát az S&P 500, mint tegnap, a világ egyik legfontosabb részvényindexe 4,4 százalékot esett, a Dow Jones szintén 4,4 százalékkal került lejjebb,  miközben a Nasdaq Composite 4,6 százalékot zuhant.

A tengerentúli tőzsdék jelentős csütörtöki esése után az ázsiai tőzsdék is lejjebb kerültek pénteken, miután a koronavírus járvány terjedésével kapcsolatos félelem továbbra sem csillapodott a részvénypiacokon, a Nikkei 3,7 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 2,9 százalékot esett, míg a sanghaji börze 3,3 százalékot esett. Ázsia más részein is nagyot estek a tőzsdék pénteken, a szingapúri börze 3,2 esése mellett a dél-koreai Kospi 3,3 százalékkal került lejjebb.

Az amerikai határidős részvényindexek nagy esést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 503 pontos mínusza 4,1 százalékos zuhanást vetíthet előre a pénteki piacnyitásra, így egyelőre úgy tűnik, hogy az elmúlt napok jelentős esései után az európai-, és a tengerentúli tőzsdéken is folytatódhat a lejtmenet.

Az elmúlt hetekben az arany volt az elsőszámú menekülőtermék, egészen 1689 dollárig emelkedett az árfolyama, azonban az elmúlt napokban már gyengén teljesített az arany, ma is esik az ára, ma reggel még az arany is esik, 0,9 százalékot veszített az értékéből.

Címlapkép: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

qr-kód mobilfizetés mobiltelefon azonnali fizetés
koronavírus covid-19 járvány orvos
forint és euro
Starbucks koronavírus
kina_korona_virus_wuhan
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus covid-19 járvány orvos