betetet
Üzlet

Itt a friss brókersorrend: még mindig az élen a Wood

Portfolio
Jelentős esés bontakozott ki a világ részvénypiacain február végén a koronavírussal kapcsolatban érkező aggasztó hírek közepette. A magyar tőzsde sem tudta megúszni a lejtmenetet, de kisebb mértékben esett a BUX index az elmúlt hónapban, mint az S&P 500, vagy a DAX. A turbulenciák közepette a forgalom is felpörögött a magyar tőzsdén, az átlagos napi forgalom elérte a 15 milliárd forintot. A brókercégek forgalmi rangsorát továbbra is a Wood vezeti, a második helyen az Erste állt, a harmadik legnagyobb pedig a Concorde volt februárban.

Masszív esést produkáltak a világ tőzsdéi február utolsó hetében a koronavírus terjedésének hírére, a várható gazdasági hatások miatti aggodalmak közepette. A gyárleállások miatt akadozni kezdtek a globális beszállítói láncok, a karanténok logisztikai problémákat okoztak, a fogyasztás visszaesett az érintett területeken. A leginkább érintett szektorok a turizmus, a logisztika, a vendéglátás és az olajipar voltak, de szinte minden iparágból érkeztek figyelmeztetések vállalatok részéről, hogy hatással lesz üzletmenetükre a járvány.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az amerikai indexek 2008 óta nem látott mozgásokat mutattak, az S&P 500 8 százalék feletti eséssel zárta a februárt, akárcsak a német DAX index. A BUX valamivel kisebb eséssel megúszta a hónapot, 6,5 százalékot veszített értékéből a magyar index.

Mind a négy hazai blue chip esett februárban. A Richter felülteljesítő volt 5 százalékos csökkenésével. Az OTP árfolyama 5,9 százalékkal került lejjebb februárban, a Mol 8,4 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig több mint 12 százalékot veszített értékéből. A kisebb részvények is gyengélkedtek, szinte minden részvény árfolyamesést szenvedett el februárban, az Est Media, az Ott-One és a Kulcs-Soft voltak a leginkább gyengélkedő, kétszámjegyű mértékben zuhanó részvények.

A globális részvénypiaci esés közepette felpörgött a forgalom a magyar tőzsdén, a duplikált részvénypiaci forgalom 604,8 milliárd forint volt februárban, ami januárhoz képest 20 százalékos emelkedést jelent, az előző év azonos időszakához képest pedig 56 százalékos az ugrás.

A napi átlagos forgalom 15 milliárd forint volt az elmúlt hónapban, szemben a januári 11,5 milliárd forintos átlagos napi forgalommal és a tavaly februári 9,7 milliárd forintos napi átlaghoz képest is jelentős a bővülés.

Az OTP volt a legnagyobb forgalmú papír februárban is a magyar tőzsdén, a teljes forgalom több mint 50 százalékát adta.

A Richter volt a második legforgalmasabb részvény, közel 24 százalékos részesedéssel, a Mol papírjai pedig a forgalom 18 százalékát tették ki. A Magyar Telekom mindössze kevesebb mint a forgalom 3 százalékát adta februárban a magyar tőzsdén.

A befektetési szolgáltatók versenyében nem változott a dobogón a sorrend, a Wood bonyolította a legnagyobb forgalmat, 172 milliárd forintos duplikált forgalommal, ami 28 százalékos piaci részesedésnek felel meg. A második helyen az Erste állt, 27 százalékos piaci részesedéssel, a Concorde pedig 21 százalékos részesedésével a harmadik helyet szerezte meg.

A három nagyszereplő adta a teljes piaci forgalom közel 77 százalékát az elmúlt hónapban.

A top 3 szereplő jelentős forgalomnövekedést tudott felmutatni az egy évvel ezelőtti szinthez képest, a Wood közel duplázni tudott tavaly februárhoz viszonyítva, az Erste 156 százalékkal, a Concorde pedig 59 százalékkal tudta növelni a havi forgalmát.

panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
New York tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
New York tőzsde