Tőzsde
Üzlet

SARS, madárinfluenza, sertésinfluenza vagy koronavírus - Mekkora zuhanásra készüljünk most?

Portfolio
A koronavírus masszív esést hozott az elmúlt napokban a tőzsdéken, és könnyen lehet, hogy a korrekciónak még nincs vége. A Nordea elemzői megvizsgálták a SARS, a sertésinfluenza és madárinfluenza járványok kitörése körüli piaci mozgásokat, és arra jutottak, hogy jöhet még esés a piacokon.

A Nordea elemzői megvizsgálták a korábbi SARS, a sertésinfluenza és madárinfluenza járványok kitörését követő piaci mozgásokat, és kiemelték, hogy a vuhani koronavírus jelenlegi halálozási aránya alacsonyabb a SARS-szal összehasonlítva, de azt is figyelembe kell venni, hogy Kína legalább megkétszerezte a globális gazdaság egészére gyakorolt jelentőségét a SARS-járvány 2002/2003-as kitörése óta.

A részvénypiacok átmenetileg estek a SARS kitörése után, a legnagyobb visszaesést (20-25 százalék) Európa szenvedte el, míg az MSCI World index visszaesése kevesebb mint 10 százalékos volt. A hongkongi tőzsdét a SARS és a madárinfluenza járványok kitörése után is megütötték. A koronavírussal összefüggő eladások nem haladták meg a SARS, és a madárinfluenza kitörése utáni eséseket (egyelőre), ezért a Nordea elemzőiben felvetődött kérdés, hogy lehet-e mindez annak a jele, hogy további esés következzen a részvénypiacokon.

Az alábbi grafikonon az látható, hogy az MSCI World Index kevesebb mint 10 százalékot esett a SARS kitörése után, azonban az elemzők szerint kérdéses, hogy a koronavírus járvány miatt további esés következhet-e.

Nordea részvény
Forrás: Macrobond, Nordea

A hosszú kötvények emelkedtek (a hozamok csökkentek), további kamatvágást áraztak a befektetők, azonban a hozamgörbe csak marginálisan laposodott, a német Bund jelentősen emelkedett a SARS kitörése után. A kötvények jelenlegi mozgása nagyjából igazodik a madárinfluenza kitörésekor látott mozgásokhoz, azonban az elmozdulás meghaladja a SARS után látottakat. A kötvényhozamok csökkentek, a Treasury és Bund határidős jegyzések emelkedtek a SARS kitörése után és a központi bankok azóta még támogatóbb álláspontot képviselnek, ezért az elemzők nem zárják ki a kamatok további csökkenésének kockázatát.

Az alábbi grafikonon látható, hogy a határidős Bund emelkedett a SARS és a madárinfluenza kitörése után, a jelenlegi koronavírussal összefüggő mozgások pedig hevesek a korábbi járványokkal összehasonlítva.

Nordea Bund
Forrás: Macrobond, Nordea

A korábbi járványok kitörésénél mérsékelt kockázatkerülés jellemezte a devizapiacokat, az amerikai dollár végül gyengült, míg a kanadai dollár és az ausztrál dollár jól teljesített. A norvég korona és a svéd korona nem mutatott jelentős elmozdulást az euróval szemben. A devizapiac jelenlegi mozgásai nagyobb fokú tovagyűrűző kockázatkerülést sugallnak, mint a korábbi három járvány kitörése után, míg az ausztrál dollár, a norvég korona és hasonló nyersanyagdevizák rosszabb teljesítményt nyújthatnak.

Az amerikai dollár a korábbi három járvány kitörésével összehasonlítva eddig jobban teljesít. Az elemzők megjegyzik, hogy az EURUSD az elmúlt időszak során fordított kapcsolatban állt a határidős S&P500—zal. Az alábbi ábrán látható, hogy a korábbi járványok kitörése után a dollár index (DXY) végül lejjebb került, jelenleg a dollár erősnek tűnik.

Nordea dollár index
Forrás: Macrobond, Nordea

A nyersanyagok mozgásai összességében meghaladják a SARS, és a madárinfluenza kitörése után látott mozgásokat, az arany jól teljesíthet, míg az ipari fémek szenvedhetnek. Az arany a SARS-kitörése utáni mozgásokhoz hasonló utat járt be mostanában, és lehet még tér a további emelkedés előtt, míg az ipari fémek és az olaj sokkal rosszabbul teljesítettek, mint a SARS kitörése után, ami mögött Kína a globális nyersanyagpiacon betöltött növekvő fontossága húzódhat meg.

Nordea Nyersanyagok
Forrás: Macrobond, Nordea
(Nordea)

Címlapkép forrása: Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
katonaság koronavírus járvány